Prognoza američkog instituta

Vrhunac zaraze u Hrvatskoj početkom studenoga, a do veljače još više od 5.000 mrtvih

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Američki znanstvenici predviđaju nam i da ćemo maksimalni broj dnevnih slučajeva dosegnuti početkom idućeg mjeseca i to možda čak i preko šest tisuća, prenosi Novi list.

Od posljedica koronavirusa ili s koronavirusom od početka pandemije u Hrvatskoj je do danas preminulo 9.090 osoba. Samo jučer umrlo je još trideset osoba.

Korona brojke dramatično rastu, a po predviđanjima stručnjaka situacija bi se mogla bar donekle smiriti do Nove godine. Imunolog iz Rijeke Zlatko Trobonjača vjeruje da bi do tad mogao završiti aktualni četvrti val.

– Vjerujem da će se sve to skupa završiti negdje do Nove godine, a što će se dalje događati, ovisi o tome hoće li doći novi soj. Ako dođe, onda ćemo možda imati novi val, a ako ne, onda će doći do postupne endemizacije virusa – rekao je Trobonjača sinoć za N1.

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IMHE) iz Washingtona objavio je u međuvremenu nove procjene kretanja epidemije u Hrvatskoj. Prema njihovim prognozama, koje se temelje na aktualnim ulaznim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ukupan broj preminulih u Hrvatskoj do 1. veljače doći će do čak 14.560 osoba. Ili drugim riječima, u nešto više od idućih tri mjeseca moglo bi preminuti još gotovo pet i pol tisuća ljudi.

Američki znanstvenici predviđaju nam i da ćemo maksimalni broj dnevnih slučajeva dosegnuti početkom idućeg mjeseca i to možda čak i preko šest tisuća.

Maksimalna opterećenost zdravstvenog sustava mogla bi biti oko 21. studenog, kad će se u bolnicama liječiti preko 1.300 osoba.

Procjene IMHE-a za Hrvatsku i ostale zemlje možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.