Konferencija o perifernoj arterijskoj bolesti

Godišnje doktori u Hrvatskoj amputiraju 4.000 nogu, a u Šibeniku možete doznati kako to spriječitiFoto: Ilustracija/Unsplash
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Godišnje se u Hrvatskoj obavi gotovo 4.000 amputacija cijele ili dijela noge, a upravo zbog tih alarmantnih brojki HEVI (Hrvatska endovaskularna inicijativa) pokrenula je akciju Noga glavu čuva. Ta udruga liječnika će u Šibeniku 16. studenog u Gradskoj knjižnici održati konferenciju Periferna arterijska bolest i borba protiv amputacije nogu.

Od lokalnih liječnika o perifernoj arterijskoj bolesti govorit će šibenski i splitski kardiolozi Frane Runjić, Zoran Bakotić i Robert Grubišić-Čabo. Od doktora, koji su članovi HEVI-ja, tu će biti kardiolog Tomislav Šipić, Damir Halužan, vaskularni kirurg te zagrebački liječnik šibenskih korijena Dražen Perkov, subspecijalist intervencijske radiologije o kojemu je Šibenski portal pisao prošle godine.

Inače, Noga glavu čuva je prva javnozdravstvena akcija u Hrvatskoj u organizaciji HEVI-ja kojoj je cilj podizanje svijesti o amputacijama nogu koje su posljedica periferne arterijske bolesti (PAB) i kritične ishemije noge (CLI).

PAB se razvija polako i bez simptoma pa se naziva ‘tihi ubojica’, a simptomi su bolni grčevi u mišićima stražnjice i noge, hladna noga, bljedilo kože noge, rane na potkoljenici i stopalima koje ne zacjeljuju, gangrena ili pojava mrtvog tkiva.

Bolesnici koji imaju PAB trebaju se ‘agresivno’ liječiti svim vrstama lijekovima i promjenama životnih navika koje izravno utječu na bolest, a kako bi se spriječilo napredovanje bolesti do najtežeg stupnja – kritične ishemije noge (CLI) i potrebe za amputacijom noge. Amputacija noge zbog CLI-ja povezana je s teškim i pogubnim ishodom liječenja – smrti bolesnika.

Program konferencije možete provjeriti ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: