Više

  Zipline je oštećen

  FOTO/VIDEO Istraga će dati točan uzrok pada helikoptera koji se vraćao u Zemunik

   

  Još se ne zna uzrok pada mađarskog vojnog helikoptera u srijedu kod Drniša, rekao je direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga u vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, dodavši da je pao jedan od dva mađarska helikoptera koji su u slično vrijeme bili na obuci. U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, za trećim se još uvijek traga, a uskoro počinje istraga.

  U vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku u srijedu je održana konferencija za medije povodom pada helikoptera mađarskog ratnog zrakoplovstva.

  Konferenciji za medije nazočili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Centre – MSAP TC) brigadir Tomislav Pušnik.

  Ministar obrane Mario Banožić izrazio je u ime Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izraze duboke sućuti obiteljima poginulih mađarskih zrakoplovaca, njihovim kolegama i mađarskim dužnosnicima.

  – Izraze sućuti uputio sam i mađarskom ministru obrane Kristófu Szalay-Bobrovniczkyu. Danas je za sve nas težak dan, sve nas je pogodio ovaj tragičan događaj – rekao je ministar te dodao kako bi istraga ove nesreće trebala dati jasne odgovore na pitanja što se točno dogodilo.

  – U komunikaciji smo s mađarskim ministarstvom obrane i dat ćemo im potpunu podršku u svemu što će biti potrebno kako bi se došlo do odgovora – poručio je ministar.

  Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj izrazio je sućut obiteljima stradalih pilota, njihovim kolegama i pripadnicima Oružanih snaga Mađarske.

  – Ovaj nesretni događaj dogodio se tijekom planirane obuke u planinskom letenju Međunarodnog središta za obuku pilota i specijalnih zračnih snaga – rekao je te podsjetio da je riječ o Središtu koje je osnovano 2019. godine od strane četiri zemlje Hrvatske, Bugarske, Mađarske i Slovenije, a osim pilota i specijalnih snaga, uključuje i instruktore iz drugih saveznih država.

  Naglasio je kako će se istraga koja slijedi odvijati u skladu sa standardima NATO-a koji su opisani sporazumu o statusu snaga i sporazumu kojim je kreiran MSAP tako da očekujemo da se našim istražiteljima pridruže i istražitelji iz Mađarske.

  Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

  Izrazivši sućut obiteljima i prijateljima poginulih mađarskih kolega, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec rekao je kako će se ovaj neželjeni događaj prioritetno rješavati.

  – Istraga će pokazati sve vezano uz posredne i neposredne uzroke ove tragedije – rekao je te pojasnio u kontekstu možebitnih uzroka pada helikoptera kako je u pravilu letenja, na visinama ispod 1000 ft obveza posade da osmatra zračni prostor oko sebe i aktivno izbjegava sve prepreke kao i druge zrakoplove.

  – Pravilo je „see and avoid“, odnosno vidi i izbjegni – istaknuo je.

  Direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga brigadir Tomislav Pušnik također je uputio izraze sućuti svim kolegama iz mađarskih oružanih snaga na gubitku njihovih kolega, kao i njihovim obiteljima, suprugama i djeci kojima je u ovom trenutku najteže.

  – Svima njima iskazujemo poštovanje zbog nesretnog događaja.

  Istaknuo je kako će MSAP pružiti svu potporu kolegama koji se nalaze na obuci, kao i obiteljima poginulih pilota. Također, pojasnio je detalje događaja navodeći kako se nesretni događaj dogodio tijekom obuke planinskog letenja koja se provodi kroz dva tjedna kroz sve planske procese.

  – Obuka je bila planirana. Dva mađarska helikoptera provodila su obuku u istoj pilotažnoj zoni i zadnji kontakt sa posadom helikoptera koji je nastradao bio je neposredno prije nego što se jedan od helikoptera vratio nazad – rekao je te pojasnio kako u ovom trenutku nema informacija što je uzrok udesa.

  – Sa sigurnošću možemo reći da se nesreća nije desila u pilotažnoj zoni nego na povratku prema aerodromu. Pustimo istražnim tijelima koja se sastoje od eksperata da završe svoj posao, naprave istragu i dođu do završnih rezultata – naglasio je.

  Također, u kontekstu mogućih uzroka nesreće Pušnik je istaknuo kako je u MSAP-u prioritet voditi računa o sigurnosti letenja.

  – Ono što ja kao direktor ove organizacije mogu potvrditi je, da su se prije početka letačke obuke ažurirale i označile karte na kojima su označeni svi dalekovodi i prepreke, od vjetroelektrana, meteo antena i radio odašiljača. Mi imamo te karte i posada je dužna pripremiti se i voditi let u skladu s tim. Ovdje se radi o vizualnom letenju i zadaća je posade osmatrati zračni prostor – pojasnio je te dodao kako se helikopterske posade sastoje od pilota te letača koji se nalaze u zadnjem transportnom dijelu kabine koji tijekom leta osmatraju zračni prostor te upozoravaju na eventualne prepreke.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje...

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko...

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić...

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...

  NAJNOVIJE

  Zajednica sportova i HNK Šibenik organiziraju javno gledanje utakmica Hrvatske na stadionu Šubićevac

  HNK Šibenik i Zajednica sportova Grada Šibenika zajedno organiziraju javno gledanje utakmica reprezentacije Hrvatske u grupnoj fazi Europskog prvenstva u Njemačkoj. S obzirom na odličan...

  Desabota i Holjar iz šibenskog Vala zauzeli visoko šesto mjesto na regati ‘Sušac 100×2’

  Posada šibenskog Vala koju činili Damir Desabota i Ivan Holjar odradila je jako dobar posao na regati 'Sušac 100x2' duljine 100 nm, koja se...

  Jurlina otkrio kakvu će košarku igrati Šibenka, Nakić narančaste vidi vrlo visoko

  Nakon što im se protekle sezone dogodio rezultatski fijasko, u Šibenki čini sve da im se ista na ponovi. Prvi potezi su povućeni. Za...