U staroj kamenoj kući u samom centru Vodica, obitelj Fržop prije nekoliko je godina odlučila konobu pretvoriti u kušaonicu maslinovog ulja. Prije 11 godina počeli su sa proizvodnjom istog i u želji da u Vodicama posjetiteljima ponude nešto drugačije krenuli su s uređenjem. Starinski ambijent, brojna priznanja, obiteljske fotografije, namještaj, dijelovi nošnje… zaista nude jedan ‘stari’ duh Vodica i njihova kraja.
– Kušaonica je nastala kao normalan slijed nakon što se obitelj počela ozbiljnije baviti maslinarstvom. Prostor je relativno mali i u njega može stati desetak ljudi. U normalnim okolnostima maksimalno petnaest ako želite da se ljudi ugodno osjećaju i poslušaju priču o maslinama i ulju. Naš je cilj prezentirati ulje na stručan način, ali ih upoznati i s vremenima kad se ulje drugačije radilo – govori nam Marijanka Fržop glavna odgovorna osoba u OPG-u Fržop.
Iako je sve krenulo kao obiteljski posao danas Marijanka najviše radi. Suprug joj je nažalost nedavno preminuo, sin radi vani, a kćer iako je nositeljica OPG-a brine o obitelji.
– Težak je to posao, ali ja ga radim s ljubavlju. Kad sam se ovdje kao dijete doselila sa Banije poprimila sam nekako ovaj Dalmatinski štih i način života. Ujutro sam uglavnom u maslinicima koje imamo na tri lokacije, a kada je kušaonica otvorena onda navečer budem ovdje. Teško je i jer ne možete pronaći radnu snagu, cijene za radove u masliniku su jako visoke – govori nam Marijanka.
Ono što od samog početka njeguju je ekološka proizvodnja. Trenutno imaju oko 180 maslina autohtone sorte oblica.
– Stvarno se nadam da ovaj požar nije uništio maslinik kod Okita. Kasnije idem provjeriti kakvo je stanje. Prošle godine nam urod i nije bio najbolji, ove godine se nadamo da će biti više ulja. Možete vi imati tone maslina, a koliko ćete dobiti ulja ovisi o tome koliko će sam plod dati ulja. Najmanji urod nam je bio prošle godine, a najviše što smo do sada dobili bilo je 620 litara. Oko maslina smo posadili lavandu. Lavanda je prirodni insekticid pa s jedne strane štiti masline, a s druge pokušavamo razvijati nove pripravke. Nekad složim vrečicu lavande pa je poklanjam prijateljima i posjetiteljima za uspomenu. Sve to je dio priče o ekološkom uzgoju maslina i ekstra djevičanskom maslinovom ulju koju prenosim i posjetiteljima – kazala je Marijanka.
A posjetitelja svakako ima. Prije korone bilo je organiziranih posjeta, a zahvaljujući jednoj reportaži na stranoj televiziji dolazili su i nautičari. Neki posjetitelji tu ‘slučajno’ prođu pa ih privuče prekrasno uređenje kušaonice i zastanu kako bi čuli nešto više o ulju i samoj proizvodnji.
– Osim kušanja, posjetitelji mogu kupiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kao suvenir ili za konzumaciju. Dolaze iz različitih krajeva svijeta i ako im se ulje svidi odmah ga kupe. Plan je ponuditi i dodatan sadržaj posjetiteljima, ali polako – kaže nam Marijanka.
Njezin rad prepoznat je od strane države i županije. Kada su kušaonicu tek otvorili prijavili su se na javni poziv Ministarstva turizma i dobili 40 tisuća kuna. Svako godine dobiju i potporu za poljoprivrednike koju raspisuje naša županije.
– Procesi prijava nisu jednostavni, no uvijek možete dobiti svu potrebnu pomoć samo se trebate raspitati. Poticaji nam puno znače jer od tog novca kupujemo gnojivo, strojeve i potrebnu opremu – kazala je.
Plan je kušaonicu urediti i opremiti tako da bude otvorena i tijekom zimskih mjeseci kako bi se tu održavali susreti s maslinarima i razne edukacije o ekološkoj proizvodnji.
Planova za budućnost ima, no kako sam sada sama nadam se da ću ih uspjeti i ostvariti – rekla nam je za kraj naša zanimljiva sugovornica.