Više

  Korisnici županijskog Programa razvoja poljoprivrede

  Župan Jelić sa suradnicima obišao sedam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Biskupiji, Erveniku i Kistanju

   

  Župan Marko Jelić, zamjenik Ognjen Vukmirović i suradnici, u srijedu su posjetili neke od vlasnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, korisnike županijskog Programa razvoja poljoprivrede na području općina Biskupija, Ervenik i Kistanje.

  Šibensko-kninska županija ove je godine za provođenje Programa razvoja poljoprivrede u proračunu osigurala iznos od 1,9 milijuna kuna, dok su navedene općine osigurale ukupno oko 350 tisuća kuna, a župan je ovom prilikom istakuo važnost poljoprivredne proizvodnje, naglasivši kako će Županija u budućnosti povećati izdvajanja za poljoprivredu.

  Posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Roberta Konforte, u Zvjerincu, na području Općine Biskupija osnovano je 2003. godine. Ovaj poljoprivrednik se opredijelio za povrćarsku proizvodnju na otvorenom i plastenički uzgoj, a obrađuje 8 ha oranica. Na 2700 kvadrata površine pod plastenicima upravo završava berba rajčica i krastavaca, a u punom jeku je berba roga paprika. Na otvorenom se beru i prve glavice kupusa, a svoje povrće plasiraju na lokalne tržnice u županiji. Pored povrćarske proizvodnje, gospodarstvo posjeduje i 33 ovce. Županija i Općina Biskupija ovom su poljoprivredniku pomogle u kupnji jačeg traktora, neophodnog za učinkovitu obradu tla.

  Na području Općine Biskupija je i OPG Dasan, vlasnika Milivoja Manojlovića, kojem su poljoprivreda i stočarstvo osnovni izvori prihoda. Gospodarstvo koristi 470 ha poljoprivredne površine: pod pašnjacima i livadama je 220 ha te 250 ha oranica, uglavnom žitarica. Na gospodarstvu je i 50 mliječnih krava. Županija i Općina Biskupija ovom su  poljoprivredniku pomogle u kupnji nove kosilice.

  Također, OPG Dragana Katića, u Biskupiji,  obrađuje 15 ha površine  uglavnom pod povrtlarskim kulturama – lubenice i kupusnjače. Ove godine su lokalnim trgovačkim centrima isporučili oko 500 tona lubenice izuzetne kvalitete, a jučer je ubran jedan od posljednjih ovogodišnjih primjeraka. Na jesen na ovom gospodarstvu očekuju prinos od oko 100 tona kupusa. Gospodarstvo proizvodi i vlastiti sadni materijal uz primjenu suvremene mehanizacije za sjetvu i kalemljenje sadnog materijala te su za tu svrhu izgradili plastenike površine oko 300 kvadrata. Dragan Katić ove je godine podnio zahtjev za sufinanciranje nabave stroja za skidanje mulch folije, a sufinancirat će mu ga Šibensko-kninska županija i Općina Biskupija.

  U Markošima, na području Općine Ervenik nalazi se OPG Miloša Markoša koji se na 3,9 ha zemlje bavi uzgojem 10 muznih krava i proizvodnjom mlijeka. Miloš Markoš završio je i program osposobljavanja za mljekara-sirara, a  2011. godine otvorio je mini siranu koju je financirao uglavnom vlastitim sredstvima. Ovaj mladi poljoprivrednik surađuje s  Veleučilištem ‘Marko Marulić’ iz Knina  te je zainteresiran za proizvodnju sira iz mišine, tradicionalnog proizvoda ovog kraja, čijom se proizvodnjom zbog nepoznavanja tehnologije bavi sve manje proizvođača. Na gospodarstvu je nedavno otvorena i kušaonica sira, a dio opreme sufinancirat će Šibensko-kninska županija i Općina Ervenik.

  Osnovna djelatnost OPG-a Tišma, vlasnika Damira Tišme, je stočarstvo. Gospodarstvo trenutno broji  110 grla goveda, krava i teladi, a gospodari sa 143 ha livada i pašnjaka. Damir Tišma je profesionalni poljoprivrednik, porezni obveznik i ekološki proizvođač mesa. U suradnji s Nacionalnim parkom ‘Krka’ za ispašu koristi rubne površine parka u sklopu pilot projekta zaštite parka od požara. Županija i Općina Kistanje će ove godine sufinancirati nabavu mehanizacije i električnog pastira za potrebe ovog OPG-a.

  Poljoprivredno gospodarstvo Jovo Šuša osnovano je 2004. godine i orijentirano je na uzgoj ovaca. Trenutno ih je 50 komada, a gospodarstvo raspolaže s otprilke 10 hektara površine. Godišnje proizvede 40 janjaca koje plasiraju uglavnom ugostiteljima, a dodatni prihod ostvaruju od prodaje stajskog gnoja. Gospodina Šušu župan je zatekao na njivi gdje sije djetelinu, jer očekuje da će ovaj vikend pasti barem malo kiše. Županija i Općina Kistanje ovom će poljoprivredniku sufinancirati obnovu štale.

  Mladi poljoprivrednik Kristijan Berišić, svoj je OPG otvorio nedugo nakon završetka srednje škole. Uzgaja goveda, a trenutno na svom gospodarstvu ima 14 krava, četiri junice, jedno june i tri teleta. Šibensko-kninska županija i Općina Kistanje sufinancirale su nabavu dodatnih grla. Goveda su smještena u unajmljenom objektu, pa je jedan od glavnih ciljeva gospodarstva izgradnja adekvatnog smještaja za goveda i nabava poljoprivredne mehanizacije.

  Naime, svi poljoprivrednici koje je župan obišao, korisnici subvencija iz Programa potpora poljoprivredi na području naše županije i sredstava koje su temeljem sporazuma o suradnji s Šibensko-kninskom županijom osigurale općine Kistanje, Ervenik i Biskupija, zahvalili su županu na podršci, naglasivši kako im ona uvelike olakšava rad.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

  U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka...

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

  Zagora i Dinara u srijedu igraju finale Županijskog...

  Šibenik jest odigrao posljednju ovosezonsku domaću utakmicu, ali nogometnim uzbuđenjima na Šubićevcu nije kraj. U srijedu će se njemu, s početkom u 18 sati,...

  NAJNOVIJE

  Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

  U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

  Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka države u kickboxingu, Duje Bačelić viceprvak

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

  Zagora i Dinara u srijedu igraju finale Županijskog kupa, utakmica će imati i humanitarni karakter

  Šibenik jest odigrao posljednju ovosezonsku domaću utakmicu, ali nogometnim uzbuđenjima na Šubićevcu nije kraj. U srijedu će se njemu, s početkom u 18 sati,...