Arbitraža bi trebala riješiti odnose HEP-a, TLM-a i Aluminija

Aluminij Mostar krajem prošle godine podnio je zahtjev Vladi Republike Hrvatske da ga se proglasi povlaštenim inozemnim kupcem struje u Hrvatskoj. Ministarstvo gospodarstva zahtjev još nije prihvatilo, kako su nam kazali, u razmatranju je, a prije tjedan dana iz susjedne zemlje stiglo je upozorenje kako će Aluminij srezati proizvodnju napola ukoliko dođe do poskupljenja struje u Bosni i Hercegovini. Time bi nedvojbeno utjecali i na proizvodnju TLM-a koji ‘diše’ na račun 60 tisuća tona aluminija koji mu ta mostarska tvrtka godišnje isporuči.

PRITISAK ALUMINIJA NA VLADU RH 

Mnogi su ovakve drastične najave Aluminija iščitali kao svojevrstan pritisak na Vladu Zorana Milanovića da ubrza odluku o dodjeli povlaštenog statusa. Je li riječ o pritisku iz susjedne zemlje direktor Adriala plus Nikola Rak nije želio komentirati. Kazao je tek kako povećanje cijene struje u BiH ne bi trebalo utjecati na isporuku sirovine TLM-u, a Vlada bi odluku o statusu povlaštenog kupca mostarskom Aluminiju trebala donijeti glatko.

– Interes je isti kao i lani kada je ova odluka donesena, sačuvati radna mjesta i najveći gospodarski subjekt u Šibeniku. Odluka je čisto tehničke naravi te nema zapreka da Ministarstvo gospodarstva predloži Vladi da je usvoji već na prvoj sljedećoj sjednici – kazao je Rak.

U međuvremenu su se, međutim, pojavili novi problemi. HEP, naime, od TLM-a potražuje podmirivanje razlike u cijeni struje od trenutka kada je obustavljen štetan ugovor iz 2007. godine, koji je danas predmetom istrage USKOK-a, do 1. srpnja 2011. godine kada je potpisan tripartitni ugovor HEP-a, TLM-a i Aluminija kojim je HERA definirala cijenu struje od 42.75 eura po megavatsatu. Riječ je o periodu dugom više od godinu dana.
– U tom razdoblju bila je nepoznata cijena struje. Mi smo se u TLM-u rukovodili formulama iz 2007. godine, no HEP to nije želio priznati. Trenutno, postupak je na arbitraži i čeka se dogovor obiju strane. Još uvijek ne znamo kako će to završiti po TLM. Nadam se povoljno, da će TLM snositi dio troškova vezanih uz promjenu cijene struje prema formuli koju smo mi u TLM-u prihvatili još 2007. godine, a da će dio platiti i HEP i Aluminij Mostar. Ove dvije stvari trenutno su aktualne i opterećuju nas sve – kaže direktor Adriala Plus.

HYPO BANKA DUGOVE ŽELI OSTAVITI NOVOM KUPCU

O kojoj se cifri radi upućeni nisu točno znali reći, ali pretpostavlja se da je u pitanju više od 30 milijuna kuna!
Stvar dodatno komplicira činjenica što je u tijeku prodaja Tvornice valjaonica čiji aktualni vlasnici, tvrdi sindikalist Zdravko Burazer, pokušavaju dobiti na vremenu.
– Hypo banka koja trenutno stoji iza TVP-a taj vrući krumpir namjerava ostaviti novom kupcu zbog čega se sve dodatno prolongiralo – zaključuje Burazer. Hoće li Vlada još jednom morati hladiti ‘vrući krumpir’ te od Mostaraca tražiti da podmire dio razlike od 30 milijuna kuna ukoliko na hrvatskom tržištu žele i dalje povlašteno trgovati, ostaje za vidjeti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.