Razgovor povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča

Vodiči ‘Mihovila’ uvrstili i Vodice u svoju turu, a imaju još noviteta: ‘Očekujemo puno bolju sezonu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga turističkih vodiča ‘Mihovil’ danas obilježava Međunarodni dan turističkih vodiča, a ova godina je za njih posebna jer slave i 15 godina osnivanja udruge ‘Mihovil’.

– Međunarodni dan turističkih vodiča obilježava se 21.veljače, ali mi smo navikli naše sugrađane da to nije samo jedan dan već cijela veljaču, pa ni ova godina nije iznimka – počinje predsjednica Udruge Tina Biluš.

Prošle godine je bilo toliko zainteresiranih za besplatna vođenja da su iz udruge ‘Mihovil’ odlučili ponoviti neke ture i uvesti nešto novo.

– Prvi besplatni razgled grada ‘U otkrivanju šibenskih palača’, koji je održan na Valentinovo, vodila je naša vodičica Merica Mikuličin, no imali smo ograničen broj zbog epidemioloških mjera – govori.

Također, osim razgledavanja  Šibenika, na repertoar uvrstili i Vodice što prijašnjih godina nisu imali.

– Prvi put imamo razgledavanje Vodica  i baš se veselim. Obično je to uvijek Šibenik, a mi imamo vodiče koji žive na području čitave županije. Naziv razgleda je ‘Kako je voda gradu darovala ime’ – pojašnjava i navodi kako je Udruga ove godine uvela prijavnice na svojoj web stranici jer je zbog pandemije broj sudionika ograničen.

Zadnja tura zanimljivog naziva ‘Put križeva’ bit će održano iduće nedjelje, 28.veljače uz vodstvo Daria Mikulandre. Na pitanje kako je prošla sezona i što očekuju od ove sezone, Biluš je kazala kako očekuje  da ova bude bolja od prethodne.

– Mi smo kompletno zaustavljeni, svi znamo da je turizam jako pogođen, ali turistički vodiči su pogođeni gotovo u potpunom obujmu svog posla. Vodiči su 2020. imali ogroman pad, čak bi se usudila reći sto posto. To je apsolutna nula, individualaca je bilo, ali poznato je da turistički vodiči većinom rade s grupama. Grupe prošle godine nisu dolazile i pitanje je što će biti s 2021.. Jedino što je pozitivno u cijeloj priči je to da je država odmah uskočila i što smo dobili  mjere za očuvanje radnih mjesta. Najava za vođenje ima jako malo i zaprimili smo zamolbe od agencija da budemo fleksibilni u slučaju otkazivanja – priča.

Hrvatski turistički vodiči se već godinama bore oko Zakona o pružanja usluga u turizmu i pravila profesionalnog vođenja u zaštićenim područjima i vječnog problema sa strancima koji se koriste rupama u propisima i neobičnim pravilnikom donesenim u vrijeme bivšeg ministra turizma Darka Lorencina, a sad dobivaju posebne dozvole za rad diljem Hrvatske.

– Prije svega htjela bih reći da postoji zakon o pružanju usluga na području čitave Europske unije. Naše usluge, nažalost spadaju pod tu direktivu iako nema logike. Naša edukacija je vezana uz naše područje, Hrvatsku, povijest, kulturu, tradiciju…Mi tu ništa ne možemo napraviti jer osoba koja završi edukaciju u Njemačkoj može doći raditi tu. Ne dopuštaju nam da naše zanimanje, naša profesija i usluga bude izdvojena iz direktive. Neka zanimanja su se uspjela izboriti, ali mi se za sada nismo uspjeli izboriti – kaže Biluš.

Početkom 2018. godine usvojen je Zakon o pružanju usluga u turizmu koji je propisao da ministar turizma u roku od godinu dana donese pravilnike o zaštićenim lokalitetima i usmjeri obuku. To se nije dogodilo. Prijedlog novog načina polaganja i sadržaja ispita za turističke vodiče bit će predmet rada radne skupine za donošenje novih propisa koji bi trebali biti usvojeni do kraja lipnja 2021. godine.

– Problematičan je zakon, ali i pravilnici. Jedan pravilnik je o edukaciji, a drugi je o zaštićenim lokalitetima. Edukacija je do sada bila po županijama, sad je za čitavu Hrvatsku. Mi nismo bili niti protiv toga, ali želimo da edukacija bude bolja. Edukacija za vodiče traje mjesec dana, no smatramo da to nije dovoljno. Vodiči su dali taj prijedlog, no nije usvojen. Potrebna je kvalitetna edukacija prvenstveno za nas, a tako i za stranca – zaključuje Biluš.

 

Mirela Petković


Pratite nas i na društvenim mrežama: