Više

    Zabranjeno vino

    Mandica Erceg: ‘Vodim borbu za pravo na proizvodnju dalmatinskog prošeka’

     

    Enologinja Mandica Erceg za Nacional govori o svom životnom zadatku – obnovi proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod originalnim imenom koje je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, moralo nestati iz asortimana hrvatskih proizvođača

    -Ovakav prošek, ovakvo vrhunsko desertno vino kakav je naš Jakov, ovakvom tehnologijom stvaranja na bazi prirodnih alkohola i prirodnih šećera, nigdje se drugdje u svijetu ne proizvodi, osim kod nas u Hrvatskoj. Mi u Vinoplodu u Šibeniku proizvodimo naš prošek Jakov koristeći tehnologiju dehidracije mošta putem vakuum uparivača i na taj način dobivamo jedinstveni proizvod – s ponosom ističe Mandica Erceg, dugogodišnja enologinja i glavna tehnologinja šibenske Vinarije Vinoplod.

    Mandica Erceg nadležna je za sve segmente proizvodnje – od prerade grožđa do konačnog proizvoda i stavljanja vina, odnosno rakije u bocu. Može se reći, glavna i odgovorna osoba za „tekuću kvalitetu“. Ugledna i nagrađivana enologinja koju hvale brojni vinari i vinogradari, u svojem je radnom vijeku stvarala nevjerojatne okuse nadaleko poznate šibenske rakije Travarice, Komovice i Lozovače.

    Uz rad na žesticama, specijalizirala se za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina Babić, Debit i Maraština. No iznad svega, svojim životnim zadatkom smatra obnovu proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod imenom i oznakom koji je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, morao nestati iz asortimana hrvatskih, posebno dalmatinskih proizvođača namijenjenog europskom vinarskom tržištu.

    -Doista, želim što prije, svakako u ovih osam godina do mirovine, vratiti u Vinoplod proizvodnju prošeka pod tim imenom. I ne samo ja. Svi dalmatinski i hrvatski proizvođači žele naš prošek vratiti kući. Mi u Šibeniku već imamo gotov proizvod, našeg Jakova, kao vrhunsko desertno vino koje sada ne smijemo nazvati prošek – kaže Mandica Erceg.

    Dakle, vodi se borba za pravo na proizvodnju dalmatinskog prošeka, a Šibenčani imaju najbolji adut – prošek Jakov.

    Cijeli članak pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Šibeniku će ovo ljeto biti održano prvo...

    Rijetko koji je umjetnik ostavio trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio Arsen Dedić i baš će se zato, u spomen...

    Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

    U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

    Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka...

    Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...

    NAJNOVIJE

    U Šibeniku će ovo ljeto biti održano prvo izdanje glazbenog projekta ‘Arsen, Čovjek kao ja’

    Rijetko koji je umjetnik ostavio trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio Arsen Dedić i baš će se zato, u spomen...

    Jedinstvena gastro manifestacija u Kistanjama -‘Buša na pjatu’

    U organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ Kistanje te Općine Kistanje, 7. i 8. lipnja 2024. u Kistanjama se...

    Ivan Baričević osvojio i treći naslov juniorskog prvaka države u kickboxingu, Duje Bačelić viceprvak

    Kickboxing klub Petar Krešimir IV ima novog prvaka države. Tom laskavom titulom okitio se Ivan Baričević, koji je na Prvenstvu Hrvatske u full contactu...