Plaće 25 posto ispod prosjeka

Pekarima u našoj županiji ne ide dobro, više od pola ih je lani iskazalo gubitakFoto: PixaBay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Od 27 poduzetnika registriranih u Šibensko-kninskoj županiji, čija je pretežita djelatnost proizvodnja kruha; proizvodnja svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, 15 ih je u prošloj godini poslovalo s gubitkom, objavila je Fina.

S udjelom pekara gubitaša od 55,6 posto naša je županija je na dnu ljestvice, a iza nje su samo Međimurska i požeško-slavonska županija u kojima je više od 60 posto gubitaša u pekarstvu. Ukupni prihodi 27 pekarskih poduzetnika u našoj županiji lani su iznosili 24.877.000 kuna, što je 5,3 posto manje nego godinu ranije. Dok su 2019. godine šibensko-kninski pekari iskazali skoro pola milijuna kuna neto dobiti, lani im je neto gubitak iznosio više od 1,2 milijuna kuna.

Po podacima Fine prosječne plaće u pekarskom poduzetništvu u Hrvatskoj rasle su lani za 1,4 posto na 4.450 kuna, ali i dalje su 25 posto niže od prosječne plaće u gospodarstvu. Stoga i ne čudi da je i broj zaposlenih dva posto manji nego godinu prije.

Inače, među 914 poduzetnika u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveće ukupne prihode ostvario je Mlinar iz Zagreba u iznosu od 579,1 milijun kuna, što je 13 posto udjela u ukupnim prihodima pekarske industrije. Mlinar zapošljava i najveći broj radnika, njih ukupno 1.560 kojima je prosječna mjesečna neto plaća 5.700 kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.