Pučka pravobraniteljica u Šibeniku: ‘Raste broj pritužbi vezanih uz kršenje ljudskih prava’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima boravi u četverodnevnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji. Tim povodom održala je radni sastanka s županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o najranjivijim društvenim skupinama odnosno siromašnima, posebice onima starije životne dobi te dostupnosti zdravstvenih usluga i prometne povezanosti na području županije. Župan Goran Pauk informirao je gospođu Vidović o specifičnostima Šibensko–kninske županije te je naglasio kako je prometna povezanost na području županije relativno dobra iako postoje kontinuirani zahtjevi za unaprjeđenjem, posebice otočkih linija. Tijekom sastanka posebno je naglašen problem obavljanja poslova vanbolničke mrtvozorničke službe i zakonske regulative na području Šibensko – kninske županije što uzrokuje posebne probleme dok je opća dostupnost zdravstvenih usluga na području županije zadovoljavajuća.

Pučka pravobraniteljica navela je kako je njezin Ured tijekom 2017. godine pokrenuo 3.389 predmeta vezano uz povredu ljudskih prava građana te da je najčešći broj pritužbi iz područja radnih i službeničkih odnosa, pravosuđa, diskriminacije i zdravstva. Tijekom 2018. već je premašena ta brojka ali ne iz razloga što je došlo do povećanog broja kršenja ljudskih prava već iz razloga što su građani osvijestili mogućnost podnošenja pritužbi s ciljem zaštite svojih prava.

Pučka pravobraniteljica, osim Šibenika, tijekom četverodnevnog boravka u našoj županiji posjetit će Tisno, Kistanje, Kaprije, Civljane, Kijevo i Knin gdje će se sastati s građanima, predstavnicima udruga, lokalnih akcijskih grupa te gradonačelnicima i načelnicima. Tijekom popodneva održati će radni sastanak s članovima Županijske koordinacije za ljudska prava Šibensko-kninske županije.

(Foto/Ilustracija Patrik Macek/PIXSELL)


Pratite nas i na društvenim mrežama: