Domaćem čoviku nema lipše od krške kraljice Krke

Prema izboru internetskog portala www.cudaprirode.com, slapovi rijeke Krke ušli su u odabrano društvo top pet slapova na svijetu. Krkini slapovi zatvaraju tu listu najčudesnijih prizora iz svijeta prirode, a društvo im prave najveći slapovi na svijetu Salto Angel, zasigurno najpoznatiji Niagarini slapovi, te najspektakularniji slapovi – Viktorijini slapovi, dok su četvrto mjesto, mjesto prije slapova Krke, zauzeli Wallamanovi slapovi.

VRIJEDNO PRIZNANJE

Inače, portal www.cudaprirode.com je informativni, znanstveni i zabavni portal koji donosi kratki pregled znanstvenih vijesti, stoji u opisu internetske stranice, a valja naglasiti kako se radi o domaćem portalu. Njegov je autor mladi Šibenčanin, Tomislav Donđivić.
Pet odabranih slapova predstavlja pet kontinenata, a Europu predstavlja hrvatski prirodni biser – Nacionalni park Krka sa svojih sedam slapova kao kakvih sedam pramenova viline kose. To vrijedno priznanje stiglo je uoči obilježavanja 27. godina od proglašenje teritorija rijeke Krke nacionalnim parkom, a naći se u ovakvom društvu, zaista je divljenja vrijedno.
‘Svi slapovi su očaravajući, izazivaju strahopoštovanje. Zamislite samo tu prirodnu silu koja je nezaustavljiva’, jedan je od komentara koji se može pročitati ispod teksta na spomenutom portalu. I doista, tko bi mogao kazati koji od slapova je ljepši kad je svaki od navedenih jedinstven na svoj način.

VISOKO NA LJESTVICI

Samo za podsjetnik, slap Salto Angel inspirirao je na stvaranje crtića Nebesa, Viktorijini slapovi najveći su i najspektakularniji na svijetu, australske Wallamanove slapove formira potok Stony Creek poniranjem preko litice u klanac rijeke Herbert, a slapovi Niagare predstavljaju niz masivnih vodopada na istoimenoj rijeci. No, Skradinski buk najljepše je stepenište sazdano od 16 stepenica, sedrene barijere i čovječja ribica kršku ljepoticu drže visoko na ljestvici jedinstvenih prirodnih pojava, a to su samo neke od brojnih krških ljepota Krke.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.