Više

  Digitalni Inovacijski HUB InnovaMare

  U Šibeniku sjedište novog središta razvoja inovativnih morskih tehnologija

   

  Digitalni Inovacijski HUB InnovaMare osnovan je u četvrtak u Šibeniku kao rezultat provedbe strateškog projekta InnovaMare financiranog iz prekograničnog programa Interreg Italija-Hrvatska, vrijednosti 5,6 milijuna eura. Vizija DIH-a InnovaMare je postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora.

  Cilj je razvoj inovativnih morskih tehnologija koje su ključne u digitalnoj i zelenoj transformaciji plave ekonomije. Uspostavu DIH-a InnovaMare podržava 16 organizacija iz Italije i Hrvatske koje su ujedno potpisale i Sporazum o daljnjoj suradnji na razvoju inovacijskog ekosustava Innovamare, kao i o uspostavi DIH-a Innovamare, što je jedinstven primjer održivosti i suradnje na prekograničnoj razini.

  Osnivači DIH-a InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru. Osnivačku skupštinu je vodio župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić koji je istaknuo da je županija odlučila podržati ovu inicijativu i postati jedan od osnivača jer je DIH InnovaMare jedinstven primjer suradnje različitih institucija u kojem će se dodatno poticati sektore plave ekonomije, ali na održiv način u kojem ćemo sačuvati Jadransko more za buduće generacije.

  – Posebno mi je zadovoljstvo što nakon dvije i pol godine predanog rada službeno započinjemo s radom Digitalnog inovacijskog HUB-a InnovaMare sa sjedištem u Šibeniku. Zajednička misija svih dionika orijentirana je na zaštitu okoliša i održivost Jadranskog mora kroz razvoj inovativnih morskih tehnologija koje su ključne u digitalnoj i zelenoj transformaciji plave ekonomije. Veliki izazov je pred nama, a obzirom da je u DIH uključeno 16 institucija iz Hrvatske i Italije rezultat je zagarantiran – istaknula je privremena pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Sanja Slavica Matešić.

  Prorektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić je naglasio da svojim sudjelovanjem u DIH-u vidi priliku da budu dio zajednice koja će sudjelovati u aktivnostima u kojima će na inovativan i kreativan način stvoriti smjernice i pripremiti se za izazove u sektorima plave ekonomije.

  Prisutnima se obratio i potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš te naglasio kako je DIH Innovamare je odličan primjer onoga što Komora radi – podržava i povezuje znanstveno-istraživački sektor, privatni sektor i javna tijela.

  – HGK je pružila snažnu potporu osnivanju DIH-a jer vjerujemo da je to put prema novoj strategiji plave ekonomije i jer kroz povezivanje svih dionika možemo osigurati dodatnu vrijednost za cijelo društvo – poručio je Radoš.

  Marina Mlakar ispred Instituta Ruđer Bošković dodala je kako kroz sudjelovanje u aktivnostima DIH-a vide priliku za veliki iskorak u kojem će istraživati da podijele, ali i unaprijede svoja stručna znanja u različitim sektorima plave ekonomije.

  O svojoj ulozi, ali i prednostima DIH-a za njihovu instituciju su govorili i predstavnici Sveučilišta u Rijeci, Union Camere del Veneto iz Venecije, Agencija za tehnologiju i inovacije ARTI iz Barija, OGS zavod za oceanografiju i primijenjenu geofiziku iz Venecije, predstavnici iz agencije Zadra nova iz Zadra te predstavnici privatnog sektora, tvrtke Geomar i Platforma 22 te predstavnici ACI Marine Skradin.

  Složili su se da je ovakva inicijativa prilika za sve za unaprjeđenje postojećih i stjecanje novih znanja te razvijanja projekata.

  Sporazum o osnivanju DIH-a Innovamare potpisalo je 16 institucija iz Hrvatske i Italije: Hrvatska gospodarska Komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković, ARTI – Agencija za tehnologiju i inovacije regije Apulija, Nacionalni institut za oceanografiju i primijenjenu geofiziku – OGS, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Trstu, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, Institut za znanost o moru (CNR-ISMAR), Klaster pomorske tehnologije Mare FVG, Regionalna unija gospodarskih komora regije Veneto, Communication Technology S.R.L., Geomar d.o.o., Sveučilište u Zadru, Razvojno-inovacijski centar AluTech i Razvojna agencija Zadarske županije Zadra nova.

  Sjedište DIH-a Innovamare će biti u Šibeniku, a njime će upravljati Mateo Ivanac iz HGK, inače voditelj projekta InnovaMare, koji je izabran na prijedlog osnivača DIH-a Innovamare. Naglasio je da je glavna prednost ovakve inicijative povezivanje različitih javnih, privatnih i znanstveno-istraživačkih infrastruktura u inovacijski ekosustav za potrebe testiranja i validacije pomorskih tehnologija u stvarnom okruženju. Predstavljanje DIH-a Innovamare za javnost će biti na konferenciji Digitalna i zelena transformacija plave ekonomije, koja će se u travnju ove godine održati u Zadru.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  FOTO Šibenski hrvači i hrvačice vratili se s...

  Iza članova Hrvačkog kluba Šibenik radni je vikend. Nastupili su na tradicionalnom Gospić Openu, a kući su se vratili s lijepim brojem medalja. Boje...

  FOTO Franko Škugor drugi na trećoj rundi Gokart...

  Šibenski kartingaš Franko Škugor uspješno je odradio i treću rundu Gokart Cro Cupa 2024. Vozilo se na kartodromu Bura u Šmrici kod Kraljevice, na...

  Ulice VII i IX u Prvić Luci u...

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u četvrtak, 27. lipnja od 8 do 13 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  U utorak, 25. lipnja bez vode na Prviću

  Zbog kvara na cjevovodu do 15 sati vode neće imati potrošači u Prviću na potezu od centra Fausta Vrančića prema Šepurini.

  NAJNOVIJE

  FOTO Šibenski hrvači i hrvačice vratili se s lijepim brojem medalja iz Gospića

  Iza članova Hrvačkog kluba Šibenik radni je vikend. Nastupili su na tradicionalnom Gospić Openu, a kući su se vratili s lijepim brojem medalja. Boje...

  FOTO Franko Škugor drugi na trećoj rundi Gokart Cro Cupa 2024.

  Šibenski kartingaš Franko Škugor uspješno je odradio i treću rundu Gokart Cro Cupa 2024. Vozilo se na kartodromu Bura u Šmrici kod Kraljevice, na...

  Ulice VII i IX u Prvić Luci u četvrtak, 27. lipnja bez struje

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u četvrtak, 27. lipnja od 8 do 13 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  U utorak, 25. lipnja bez vode na Prviću

  Zbog kvara na cjevovodu do 15 sati vode neće imati potrošači u Prviću na potezu od centra Fausta Vrančića prema Šepurini.