Sindikati ‘navijaju’ za partnerski odnos Montana fonda i Eurisa pri kupnji Valjaonice

Čelnik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer pozdravio je kupnju šibenskog TLM-TVP-a i zadarskog Aluflexpacka od strane švicarske grupacije Montana Tech Components i tvrtke kćeri Alu Menziken. Kupoprodajni ugovor, podsjetimo, potpisan je 3. veljače između Montana Tech Components i Hypo banke dosadašnjeg vlasnika Valjaonica i Aluflexpacka. Sindikat metalaca, međutim, najavio je Burazer, inicirat će da drugi potencijalni kupac, austrijski Euris, također uđe u ovaj posao.

– To je dugogodišnji TLM-ov kupac preko kojeg godišnje ide više od 30 posto valjaoničke proizvodnje zbog čega ćemo sugerirati da oba kupca stvore partnerske odnose, pa ako treba čak i vlasničke. Bilo bi dobro da se pomire interesi jednih i drugih na zadovoljstvo svih  – poručio je Burazer te dodao da ne bi bilo bojazni glede plasiranja proizvoda, konkretno valjaoničkih limova koje već godinama kupuje Euris, ukoliko se sindikalna sugestija uvaži.

ZAINTERESIRANI I ZA ULAGANJE U PREŠAONICU

Osim što je švicarski fond Montana najavio ulaganje u šibensku Valjaonicu, zainteresirani su za dokapitalizaciju Tvornice prešanih proizvoda, što sindikate posebno veseli. Naime, TVP je, što se tiče stanja strojeva i plasiranja proizvoda, već dugo vremena u prednosti pred TPP-om čiji je gubitak veći od temeljnog kapitala pa bi dokapitalizacija značila spas za Prešaonicu.

– Imam pouzdanu informaciju da su Zagreb Mont Montaža i Dalekovod spremni svoje udjele u TVP-u prepustiti Montani – istaknuo je sindikalist.

Burazer je priznao da bi se TLM-u, vrlo vjerojatno, dogodio crni scenarij sličan Željezari Sisak da se nije pojavio ozbiljan kupac kao što je grupacija Montana čiji godišnji prihod iznosi 400 milijuna eura godišnje, dugogodišnji je proizvođač aluminija, broji više od 21 predstavništva u svijetu, a u vlasništvu imaju i tvornice prešanih proizvoda u Rumunjskoj i Švicarskoj.

Sindikati su, podsjetio je Burazer, pozdravili činjenicu što su Montana Tech Components prilikom potpisivanja predugovora sa Hypo bankom u kupnji TLM-TVP-a i Aluflexpacka iskazali volju u preuzimanju svih stečenih prava iz kolektivnog ugovora što je umirilo 540 radnika zaposlenih u šibenskoj Valjaonici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.