U našoj županiji zasad nema oboljelih od ospica: Postoji samo jedna prevencija od te opasne zarazne bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije od početka godine nije zabilježio niti jedan slučaj oboljelih od ospica, dok je prošle godine od te opasne virusne bolesti oboljela jedna osoba koja se zarazila u Velikoj Britaniji i uspješno je izliječena na odjelu infektologije šibenske Opće bolnice, doznajemo od dežurne epidemiologinje Ankice Parat Baljkas.

Ukupno je od početka godine u Hrvatskoj od ospica oboljelo 33 ljudi, od čega njih 14 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Gradu Zagrebu, pet u Brodsko-posavskoj, dvoje u Zadarskoj te jedan oboljeli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Posljednjih godina mi bilježimo samo importirane slučajeve ospica, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji lani zabilježena epidemija zbog loše procijepljenosti. Naime, epidemija se može širiti dok ima onih koji su prijemčivi za bolest. Međutim, ako je procijepljenost za morbile iznad 95 posto, onda je to garancija da se bolest nema na koga širiti jer se smatra da postoji kolektivni imunitet – objašnjava Parat Baljkas važnost cijepljenja protiv morbila, odnosno ospica.

Šibensko-kninska županija do prije nekoliko godina bilježila je procijepljenost od visokih 97 posto, a zadnjih godina ta je brojka pala na oko 93 do 95 posto. No to je i dalje zadovoljavajuća brojka, dodaje epidemiologinja Parat Baljkas.

– Jedina prevencija protiv ospica je cijepljenje. Jedna doza daje dosta dobar imunitet, u prosjeku zaštitu od oko 95 posto, dok s drugom dozom cjepiva osoba dobiva zaštitu od 99 posto. Prva doza cjepiva daje se djetetu s navršenih godinu dana, a druga prilikom upisa u prvi razred – navodi Parat Baljkas.

U vrijeme kada je cjepivo protiv ospica dostupno i osigurano, događa se pad procijepljenosti, a upravo on je i uzrok povećanju broja oboljelih.

– Za liječenje ospica ne postoji lijek jer se radi o virusnom oboljenju, pa se liječi simptomatski. Stoga savjetujemo svim građanima da se, ukoliko još nisu, cijepe, jer su nuspojave cijepljenja lokalnog karaktera i kratkog vremena, za razliku od puno opasnijeg i težeg prebolijevanja ospica. Upala pluća je najčešća komplikacija koja se javlja kod oboljelih i ona je vodeći uzrok smrtnosti od ospica. Prema posljednjim podacima u Europi se godišnje registrira jedan umrli na tisuću oboljelih od ospica. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom. Ono što je također problem je narušen imunološki sustav mjesecima nakon prebolijevanja, pa može doći do encefalitisa, a kod malog broja oboljelih godinama kasnije može se javiti i smrtonosna komplikacija na mozgu, takozvani subakutni sklerozirajući panencefalitis – dodaje Ankica Parat Baljkas.

Kada posumnjati na ospice?

Općenito, ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja se u početku manifestira općenito, dakle kašljem, curenjem iz nosa, iritacijom očiju i visokom tjelesnom temperaturom.

– Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Nakon toga slijedi faza u kojoj se pojavljuje osip koji se širi od glave prema udovima i to postupno. Počinje iza ušiju, širi se prema vratu, trupu i udovima. Iz početnog crvenila u krajnjem stadiju osip se počne perutati – zaključuje Parat Baljkas uz napomenu kako je svaku sumnju na ospice potrebno i laboratorijski potvrditi.


Pratite nas i na društvenim mrežama: