Više

  Uprava Transadrije želi smijeniti Davora Škugora i na čelo Luke dovesti Branimira Lepura?

   

  Uprava riječke Transadrije, većinskog vlasnika Luke Šibenik, naumila je smijeniti direktora Luke Davora Škugora jer im ovaj odbija dati pozajmicu od 5,5 milijuna kuna kojom bi ‘pokrpali’ dugove, pa na njegovo mjesto postaviti svog ‘igrača’ i člana Uprave, Šibenčanina Branimira Lepura. Tu nam je informaciju neslužbeno potvrdilo više visokopozicioniranih izvora u Luci Šibenik, dok je glavni akteri ove priče za sada službeno ne žele niti potvrditi niti demantirati. No i njihove kratke službene izjave ali i komentari iz Uprave Transadrije o nezadovoljstvu poslovanjem Luke Šibenik, koja je poslovnu godinu završila u plusu, daju naslutiti da se ‘nešto iza brda valja’.
  – Za sada nemam nikakvih komentara. Uprava Luke Šibenik o svemu će se očitovati, najvjerojatnije idućeg tjedna – kratko je poručio Škugor, koji Luku u četvrtom mandatu vodi od 1997. godine.
  Bez službenog komentara je i Branimir Lepur, član Uprave Transadrije, koji je prije odlaska u Rijeku bio i član Uprave TLM-a, direktor Solarisa i propale Vodičanke, te član šibenskog Gradskog poglavarstva za mandata HDZ-ove gradonačelnice Nede Klarić, zadužen za financije i upravljanje imovinom.
  – Suzdržao bih se od bilo kakvog komentara, neka za sada ostane na onome što vam je službeno odgovorila Uprava Transadrije. Nazovite me idućeg tjedna, tada ću moći reći nešto više – sročio je Lepur.

  UPRAVA TRANSADRIJE NEZADOVOLJNA POSLOVANJEM LUKE

  Upravu Transadrije kontaktirali smo prije tri tjedna, nakon što je Sindikat pomoraca Hrvatske, zbog neisplate četiriju zaostalih plaća i otpremnina za sadašnje i bivše radnike, Trgovačkom sudu u Rijeci podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad tom tvrtkom. Zanimalo nas je tada hoće li se financijska kriza u koju je zapala riječka špeditersko-logistička firma odraziti na poslovanje Luke Šibenik u kojoj imaju 50 posto vlasničkog udjela. Znakovit je bio prošlotjedni odgovor člana Uprave Darka Tonžetića na pitanje je li Uprava zadovoljna poslovanjem Luke.
  – Kao predstavnici većinskog vlasnika nismo zadovoljni poslovanjem Luke Šibenik, tako da smo se i mi dodatno angažirali na povećanju obima poslovanja Luke Šibenik. Mišljenja smo da je uprava Luke imala dovoljno vremena da donese i nove poslove tvrtci, kako bi se smanjila prevelika ovisnost o samo jednom partneru, a to je Petrokemija Kutina. Sadašnje stanje je vrlo zabrinjavajuće za budućnost Luke Šibenik, jer bilo kakav poremećaj u poslovanju Petrokemije može dovesti u pitanje daljnji rad Luke, i time ugroziti egzistenciju dvjesto zaposlenih djelatnika. Obzirom da zadnjih nekoliko godina Petrokemija ima velike gubitke u poslovanju, takvu prijetnju je uprava trebala vrlo ozbiljno shvatiti i povući odgovarajuće poslovne poteze.
  Što se tiče financijskih pokazatelja poslovanja, oni su relativno dobri. Rezultat za 2009. godinu je bio negativan i iznosio 2,9 milijuna kuna gubitka, dok je za 2010. godinu sa iznosom od 3,4 milijuna kuna pozitivan, ali na uštrb lošeg održavanja postrojenja i opreme, propadanja objekata, loših uvjeta rada, izostanka modernizacije itd., što u pravilu dovodi do teškoća u obavljanju lučkih poslova, nezadovoljstva korisnika lučkih usluga, nezadovoljstva radnika, ne samo zbog niskih plaća, nego i sigurnosnih i drugih uvjeta, a to traje već dugi niz godina, što hitno treba mijenjati – priopćio je Tonžetić.

  LUKA POZITIVAN PRIMJER

  Izvori iz Luke Šibenik pričaju nam, međutim, sasvim drugačiju priču. Po njima, Luka Šibenik jedan je od rijetkih pozitivnih primjera u crnoj gospodarskoj slici Šibensko-kninske županije, jedan od rijetkih primjera uspješne tranzicije, kojoj nije pretjerano naškodila niti recesija, a svi ovi komentari iz Uprave većinskog vlasnika imaju za cilj diskreditirati uspješnog direktora kako bi na njegovo mjesto instalirali svog poslušnika koji će im bespogovorno davati novac, kad god i koliko god bude trebalo. Neke od Tonžetićevih tvrdnji potvrdili su nam, doduše, i neki radnici Luke Šibenik koji su nam pričali o lošim uvjetima rada i lošem održavanju postrojenja, ali u pozadini priče, tvrde naši izvori, ipak nije briga Uprave Transadrije za poslovanje Luke Šibenik u kojoj većinski udjel imaju od 2001., nego briga za opstanak vlastite firme.
  Od Škugora, dakle, Uprava Transadrije traži pozajmicu od 5,5 milijuna kuna kako bi sanirali svoje dugove, a on im je odbija dati jer bi toliki iznos, s obzirom na neizvjesnu sudbinu riječke špeditersko-logističke tvrtke, mogao uzdrmati poslovanje Luke Šibenik. Jedina varijanta na koju bi Škugor navodno pristao je da za tih 5,5 milijuna kuna Transadria Luci Šibenik proda dio svog dioničkog paketa, no Transadriji to ne odgovora jer bi time prestali biti većinski vlasnik, čime bi prestala važiti i njihova upravljačka prava, pa iz šibenske Luke ne bi više mogli izvlačiti novac. Umjesto toga odlučili su navodno smijeniti Škugora i na čelo Luke instalirati Branimira Lepura koji bi Transadriji ne samo bespogovorno isplatio ovu i sve buduće pozajmice nego i, strahuju naši sugovornici, minimalizirao sve troškove poslovanja, dakle podijelio otkaze izvjesnom broju od dvjestotinjak radnika, a možda i rasprodao imovinu kako bi se namirili dugovi Transadrije. Takav način poslovanja, tvrde naši sugovornici, vrlo bi brzo mogao rezultirati propašću Luke Šibenik, te s oko 200 novih nezaposlenih na šibenskom Zavodu za zapošljavanje.
  Iako je riječ o privatnoj firmi, šibenska Luka itekako je važan faktor u cjelokupnom šibenskom posrnulom gospodarstvu i možda je vrijeme da se u priču uključe i predstavnici lokalne vlasti, te pokušaju stati u obranu šibenske Luke. Dok još uvijek nije prekasno.


  Ročište o sudbini Transadrie
  Na Trgovačkom sudu u Rijeci 19. travnja dogodit će se ročište na kojem će privremeni stečajni upravitelj odlučiti o pokretanju stečaja riječkog špeditera. Tada će biti jasno i koliki su zapravo dugovi Transadrije, koji prema nekim procjenama premašuju 100 milijuna kuna. Račun im je i dalje u blokadi, a Uprava tvrdi da stečaj ne dolazi u obzir, da su planovi restrukturiranja predani bankama, da su podršku dobili od Vlade te da tvrtka vrijedi više od 40 milijuna eura.


  Razgovor s Kalmetom
  O situaciji u Luci Šibenik Vladu je, točnije ministra Božidara Kalmetu, ovoga tjedna, neslužbeno doznajemo, upoznao direktor Luke Šibenik Davor Škugor, koji će se o cijeloj priči uskoro službeno izjasniti, svakako prije sjednice Skupštine Luke zakazane za 18. ožujka na kojoj bi se trebao dogoditi prvi korak u realizaciji nauma Uprave Transadrije – smjena Milivoja Paića, direktorovog pomoćnika za financije.


  Moguća promjena vlasničke strukture Luke
  Pitali smo Tonžetića razmišlja li Uprava Transadrije o prodaji udjela u Luci Šibenik i koliko ti udjeli danas vrijede, te postoje li potencijalni kupci:
  – Luka Šibenik je u privatnom vlasništvu, što znači da je mogućnost promjena vlasničke strukture uvijek moguća. Ponude za otkup naših udjela imali smo i do sada, ali nismo razmišljali o takvoj mogućnosti, jer je Luka Šibenik od strateškog značaja za daljnji razvoj Transadrije. Kolika bi bila cijena udjela Luke Šibenik, odgovor može dati samo tržište, odnos ponude i potražnje – odgovorio je Tonžetić.
  Zbog teške gospodarske situacije u kojoj se našla Transadria, Uprava je u svojoj firmi najavila i oštre rezove, među njima i otkaze, a koliko će točno ljudi biti proglašeno tehnološkim viškom trebalo bi se znati do kraja ovog tjedna. Otkaze Tonžetić uvijeno savjetuje i direktoru Škugoru:
  – Ukoliko uprava bilo kojeg društva ne rješava višak zaposlenih, onda loše radi svoj posao. Dužnost dobrog gospodarenja imovinom vlasnika je, dakle, osnovni zadatak svake uprave, pa tako i uprave Luke Šibenik. Do sada uprava nije najavila otkaze zbog bilo kojih razloga.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Visoki kazneni sud potvrdio: Poruke Josipe Rimac zakoniti...

  Visoki kazneni sud RH odbio je žalbe Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane kojima su tražili da se iz sudskog...

  Provaljeno u stan u Šibeniku i porazbijana stakla...

  Policiji je jučer prijavljena teška krađa u Šibeniku u kojoj je nepoznati počinitelj provalio u stan 36-godišnjaka odakle je otuđio nakit i novac, čime...

  Policija otkrila tko je ukrao 2.000 eura alata...

  U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom osumnjičenim za krađu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 40-godišnjak 25. ožujka u Šibeniku,...

  Žena (28) u Kninu oduzela prednost motociklu i...

  Teške ozljede zadobio je 42-godišnjak u prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak oko 13.45 sati u Kninu u Tomislavovoj ulici. Nesreća je skrivila 28-godišnjakinja,...

  NAJNOVIJE

  Visoki kazneni sud potvrdio: Poruke Josipe Rimac zakoniti su dokazi

  Visoki kazneni sud RH odbio je žalbe Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane kojima su tražili da se iz sudskog...

  Provaljeno u stan u Šibeniku i porazbijana stakla na zgradi javno prometne tvrtke

  Policiji je jučer prijavljena teška krađa u Šibeniku u kojoj je nepoznati počinitelj provalio u stan 36-godišnjaka odakle je otuđio nakit i novac, čime...

  Policija otkrila tko je ukrao 2.000 eura alata iz kamiona šibenske tvrtke

  U Policijskoj postaji Šibenik je provedeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom osumnjičenim za krađu. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni 40-godišnjak 25. ožujka u Šibeniku,...

  Žena (28) u Kninu oduzela prednost motociklu i vozača (42) teško ozlijedila

  Teške ozljede zadobio je 42-godišnjak u prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak oko 13.45 sati u Kninu u Tomislavovoj ulici. Nesreća je skrivila 28-godišnjakinja,...