Nabavljeno 600 tisuća doza

U četvrtak diljem Hrvatske počinje cijepljenje protiv sezonske gripe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je kako će ove godine cijepljenje protiv sezonske gripe za osobe koje imaju povećani rizik od komplikacija početi u četvrtak 28. listopada. Ukupno je traženo 550.000 doza, a nabavljeno 600.000 doza.

HZJZ naručio je četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će, kao i dosadašnjih godina, biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

– Većina cjepiva dostavlja se liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove dostavljati u dva dijela. Trenutno je u distribuciji 260.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 340.000 doza – priopćili su iz HZJZ-a.

Naglašavaju kako zbog dinamike distribucije cijepljenje u sljedeća dva tjedna neće biti moguće za sve koji se žele cijepiti, već će dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

– Iako je poželjno cijepiti se čim prije, naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada i početkom studenog kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva – naglašavaju.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, većina zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje jednako kao prijašnjih godina, zbog čega će najveće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2021/2022 su četiri cjepna soja. Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

– Očekujemo da Hrvatska ljekarnička komora uskoro obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, budući da je prošle sezone ono bilo moguće i u nekim ljekarnama – zaključuju.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.