Izgradnja postrojenja za mehaničko-biološku obradu

U studenome probni rad Bikarca, a potom i nove cijene zbrinjavanja otpadaFoto: Hrvoje Jelavić/PIXELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju napreduje po planiranoj dinamici i za sada je nisu usporile ni vremenske prilike, niti situacija s pandemijom koronavirusa, potvrdio nam je Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac.

– Do danas je realizirano 25 posto ugovora za postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada. Izgrađena je betonska konstrukcija i obavljena priprema za postavljanje krova na svim halama. Odlagališna ploha je u potpunosti završena i u veljači ćemo za nju zatražiti uporabnu dozvolu. Na upravnoj zgradi sve je spremno za postavljanje krovne ploče – kazao nam je Podrug.

U realizaciji projekta ključan je dio doprema opreme koja je od inozemnih dobavljača pa se u Bikarcu nadaju da pandemija neće omesti taj dio posla.

– Vjerujemo da će i isporuka opreme biti obavljena na vrijeme. Planirali smo u studenome ove godine pokrenuti postrojenje i odraditi probni rad – dodaje Podrug.

Ono što građane posebno zanima jeste buduća cijena zbrinjavanja otpada jer će se i taj trošak, koji Zeleni grad plaća Bikarcu za odlaganje otpada, preliti na račune korisnika.

– Tek kada odradimo probni rad imat ćemo precizne izračune svih troškova. U projektu je predviđena cijena sakupljanja i zbrinjavanja otpada od 80 do 90 eura po toni, a u toj cijeni udio Bikarca je 50 do 60 eura. Sada nam Zeleni grad po toni odloženog otpada plaća 40 eura – pojašnjava Podrug uz napomenu da je puno važnije što će izgradnjom MBO postrojenja županija dobiti više reda u prostoru i zbrinjavanju otpada.

Podsjetimo, za posao projektiranja i izvođenja radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac ugovor vrijedan više od 196 milijuna kuna potpisan je s GH Holdingom iz Ljubljane. Iz Kohezijskog fonda Europske unije financira se 128,5 milijuna kuna, a ostatak su osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Grad Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: