Kocka(sto) je u modi: Šibenska tvrtka Kocka povukla 17 milijuna bespovratnih kuna iz Europe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenska konzultantska tvrtka Kocka nepovratno je povukla 17 milijuna kuna iz Europe kojima će Baraćeve špilje u Rakovici pretvoriti u novu turističku atrakciju. Sveukupno je projekt vrijedan nešto manje od 20 milijuna kuna, a njegova glavna i prihvatna točka je Kuća špilje, centar za posjetitelje koji će imati prezentacijske i muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno 2000 metara kvadratnih.

– Postavljeni ciljevi prilikom razvoja postava posjetiteljskog centra su unaprijeđenje infrastruktue za posjetitelje te ostvarenje jedinstvene, inovativne i atraktivne prezentacije kulturnih i prirodnih vrijednosti lokaliteta, omogućavanje obilaska i posjetiteljima s posebnim potrebama, te stvaranje suvremene infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti i srodnih dodanih vrijednosti – objasnili su nam konzultanti iz Kocke.

Nadalje, podrazumijeva se kroz projekt i upotreba suvremene tehnologije za kreiranje doživljaja i interpretaciju prirodne i kulturne baštine, što je vrlo velik korak pri dočaravanju doživljaja u suvremenom dobu. Usto, taj projekt gradnje Kuće špilje poticat će i interes za kulturu i prirodu kod lokalnog stanovništva te razvijati svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode.

– Kuća špilje ukopana je ispod zemlje kao autentično predstavljanje prirode. Objekt je projektiran tako da svojim propozicijama odgovara lokalitetu koji predstavlja. U objektu tematski i interpretacijski razlikuju se dvije veće cjeline – opće biološko – geomorfološke teme o lokalitetu koje su obrađene u prizemlju objekta te svojevrsni ‘showroom’. Na taj način posjetitelj najprije percipira teme, educira se o pojmovima i osnovnim karakteristikama, a onda, spuštanjem u podzemlje centra, sve to ima priliku iskusiti kroz niz multimedijalnih prikaza, osjetilnih komora i sličnih efektnih eksponata – poručuju iz Kocke.

3

Ravnateljica javne ustanove Rakovica Tihana Oštrina naglasila je kako upravo takvi projekti ostavljaju velik trag i konačno stavljaju u funkciju neke od najljepših i najvrjednijih resursa, a to je prirodna baština.

– Na nama koji upravljamo zaštićenim područjima je velika odgovornost da stavimo resurse u funkciju održivog razvoja i budemo generator novih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti. Veseli me da je naš projekt prepoznat kao veliki potencijal jer za našu zajednicu ovo je veliki iskorak i otvara nam niz novih mogućnosti za daljnji rast i razvoj. Jer mi to možemo i moramo. Samo nam treba prilika i vjetar u leđa. Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine – istaknula je Oštrina.

Partner na projektu im je, dodaje, Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički cilj im je razviti zajedničke programe i sadržaje kojima će utjecati na bolje upravljanje posjetiteljima na svom području.

– Stvaranjem novih sadržaja posjetitelje ćemo disperzirati, i što je najvažnije, direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na kontinentalnim destinacijama.  Želim naglasiti kako će nam partner pomoći u financiranju provedbe projekta a suradnja između dva zaštićena područja je primjer sinergije u turizmu i uspješnog planiranja održivog razvoja. Destinaciju čine svi sudionici, te ukoliko nema sinergije i koordinacije, nema ni kvalitetnog turističkog proizvoda. Ono što je najvažnije u cijeloj priči, motiv dolaska nije smještaj, nego upravo kvalitetan, raznolik i autentičan sadržaj. Jedinstveni parkovi i zaštićena područja Hrvatske naš su najvrjedniji resurs kojim trebamo odgovorno i ozbiljno upravljati. Zadovoljstvo nam je što ćemo upravo ovim projektom napraviti prvi ozbiljan korak u ispunjenju zajedničkih ciljeva  – smatra ravnateljica Oštrina.

Inače, novac je osiguran iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i kohezija, a potpisnik ugovora Ministartvo regionalnog razvoja i fondova EU.

IMG_4712IMG_4743


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.