Za neke su proširene indikacije

HZZO dopunio osnovnu listu novim besplatnim lijekovima

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje stavio je nekoliko novih lijekova na osnovnu listu s koje ih pacijenti mogu dobiti bez plaćanja.

U redovnoj proceduri na osnovnu listu lijekova su stavljeni novi lijekovi za liječenje šećerne bolesti (kombinacija inzulina degludeka i asparta), karcinoma pluća (durvalumab), karcinoma prostate (apalutamid) i multiple skleroze (siponimod), a na dopunsku listu lijekova su dodatno stavljeni lijekovi za sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja i za liječenje atopijskog dermatitisa.

Na liste lijekova stavljene su nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova, a uz neke su lijekove proširene indikacije za njihovu primjenu: za adjuvantno liječenje karcinoma dojke (trastuzumab emtanzin), za liječenje ankilozantnog spondilitisa i aksijalnog spondiloartritisa (tocilizumab), za liječenje karcinoma pluća (osimertinib), za kućno liječenje hemofilije (emicizumab).

Stavljanjem novih lijekova na liste i proširenjem indikacija uz postojeće lijekove proširuje se spektar lijekova koje osigurane osobe mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.