Stradali u eksploziji bombe prije 30 godina

U Unešiću kod spomen ploče odana počast herojima Domovinskog rata Boži Markoviću, Željku Đelaliji i Ivanu Goreti

FOTO Facebook/Udvdr grad Šibenik
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Članovi Udvdr Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, uz predstavnike općine Unešić, danas su, polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen ploče u Unešiću, odali počast jednom od najvećih heroja Domovinskog rata Boži Markoviću dozapovjedniku 113br HV ZNG te hrvatskim vojnicima Željku Đelaliji i Ivanu Goreti koji su tragično stradali na današnji dan uslijed eksplozije bombe.

FOTO Facebook/Udvdr Grad Šibenik

Podsjetimo, Božo Marković na vrijeme se 1991. godine piključio Hrvatskoj vojsci prebjegavši iz JNA , što je kod neprijateljske i agresorske vojske izazivalo veliku zabrinutost jer su vrlo dobro znali o kakvom se sposobnom i stručnom časniku radi. To se vrlo dobro pokazalo točnim u Rujanskom ratu za Šibenik u čijoj je obrani i konačnoj pobjedi u toj bitci dao neizmjeran doprinos.

Na današnji dan, prije 30 godina, bomba ‘Brka’ donesena je u zapovjedništvo te je, uslijed eksplozije, doošlo do tragedije usljed eksplozije u kojoj su smrtno stradali hrvatski junaci Božo Marković, Željko Đelalija i Ivan Goreta dok je više hrvatskih branitelja bilo teže i lakše ranjeno. Poslije ovog tragičnog događaja Glavni stožer oružanih snaga RH donio je zapovijed o izbacivanju navedene bombe iz operativne uporabe.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.