28. obljetnica Spomendana Rujanskog rata

Rujanski rat dobio web stranicu, Pakovo prvi uništeni tenk, a valorizira se i uloga Smričnjaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Programa obilježavanja 28. obljetnice Spomendana Rujanskog rata i nove internetske stranice Rujanskog rata predstavljeni su na konferenciji za medije predstavnici braniteljskih udruga, gradova Šibenika, Drniša, Skradina i Vodica, općina Unešić i Rogoznica te Šibensko-kninske županije koja je koordinator svih dosadašnjih proslava. Program je i ove godine raspršen na sve bitne lokacije iz Rujanskog rata, a središnja proslava je 23. rujna u Šibeniku.

– Rujanski rat bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Hrvatsku. Oslobađanjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske vojske, Zbor narodne garde i policija su osujetili provođenje velikosrpske politike s ciljem da Hrvatsku podijele na dva dijela pa je na šibenskim ratištima propao i san o velikoj Srbiji, a Domovinski rat je dobio veliki vojni i moralni uzlet. Ovim obilježavanjem želimo sačuvati od zaborava te dane ponosa i slave te ispričati tu slavnu povijest stvaranja i obrane domovine nekim novim generacijama. Prvenstveno onima koji su rođeni nakon Domovinskog rata jer oni to, hvala Bogu, ne mogu pojmiti, niti doživjeti na način kako smo mi to proživjeli – kazao je Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Baš za te nove naraštaje i za trajni spomen Šibensko-kninska županija izradila je internetsku stranicu na adresi www.rujanskirat.com s ciljem digitaliziranja zapisa svih tih dana ponosa i slave. U izradi stranice pomogli su Marijana Klisović Kalauz, višoj kustosici Muzeja grada Šibenika, Marina Jurković, novinarka Slobodne Dalmacije te svi koji su ustupili materijale i fotografije.

– Na početnoj stranici objavljen je program ovogodišnje proslave, a uz njega je vremenska crta na kojoj je po danima i satima prikazano što se u to vrijeme događalo na području naše županije. Rubriku novosti punit ćemo novim vijestima, a na stranici su i foto i video galerije. Stranica je tek kostur koji ćemo nadograđivati uz suradnju svih koji mogu pomoći – rekao je Pauk, naglasivši kako će stranica biti autentični svjedok svega što se događalo u Rujanskom ratu, ali ne tumač taktičkih ili sličnih radnji.

Za ovogodišnju proslavu nisu tiskani plakati i letci, upravo iz razloga što je sve od danas dostupno na internetskoj stranici Rujanskog rata koja će dijeljenjem po društvenim mrežama doseći puno više ljudi nego ‘papirnate’ najave.

Novost u programu je otkrivanje tenka na Pakovu Selu, koji je postavljen kao simbol prvog uništenog tenka na dalmatinskom ratištu kada je zaustavljen Kninski korpus i utvrđena crta bojišnice koja se održavala sve do ‘Oluje’.

– Na dan kada je u Pakovu Selu i Sedramiću zaustavljena oklopno-mehanizirana kolona 9. kninskog korpusa, 20. rujna, uništen je prvi tenk na dalmatinskom ratištu. Na tom mjestu ćemo otkriti spomen obilježje kao podsjetnik na zaustavljanje neprijateljskih napada u dva smjera – prema Šibeniku i drugi dublje prema Zagori, Unešiću i kaštelanskoj zagori – kazao je Drago Radeljak, predstavnik Grada Drniša i Udruge 142. brigade HV-a.

– Šibenik je bio glavni cilj napada u Rujanskom ratu i drago mi je da je prihvaćeno da svake godine bude domaćin središnje proslave. U ponedjeljak, 23. rujna u 17 sati okupit ćemo se na komemoraciji kod spomenika na Baldekinu, a potom svi zajedno krenuti prema Trgu Pavla Šubića prvog, gdje će biti organiziran glazbeni program uz dobar zalogaj – rekao je Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika, najavivši za subotu, 14. rujna posjet Smričnjaku gdje je pokrenuto uređenje centra kojim će biti obilježena ta lokacija kao važan položaj za obranu grada i navođenje topova sa Žirja.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.