Više

  Istražni zatvor dobili i Zmijanović i Petrović

  Šibenska sutkinja Maja Šupe ide u istražni zatvor na mjesec dana

   

  Za troje jučer uhićenih, šibensku sutkinju Maju Šupe, odvjetnika Branimira Zmijanovića i zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića, određen je istražni zatvor u trajanju mjesec dana. USKOK ih sumnjiči za koruptivna djela, prenosi HRT.

  Riječ je o presudi od prije 9 godina, kada se Petrovića teretilo za manipulacije zemljištem kod Tisna. Šupe je, navodno, primila 15 tisuća eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u tom slučaju. Šupe i Petrović negirali su što im se stavlja na teret.

  Odluka o određivanju istražnog zatvora donesena je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke za svo troje te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela za sutkinju i odvjetnika.

  – Nakon održanog ročišta sudac istrage objavio je svoju odluku te je prihvatio zahtjev Uskoka u odnosu na prvookrivljenu Maju Šupe po obje osnove – zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U odnosu na drugookrivljenog Blažu Petrovića prihvatio je prijedlog Uskoka u odnosu na opasnost od utjecaja na svjedoke, dok je stava da nema opasnosti da će imenovani boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a u odnosu na trećeokrivljenog Branimira Zmijanovića prihvatio je u cijelosti prijedlog Uskoka te je protiv njega odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, kao i u odnosu na sve okrivljenike – rekao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

  Šibenska općinska sutkinja na ispitivanju u Uskoku u srijedu je negirala sve što joj se stavlja na teret, aktivno je iznosila obranu i, kako je rekao njen odvjetnik Krešimir Škarica, još prije mjesec dana podnijela je zahtjev za umirovljenje.

  – Što se tiče mog branjenika Blaža Petrovića ne mogu reći da sam toliko nezadovoljan jer prihvaćen je moj argument zašto nema osnova za odrediti mu zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, dakle ostaje samo dok se ne slušaju tri svjedoka, a ja očekujem da to bude čim prije i da se ispune uvjeti za ukidanje istražnog zatvora, rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića.

  Sutkinja Šupe još je uvijek aktualna zamjenica predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku. Vrlo je zanimljiva njezina imovinska kartica gdje prikazana samo njezina plaća koja je bila od 18 do 19 tisuća kuna. Nema pokretnina, nema nekretnina, ima dva kredita koja otplaćuje. dakle nema nikakvih velikih detalja, velikih transakcija na svojoj imovinskoj kartici.

  Nakon ispitivanja osumnjičenih Uskok je protiv sutkinje, Petrovića i Zmijanovića pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za svo troje uhićenih nakon što je sutkinji u utorak skinut imunitet.

  Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. Ne otkrivajući identitete istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović.

  U tom postupku je Petrović posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću  presudu. Pritom je dogovoreno da će joj 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, a preostalih 9000 kada presuda postane pravomoćna.

  Zmijanović je potom, u dogovoru s Petrovićem, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem sutkinjina majka prodaje nekretnine za 59.100 eura, uz plaćanje kapare od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

  Na traženje sutkinje Šupe njena majka je potpisala taj predugovor, a na Petrovićevo traženje potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

  Potom je Petrović na račun sutkinjine majke uplatio 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. No, Uskok sumnja da je jedini cilj te uplate bila isplata dogovorenih 6000 eura mita za oslobađajuću presudu.

  Šupe je oslobađajuću presudu donijela 25. studenoga 2013. a pravomoćna je postala 18. rujna 2014. nakon čega joj je Petrović navodno ‘na neutvrđeni način’ isplatio preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

  Sutkinjin odvjetnik je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je spornu oslobađajuću presudu potvrdilo troje najboljih sudaca Županijskog suda u Šibeniku te da se radi o samostalnoj i diskrecijskoj slobodnoj ocjeni suda na temelju svih iznesenih dokaza. Kazao je da je ta presuda ‘čista kao suza’ te da je sutkinja Šupe zahtjev za umirovljenjem podnijela prije mjesec dana, nevezano za ovaj slučaj, zbog narušena zdravlja.

  Krešimir Škarica, odvjetnik Maje Šupe, kazao je da ga je ona jučer zvala tijekom pretrage doma.

  – Danas ću se vidjeti s njom i vidjet ću u kojem smjeru će ići obrana. Dobit ćemo pouku o pravima i zauzet ćemo stav tijekom prve konzultacije, ne mogu vam ništa više reći – dodao je Škarica.

  Blaž Petrović dao je opširnu obranu, vrlo aktivno se branio, odgovarao na pitanja i zamjenika USKOK-a i svoje obrane, rekao je njegov odvjetnik Vinko Ljubičić.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Sanadera opet dovode u sudnicu: Evo što se...

  Bivši premijer Ivo Sanader bit će ispitan 24. rujna u vezi s aferom Fimi medija, prema odluci Županijskog suda u Zagrebu. Sanader je već...

  Dio Prvić Luke i Šepurine u ponedjeljak, 24....

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u ponedjeljak 24. lipnja od 8 do 15 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  Dani fo’klora u Betini: Od 25. do 29....

  U organizaciji Kulturno-umjetničke udruge 'Zora' iz Betine i ove godine organiziraju manifestaciju 'Tjedan fo'klora u Betini' koji će biti održan od 25. do 29....

  FOTO Zabava u OŠ ‘Jurja Dalmatinca’: Završna večer...

  U novoj vanjskoj STEM učionici u OŠ 'Jurja Dalmatinca' upriličena je zanimljiva zabava povodom završne večeri projekta kojeg je vodila knjižničarka Leopoldina Bogdan Mandić. -...

  NAJNOVIJE

  Sanadera opet dovode u sudnicu: Evo što se zbiva u njegovom zatvoreničkom životu

  Bivši premijer Ivo Sanader bit će ispitan 24. rujna u vezi s aferom Fimi medija, prema odluci Županijskog suda u Zagrebu. Sanader je već...

  Dio Prvić Luke i Šepurine u ponedjeljak, 24. lipnja bez struje

  Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u ponedjeljak 24. lipnja od 8 do 15 sati bit će obustavljena isporuka električne...

  Dani fo’klora u Betini: Od 25. do 29. lipnja uživajte u bogatom programu kulturne baštine i tradicije

  U organizaciji Kulturno-umjetničke udruge 'Zora' iz Betine i ove godine organiziraju manifestaciju 'Tjedan fo'klora u Betini' koji će biti održan od 25. do 29....

  FOTO Zabava u OŠ ‘Jurja Dalmatinca’: Završna večer STEM projekta uz talijansku glazbu i delicije

  U novoj vanjskoj STEM učionici u OŠ 'Jurja Dalmatinca' upriličena je zanimljiva zabava povodom završne večeri projekta kojeg je vodila knjižničarka Leopoldina Bogdan Mandić. -...