Nakon svježine prošlih dana, pa i danas, već sutra, te posebice od nedjelje do kraja sljedećeg tjedna, diljem će Hrvatske biti iznadprosječno toplo, uz najčešću najvišu temperaturu zraka oko 25°C, pa i višu, a ponegdje će jamačno biti i vruće.

Toplo, hladno, toplo… pa i vruće!

Srećom za mnoge, vrućina s početka mjeseca neće se ponoviti, a u sljedećem desetodnevlju nećemo imati ni promjene temperature kao što smo imali u prošlom. U Osijeku je, primjerice, 1. rujna najviša dnevna temperatura zraka bila čak 34,6°C, a jučer samo 14,3°C, što je jedna od, na početku rujna, najnižih najviših temperatura zraka u povijesti te meteorološke postaje (www.meteo.hr). I u drugim je mjestima temperatura zraka prvog petodnevlja rujna bila viša nego u drugom, ponegdje i znatno, pa je pridonijela iznadprosječnosti cijelog prvog desetodnevlja gotovo posvuda u Hrvatskoj, posebice na Jadranu. Malo niža je samo ponegdje u sjevernim kopnenim krajevima., kao primjerice u Krapini i Varaždinu.

Sljedeći će dani, od sutra do sljedećeg vikenda, vjerojatno i dulje, pridonijeti daljnjem porastu srednje temperature zraka cijeloga mjeseca, pa se već sada može zaključiti kako se ostvaruju dugoročne prognoze iznadprosječno toplog rujna (http://vijesti.hrt.hr/297190/vruce-ljeto-hladna-zima-ma-neeee-2).

Pritom se ne smije isključiti ni mogućnost pojave novog temperaturnog rekorda na pojedine dane na nekim meteorološkim postajama, ali i bez njega srednja temperatura zraka sljedećeg tjedna, od 14. do 20. rujna, pa i cijelog desetodnevlja, od danas do sljedeće nedjelje, gotovo će posvuda biti među najviša ikada zabilježenima u istim razdobljima u dosadašnjoj povijesti mjerenja.

I more relativno toplo!

A relativno je toplo još uvijek i more, osobito u Dalmaciji, gdje je njegova temperatura uglavnom između 23 i 25°C. Na sjevernom ga je dijelu bura više ohladila pa je ponegdje i oko 21°C.

IZVOR: HRT