Više

  Dujić i Petrina na istoj strani

  Spajanje domova zdravlja razjedinilo partnere. Petrina pod znak pitanja stavio sve u županiji od izbora do danas

   

  Prva važna odluka župana Jelića i njegovih najbližih suradnika, kojom se reorganizira zdravstvena mreža u županiji, nije naišla na plodno tlo među vijećnicima županijske Skupštine i, za sada, neće biti formiran jedistveni Dom zdravlja Šibensko-kninske županije sa sjedištem u Drnišu. Za odluku je glasalo samo osam vijećnika, 15 ih je bilo protiv, a čak 13 suzdržano.

  Župan Marko Jelić, iako ga je to zamolio Stipe Petrina, nije odlučio povući točku s dnevnog reda i ponovno je staviti s novim, potpunijim i konkretnijim elaboratom.

  Već na početku rasprave Florijan Žižić, vijećnik Hrvatskih suverenista ocijenio je kako je riječ o jeftinom političkom PR-u koji će prouzročiti veće troškove te ga Suverenisti neće podržati.

  Robert Marić iz HDZ-a pitao je župana zašto s ovom odlukom ide baš sada kada Zakon koji bi prpisivao spajanje nije ni blizu javne rasprave. Za njega je odluka na tragu skupljanja jeftinih političkih poena. Zamjerio je suhoparnu analizu u elaboratu opravdanosti u kojem su svi pozitivni učinci navedeni samo kao mogućnost.

  – Što ako do toga ne dođe? Što ako zajednička nabava zapne, a u kninskom Domu zdravlja se do sada sve nabavljalo na vrijeme? Dom zdravlja Knin je u covid godini poslovao pozitivno. Što ako taj modus koji neću nazvati eksperimentom, ne dade pozitivne rezultate – pitao je Marić.

  Josi Smoliću nije jasno zašto se objedinjenom Domu zdravlja Šibensko-kninske županije sjedište iz Šibenika seli u Drniš. Pitao je što time građani dobivaju.

  – Nedvojbeno se s ekonomskog stajališta neće ništa dogoditi. Bit će mi zanimljivo gledati glasovanje vas koji ste prije sjednice pričali o depopulaciji ruralnih područja. Imamo vremena za ovo. Posljedice će biti da će visokoobrazovani ljudi u administraciji Doma zdravlja u Kninu biti tehnološki višak i odselit će iz knina. Kupite li neke političke poene ili imate neku viziju koju mi ne vidimo – pitao je HDZ-ov Nediljko Dujić.

  U obrani odluke jedinu su se iskazali vijećnici s Jelićeve liste Marko Grubelić, Toni Turčinov i Ivan Gulam.

  Gulam je tvrdio da s odlukom o spajanju uvelike kasnimo jer je Splitsko-dalmatinska županija objedinila 13 domova zdravlja još 2003. godine.

  – Cilj je racionalizacija i jaka organizacija u smislu povlačenja novca iz europskih fondova.- kazao je Gulam.

  Iznenađenje je bio osvrt Stipe Petrine koji je rekao da je jako razočaran što ostali nisu proučili priloženi Elaborat o opravdanosti spajanja.

  – U elaboratu je 90 posto teksta skinuto s interneta i prevedeno s njemačkog, ali nema baš ništa o našim domovima zdravlja na koje se odluka odnosi. Tko je odabrao profesora Antu Pulića za ovo? Ja jesam za spajanje, ali ne na ovaj način. Oći čist i jasan elaborat u kojem stoji što su plusevi, a što minusi spajanja. Prednost su dva ravnatelja i dva upravna vijeća manje i oko milijun kuna više, a po meni je 750 tisuća kuna više. Sredstva koja Dom zdravlja Drniš dobiva iz proračuna Drniša će biti ukinuta. Nisam za da se ovaj elaborat prihvati i ne znam kako će glasati vijećnici s moje liste. Mislim da o ovome treba provesti javnu raspravu. Materijalna korist je milijun kuna, a ne znamo kolika će biti šteta drugih oblika – poručio je Petrina.

  Marko Jelić ustvrdio je da je ovakvu odluku trebalo donijeti puno ranije.

  – Novac je samo jedan faktor, a novac je da bi se poboljšale zdravstvene usluge. Ako vidimo da ne ide dobro, poduzet ćemo nove korake. Nije ovo eksperiment – sam je sebe poklopio Jelić.

  Zašto sjedište u Drnišu, Jelić je argumentirao zemljopisnim položajem Drniša u središtu županije. Dodao je i da nema nikakav problem, ako vijećnici ne prihvate odluku. Na pitanje Petrine koliko je plaćen Elaborat, Jelić nije znao odgovoriti.

  Nediljko Dujić potom je rekao kako ne znajući za posljedice odluke nema komoditet ići u to pa HDZ neće podržati odluku.

  – Sadašnji ravnatelji se trude, a to će kad-tad kolabirati. Čudim se da ne vidite toliko daleko. Ne treba se bojati promjena, ako ne ide promijenit ćemo i nećemo dozvoliti da kolabiramo. Ako vi kažete ne, ja sam zadovoljan, kad dođe zakon onda ćemo morati i nitko vas više neče pitati – poručio je Jelić.

  Stipe Petrina tada je bio još oštriji

  – Ako vi za ovo kažete da je stručni elaborat, onda je od 4. lipnja sve u ovoj županiji upitno. Molim vas da povučete ovu točku i napravite stručniji elaborat – tražio je Petrina, a kako ni nakon stanke Jelić nije povukao točku, o njoj se glasovalo.

  Vladajuća koalicija, okupljena na programskoj suradnji, odbila je, inače, redom sva izvješća o radu i financijskom poslovanju ustanova u zdravstvu, od obiju bolnica, sva tri doma zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu do Ljekarni Šibenik i Ljeklarni Drniš.

  Bio je to očekivani korak vladajućih, iako nitko nije iznio ni jednu primjedbu na prezentirana izvješća i rad tih ustanova u prošloj godini.

  I sam župan Marko Jelić, glasovanje je ocijenio nevažnim.

  – Ovdje je nebitno jeli prošlo ili nije jer nema nikakvih reperkusija – kazao je Jelić, a kasnije dodao i da bi on za većinu glasovao pozitivno.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Kaprijani spriječili pristajanje trajekta, traže pristupnu cestu do...

  Mještani Kaprija spriječili su pristajanje trajekta na novoj rivi završenoj još prije godinu dana - i nitko od putnika nije se iskrcao. Prosvjednici novo...

  Dio Primoštena bez vode u srijedu, 19. lipnja

  Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 19. lipnja do 10 sati vode neće imati potrošači u Primoštenu, na otoku.

  Rakovo selo u srijedu, 19. lipnja bez vode

  Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 19. lipnja do 11 sati vode neće imati potrošači u Rakovom selu.

  Za generalnu probu svečanog otvorenja MDF-a nagrađujemo dvjema...

  Odgovorom na nagradno pitanje dobivate mogućnost osvajanja dviju ulaznica za generalnu probu svečanog otvorenja MDF-a 21. lipnja predstavom 'Ero s onoga svijeta'. 'Ero s onoga...

  NAJNOVIJE

  Kaprijani spriječili pristajanje trajekta, traže pristupnu cestu do novog gata

  Mještani Kaprija spriječili su pristajanje trajekta na novoj rivi završenoj još prije godinu dana - i nitko od putnika nije se iskrcao. Prosvjednici novo...

  Dio Primoštena bez vode u srijedu, 19. lipnja

  Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 19. lipnja do 10 sati vode neće imati potrošači u Primoštenu, na otoku.

  Rakovo selo u srijedu, 19. lipnja bez vode

  Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 19. lipnja do 11 sati vode neće imati potrošači u Rakovom selu.

  Za generalnu probu svečanog otvorenja MDF-a nagrađujemo dvjema ulaznicama za operu ‘Ero s onoga svijeta’

  Odgovorom na nagradno pitanje dobivate mogućnost osvajanja dviju ulaznica za generalnu probu svečanog otvorenja MDF-a 21. lipnja predstavom 'Ero s onoga svijeta'. 'Ero s onoga...