Na ovogodišnjim izborima manje vijećnika

Većina nije otkrila imena na listama za predstavnička tijela u našoj županiji, no izvjesno je da ima ‘žrtava’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U ponoć istječe rok za predaju kandidacijskih lista za načelnike, gradonačelnike i župane za izbore 16.svibnja, a u Šibensko-kninskoj županiji imena su, za sad, objavili tek rijetki pa se tako zna tko je na listi za Skupštinu Šibensko-kninske županije koju nosi Marko Jelić, gradonačelnik Knina koji se ovaj put kandidira za župana, a listu je javno objavio i Stipe Petrina, ujedno i njezin nositelj.

Podsjetimo, na izborima 16. svibnja birat ćemo manje kandidata u predstavnička tijela pa tako, primjerice, u Gradsko vijeće Šibenika bira se 21 umjesto dosadašnjih 25 vijećnika, a Skupštinu Šibensko-kninske županije 37 umjesto 42 vijećnika. Smanjenje broja mandata u predstavničkim tijelima posebno je ‘pogodilo’ veće stranke koje su među članstvom trebali pronaći ‘odabrane’, ali isto tako i ‘žrtve’ koje ili neće na listu ili pak neće dobiti takozvano prolazno mjesto za mandat u vijeću ili skupštini.

SDP, na primjer, za Skupštinu Šibensko-kninske županije, na ovogodišnje izbore, za razliku od prošlih 2017. godine ide sa samostalnom listom koju će nositi Joško Šupe, kandidat za župana, a naravno odmah iza njega je i kandidat za njegovog zamjenika Karlo Klarin. Zanimljivo, Anitu Jakšić koju je stranka nominirala za kandidatkinju za načelnicu Općine Bilice Šupe odnosno županijska organizacija socijaldemokrata stavila je na sedmo mjesto. Jakšić je bila županijska vijećnica u prošlom sazivu, a u Skupštinu je ušla sa 5. mjesta odnosno bila je druga SDP-ovka s obzirom na veliku kolaciju koju je tada imao SDP za Županiju. E sad, misli li Šupe da može dobiti barem sedam mandata ili se olako odrekao Anite Jakšić stavivši je na sedmo mjesto, iako se radi o istaknutoj članici, profesionalki s velikim iskustvom i poznatoj široj javnosti bili oni ili ne glasači SDP-a…

Ni HDZ nije objavio imena kandidata za Gradsko vijeće i županijsku Skupštinu iako su liste predali još jučer. Neslužbeno doznajemo da je na listi za županijsku skupštinu  na visokom trećem mjestu Tomislav Lucić, koji je do sad bio šibenski gradski vijećnik dok je ravnateljica Opće bolnice Sanja Jakelić navodno pozicionirana na sedmo mjesto. Anita Aužina je na 8. a dosadašnja potpredsjednica Skupštine Tanja Radić Lakoš na 10. mjestu, na kojem je bila i na prošlim izborima.

Stipe Petrina očito se odriče svojih dosadašnjih vijećnika Danijela Lasana Zorobabela i Ivana Dobre, koji su pozicionirani na 13. i 29. mjestu, jer će teško osvojiti toliko mandata da oni uđu u novi saziv..

U svakom slučaju, nakon provjere Državno izborno povjerenstvo, sve će liste i kandidate objaviti 1. svibnja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.