Više

    Zabranjeno vino

    Mandica Erceg: ‘Vodim borbu za pravo na proizvodnju dalmatinskog prošeka’

     

    Enologinja Mandica Erceg za Nacional govori o svom životnom zadatku – obnovi proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod originalnim imenom koje je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, moralo nestati iz asortimana hrvatskih proizvođača

    -Ovakav prošek, ovakvo vrhunsko desertno vino kakav je naš Jakov, ovakvom tehnologijom stvaranja na bazi prirodnih alkohola i prirodnih šećera, nigdje se drugdje u svijetu ne proizvodi, osim kod nas u Hrvatskoj. Mi u Vinoplodu u Šibeniku proizvodimo naš prošek Jakov koristeći tehnologiju dehidracije mošta putem vakuum uparivača i na taj način dobivamo jedinstveni proizvod – s ponosom ističe Mandica Erceg, dugogodišnja enologinja i glavna tehnologinja šibenske Vinarije Vinoplod.

    Mandica Erceg nadležna je za sve segmente proizvodnje – od prerade grožđa do konačnog proizvoda i stavljanja vina, odnosno rakije u bocu. Može se reći, glavna i odgovorna osoba za „tekuću kvalitetu“. Ugledna i nagrađivana enologinja koju hvale brojni vinari i vinogradari, u svojem je radnom vijeku stvarala nevjerojatne okuse nadaleko poznate šibenske rakije Travarice, Komovice i Lozovače.

    Uz rad na žesticama, specijalizirala se za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina Babić, Debit i Maraština. No iznad svega, svojim životnim zadatkom smatra obnovu proizvodnje tradicionalnog dalmatinskog prošeka, i to pod imenom i oznakom koji je prije devet godina, ulaskom Hrvatske u EU, morao nestati iz asortimana hrvatskih, posebno dalmatinskih proizvođača namijenjenog europskom vinarskom tržištu.

    -Doista, želim što prije, svakako u ovih osam godina do mirovine, vratiti u Vinoplod proizvodnju prošeka pod tim imenom. I ne samo ja. Svi dalmatinski i hrvatski proizvođači žele naš prošek vratiti kući. Mi u Šibeniku već imamo gotov proizvod, našeg Jakova, kao vrhunsko desertno vino koje sada ne smijemo nazvati prošek – kaže Mandica Erceg.

    Dakle, vodi se borba za pravo na proizvodnju dalmatinskog prošeka, a Šibenčani imaju najbolji adut – prošek Jakov.

    Cijeli članak pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Brzo ugašen požar na zadnjem katu zgrade na...

    Požar u stanu na Meterizama vatrogasci su jutros brzo ugasili i nitko nije ozlijeđen. Šteta će naknadno biti utvrđena. Vatrogasci su intervenirali s dva vozila,...

    Dio Prvić Šepurine u srijedu 1. veljače bez...

    Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 1. veljače od 10.30 do 13 sati vode neće imati potrošači u Prvić Šepurini, na potezu od centra...

    Veljača u znaku vrhunca sezone filmskih nagrada

    Art kino Arsen ovaj mjesec donosi filmske naslove s najviše nagrada i nominacija, nezaboravne glumačke izvedbe i još jednu domaću premijeru – u goste...

    Zaseok Galići u petak, 3. veljače bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak, 3. veljače biti će obustavljena isporuka električne energije od...

    NAJNOVIJE

    Brzo ugašen požar na zadnjem katu zgrade na Meterizama

    Požar u stanu na Meterizama vatrogasci su jutros brzo ugasili i nitko nije ozlijeđen. Šteta će naknadno biti utvrđena. Vatrogasci su intervenirali s dva vozila,...

    Dio Prvić Šepurine u srijedu 1. veljače bez vode

    Zbog kvara na cjevovodu u srijedu, 1. veljače od 10.30 do 13 sati vode neće imati potrošači u Prvić Šepurini, na potezu od centra...

    Veljača u znaku vrhunca sezone filmskih nagrada

    Art kino Arsen ovaj mjesec donosi filmske naslove s najviše nagrada i nominacija, nezaboravne glumačke izvedbe i još jednu domaću premijeru – u goste...

    Zaseok Galići u petak, 3. veljače bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode radi više sile, u petak, 3. veljače biti će obustavljena isporuka električne energije od...