Više

  FOTO: Astronomsko društvo Faust Vrančić djeluje s vrha šibenske gimnazije već 50 godina

   

  Prije točno 50 godina, na inicijativu nekoliko učenika, zaljubljenih u promatranje i izučavanje zvijezda, u šibenskoj Gimnaziji Antuna Vrančića počela je djelovati Astronomska sekcija. Kroz taj period veliki broj učenika, uz pomoć svojih profesora-mentora, stekao je nova saznanja o stalnim i nestalnim pojavama u svemiru, zvijezdama, kometima i meteorima ili pak kretanju, brzini i svjetlosti, a nekoliko šibenskih astronoma-amatera, poput doktora znanosti i ravnatelja Zvjezdarnice u Zagrebu Dragana Roše, odlučilo je cijeli svoj život posvetiti proučavanju tajni, prvenstveno oku, a posebno teleskopu, vidljivog i još uvijek nedovoljno poznatog univerzuma. Zlatno doba šibenske astronomije, osim perioda kada je u Domovinskom ratu život izgubio tadašnji voditelj Drago Sirovica, te je sekcija gotovo prestala s radom, još uvijek traje. Rezultati koje su članovi Astronomske sekcije, kasnije preimenovane u Astronomsko društvo Faust Vrančić, postizali na državnim, kako jugoslavenskim tako i hrvatskim, te međunarodnim natjecanjima svrstavali su šibenske astronome među najbolje. Najuspiješniji prijeratni rezultat datira iz 1982. godine kada je Željko Branica na državnom najtjecanju astronoma-amatera osvojio prvo mjesto, a s niskom značajnijih rezultata nastavilo se tek nakon 2000. godine kada su se i povećale aktivnosti sekcije. S državnog natjecanja 2008. godine šibenski astrononmi vratili su se s osvojenim prvim i drugim mjestom. Iste godine Ivan Pletikosa sudjelovao je na Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi, a 2010. godine osvojeno je treće mjesto. Dvije godine kasnije, Bruno Gavranović, koji je dvije godine zaredom bio sudionik Međunarodne astronomske olimpijade, u kategoriji 3. razreda osvojio je prvo mjesto, kao i Nikolina Vučenović u kategoriji 1. razreda. Na istom natjecanju sudjelovale su i Ana Škaro i Marija Jurić koje su osvojile drugo i četvrto mjesto.

  PRIPREME ZA NATJECANJE

  teleskop

  Ovim lijepim uspjesima treba nadodati i prošlogodišnje treće mjesto Nene Živkovića, koji je kao rezervni član sudjelovao i u pripremama najboljih hrvatskih učenika astronoma za odlazak na prošlogodišnju Međunarodnu astronomsku olimpijadu. Pod mentorskom palicom prof. Josipa Paića, 15-ak mladih šibenskih astronoma, nakon redovitih školskih obaveza svoje slobodno vrijeme najčešće provodi u prostoriji na vrhu Gimnazije Antuna Vrančića, ali i u blizini škole kada im vremenske prilike dozvoljavaju nesmetano promatranje zvijezda.

  – Svi rezultati koje su postigli učenici kojima sam bio mentor, isključivo su njihova zasluga. Moj zadatak se uglavnom svodi na to da učenike malo potičem, usmjeravam, pripremim za izlaganje radova, a sve ostalo oni sami naprave. Od promatranja kroz teleskop do predavanja koja drže međusobno, pa do pripreme radova za natjecanja – kaže profesor Paić.

  astrolozi1

  Pripreme za državno natjecanje traju cijelu godinu, a kako nam je kazao i profesor Paić, od učenika se, osim dobro osmišljenog rada, traži i dobar razlog za daljnju motivaciju ukoliko njegov rad Državno povjerenstvo natjecanja iz astronomije ne prihvati.

  – Za državno natjecanje iz astronomije učenici moraju odabrati temu s kojom žele sudjelovati na natjecanju. Nakon što se ukratko opisan rad pošalje na adresu Državnog povjerenstva, čeka se njihova odluka je li rad prihvaćen ili ne. Malo je nezgodno ako se učenicima rad ne prihvati, a kako se ipak radi o malom broju učenika koje to zanima, lako se izgubi daljnja motivacija za dolazak u sekciju – kaže Paić.

  A motivacija ne samo za puko promatranje zvjezda, već i za pripremanje zahtjevnih radova može se izgubiti i nakon gotovo cijelog dana provedenog u školi.

  ZALJUBLJENICI U ASTROLOGIJU

  – Čini mi se kako je u zadnje vrijeme interes učenika nešto manji za sudjelovanje u astronomskoj sekciji. Učenici koji su putnici jako teško mogu sudjelovati u radu sekcije s obzirom da se promatranja vrše noću, a i predavanja koja jednom do dva puta tjedno učenici organiziraju također se odvijaju poslije nastave, odnosno uvečer. Nije lako ni ostalim učenicima koji uglavnom imaju i po sedam sati dnevno, tako da su svi oni koji sudjeluju u radu sekcije pravi zaljubljenici u astrologiju – kaže Paić.

  Od prvog razreda Matematičke gimnazije u promatranje i ‘život’ zvjezda zaljubio se i maturant Neno Živković. Kaže kako ga uz sve lijepe uspijehe i postignute rezultate astronomija zanima isključivo kao hobi. Svoje znanje pokušat će usmjeriti u pravcu medicine.

  astrolozi-repka

  – U početku je jako zanimljivo gledanje kroz teleskop i proučavanje zvjezda i neba. Kasnije se to uglavnom svede na postavke i teze koje treba potkrijepiti znanjem iz fizike i matematike, pa je tako i rad s kojim ove godine idem na natjecanje baziran upravo na pretpostavci da li se iz određenog dijagrama može odrediti vjerojatnost da li nam se područje zvijezda udaljava ili približava. To ustvari i ne mora biti nikakav dokaz, ali je dosta zabavno i zanimljivo kao pretpostavka – kaže Neno.

  Svoju ljubav prema astronomiji rezultatima i aktivnim sudjelovanjem u radu sekcije od osnovne škole nije skrivala ni Nikolina Vučenović koja školsku klupu dijeli s Nenom. Nakon osvojenog prvog mjesta na državnom natjecanju u kategoriji prvih razreda srednje škole, Nikolininu pažnju privukli su i neki drugi predmeti, a danas s Nenom vodi mlađe učenike u sekciji.

  LJUBAV OD MALIH NOGU

  – Još u šestom razredu osnovne škole počela sam se zanimati za astrologiju. U to vrijeme u OŠ Juraj Dalmatinac bila je dosta aktivna astrološka grupa, a nakon jednog razgovora s Ivicom Pletikosom, koji je sudjelovao na Olimpijadi i dosta uživljeno pričao o tome, odlučila sam se malo više posvetiti astrologiji. Dolaskom u prvi razred Gimnazije, pod mentorstvom profesora Paića, osvojila sam i prvo mjesto na državnom natjecanju. Kasnije su mi se počeli sviđati i neki drugi predmeti tako da sam se malo više počela baviti biologijom, a astronomija je otišla u drugi plan. Nisam željela raditi nešto površno pa sam se odlučila nastaviti sudjelovati u radu sekcije, ali ne u natjecanjima već u radu s mlađim učenicima – kaže Nikolina.

  astrolozi nikolina

  Iako, za razliku od nekih drugih sredina, djeluje u skromnim uvjetima, Astrološka sekcija Faust Vrančić ima svoju budućnost. Pedesetogodišnja tradicija, iznimni rezultati, ali i mogućnost dodatnih bodova prilikom upisa na određene fakultete, ukoliko se ostvare značajniji rezultati na državnim natjecanjima, svakako daju nadu kako će astrologija još dugo biti zanimljiv i atraktivan predmet, makar i dodatni, šibenskih srednjoškolaca.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Tijekom jutra i navečer moguće mjestimične nestabilnosti

  Iako je na šibenskom području ponedjeljak bio suh i vruć, novi je tjedan u mnogim mjestima počeo uz kišu, glavninom u noći i ujutro,...

  ‘LJUK’ 2024: Bogat i raznovrstan ljetni program u...

  I ove godine Narodna knjižnica i čitaonica Tisno za svoje korisnike i posjetitelje pripremila je bogat i raznovrstan program naziva 'LJUK'- Ljeto u knjižnici...

  Kasne porodiljne naknade – HZZO pere ruke, majke...

  "Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke...

  Kod Feroterma u Ražinama u razmaku od 14...

  Iz Policijske uprave Šibenik doznajemo da su se danas kod Feroterma u Ražinama dogodile dvije prometne nesreće u razmaku od 14 minuta. Prva prometna dogodila...

  NAJNOVIJE

  Tijekom jutra i navečer moguće mjestimične nestabilnosti

  Iako je na šibenskom području ponedjeljak bio suh i vruć, novi je tjedan u mnogim mjestima počeo uz kišu, glavninom u noći i ujutro,...

  ‘LJUK’ 2024: Bogat i raznovrstan ljetni program u Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno

  I ove godine Narodna knjižnica i čitaonica Tisno za svoje korisnike i posjetitelje pripremila je bogat i raznovrstan program naziva 'LJUK'- Ljeto u knjižnici...

  Kasne porodiljne naknade – HZZO pere ruke, majke bijesne: “Zašto smo na zadnjem mjestu?”

  "Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke...

  Kod Feroterma u Ražinama u razmaku od 14 minuta dogodile su se dvije prometne nesreće

  Iz Policijske uprave Šibenik doznajemo da su se danas kod Feroterma u Ražinama dogodile dvije prometne nesreće u razmaku od 14 minuta. Prva prometna dogodila...