Uskoro odobrenje za cijepljenje djece od 5 do 11 godina

Beroš: Obiteljski liječnici imat će obvezu zvati starije od 65 godina na cijepljenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, prvoj nakon mjesec dana pauze, ministar Vili Beroš istaknuo je kako u posljednja 24 sata imamo čak 32 nove osobe na respiratoru, od toga 26 necijepljenih, a od 26 preminulih, 20 osoba bilo je necijepljeno.

– I dalje 80-ak posto preminulih ili stavljenih na respirator nije bilo cijepljeno. Umiru ljudi srednje dobi, troje od 26 jučer preminulih imalo je između 40 i 59 godina. Svi su bili necijepljeni. Također, imamo i troje preminulih u dobi od 60 do 64 godina, od kojih dvoje nije bilo cijepljeno – kazao je te dodao kako je ipak ohrabrujuće jer broj cijepljenih raste te da je jučer cijepljeno čak 13.292 ljudi.

Također, Beroš je rekao kako su u tijeku su pripreme bolničkog sustava na krizu, već su najavili da povećanje kapaciteta bolničkog liječenja i obvezu svakodnevne komunikacije između izvanbolničke i bolničke Hitne, napravljen je i plan za aktivaciju Arene.

– Naš cilj je zaštiti naše starije, osobe preko 65 godina. Donijeli smo odluku o raspodjeli rada za obiteljske liječnike. 40 posto naših sugrađana koji su stariji od 80 nije cijepljeno.  To su najizloženije osobe pa su po novoj odluci obiteljski liječnici obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godine koji nisu cijepljeni. Ako ne uspiju, u daljnjem roku od 30 dana moraju obavijestiti naše starije sugrađane o cijepljenju – rekao je Beroš te apelirao na sve starije da otvore patronažnim sestrama i da se jave svojim liječnicima.

Alemka Markotić osvrnula se na specijaliste školske medicine koji sad s povećanim brojem inficirane djece imaju veliki obim posla te na stanje u bolnicama koje je ozbiljno i zabrinjavajuće.

– Sad smo puni već dva mjeseca. Dolaze puno teži slučajevi, preksinoć u mom dežurstvu imali smo 240 pregledanih, oko 120 upala pluća, naši rendgeni rade punom parom, svaki drugi je imao ozbiljnu upalu pluća. Svjedočimo da je iznimno važno da bi bilo pametno da sve žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme, imali smo trudnicu u teškom stanju, dijete je rođeno carskim rezom, ona je na respiratoru – opisala je ukratko situaciju u zaraznoj.

Također, Markotić je kazala kako očekuje da će tijekom prosinca biti odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.