Enologinja Mandica Erceg za Nacional govori o svom životnom zadatku – obnovi proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod originalnim imenom koje je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, moralo nestati iz asortimana hrvatskih proizvođača
-Ovakav prošek, ovakvo vrhunsko desertno vino kakav je naš Jakov, ovakvom tehnologijom stvaranja na bazi prirodnih alkohola i prirodnih šećera, nigdje se drugdje u svijetu ne proizvodi, osim kod nas u Hrvatskoj. Mi u Vinoplodu u Šibeniku proizvodimo naš prošek Jakov koristeći tehnologiju dehidracije mošta putem vakuum uparivača i na taj način dobivamo jedinstveni proizvod – s ponosom ističe Mandica Erceg, dugogodišnja enologinja i glavna tehnologinja šibenske Vinarije Vinoplod.
Mandica Erceg nadležna je za sve segmente proizvodnje – od prerade grožđa do konačnog proizvoda i stavljanja vina, odnosno rakije u bocu. Može se reći, glavna i odgovorna osoba za „tekuću kvalitetu“. Ugledna i nagrađivana enologinja koju hvale brojni vinari i vinogradari, u svojem je radnom vijeku stvarala nevjerojatne okuse nadaleko poznate šibenske rakije Travarice, Komovice i Lozovače.
Uz rad na žesticama, specijalizirala se za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina Babić, Debit i Maraština. No iznad svega, svojim životnim zadatkom smatra obnovu proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod imenom i oznakom koji je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, morao nestati iz asortimana hrvatskih, posebno dalmatinskih proizvođača namijenjenog europskom vinarskom tržištu.
-Doista, želim što prije, svakako u ovih osam godina do mirovine, vratiti u Vinoplod proizvodnju prošeka pod tim imenom. I ne samo ja. Svi dalmatinski i hrvatski proizvođači žele naš prošek vratiti kući. Mi u Šibeniku već imamo gotov proizvod, našeg Jakova, kao vrhunsko desertno vino koje sada ne smijemo nazvati prošek – kaže Mandica Erceg.
Dakle, vodi se borba za pravo na proizvodnju dalmatinskog prošeka, a Šibenčani imaju najbolji adut – prošek Jakov.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.