Šibenski Crveni križ povodom Dana darivatelja krvi: ‘Hvala svima, u tome je njihova veličina i plemenitost’

FOTO: Ilustrcija/ Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se danas diljem svijeta, a Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik čestitkom je zahvalilo svim dobrovoljnim darivateljima na iskazanoj humanosti i svakoj darovanoj dozi.

– Odaziv darivatelja sve je veći i jako smo zadovoljni zbog toga. Pozive darivateljima na akcije upućujemo maksimalno koliko možemo, a od početka godine Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik prikupilo je 488 doza krvi, od kojih su žene darovale 48, a muškarci 420 doza. Prosjek žena darivatelja u odnosu na muškarce je 16 posto u Šibeniku, govori Lina Gregov, voditeljica zdravstvenih djelatnosti šibenskog Crvenog križa.

crveni kriz darivanje krvi lina gregov 120416 2

Na području Šibensko-kninske županije postoje četiri društva, u Kninu, Drnišu, Šibeniku i nedavno osnovano društvo u Vodicama.

– Izrazito smo ponosni zbog velikog broja maturanata koji se odazivaju organiziranim akcijama. Njihov odaziv je izuzetan i sretni smo zbog toga. Uz njih, tu su uvijek naši dobrovoljni darivatelji koje ne treba zvati nego se sami redovito odazivaju akcijama, dodaje Gregov.

Dolaskom sezone, na Jadran će se i ove godine sliti velik broj turista, zbog čega će se posljedično povećati i potrebe za darovanom krvi.

– Krvi uvijek fali, posebice u ljetnim mjesecima. Moramo zahvaliti i onima koji dođu na ljetovanje i odazovu se na darivanje. Izdvojiti malo vremena za tako velik čin, u tome se krije veličina tih ljudi i njihova plemenitost, poručuje voditeljica zdravstvenih djelatnosti šibenskog Crvenog križa.

Podsjetimo, u Šibeniku se krv počela organizirano darivati oko Božića 1976. godine. Prvi su se tada uključili radnici Remontnog brodogradilišta Šibenik i klub Vodice. Premda je ugašena većina velikih firmi čiji su se radnici nekoć redovito odazivali akcijama, Gregov napominje da se broj darivatelja nije smanjio. Danas tako samo na šibenskom području postoji oko dvije tisuće dobrovoljnih darivatelja krvi. Žene mogu darovati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri.

darivanje krvi 2


Pratite nas i na društvenim mrežama: