Jovanović: Informatika obvezni predmet od prvog razreda osnovne škole

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović otvorio je danas u Vodicama tradicionalni stručni skup ravnatelja osnovnih škola ‘Kvaliteta i unapređivanje kvalitete rada u školama’. Na početku ravnateljskog druženja ministar je okupljenim novinarima najavio novosti koje resorno ministarstvo planira uvesti prilikom izbora ravnatelja.

LICENCIRANJE RAVNATELJA

– Uvest ćemo novi način izbora ravnatelja, odnosno licenciranje ravnatelja kako bi se rad ravnatelja vrednovao prema objektivnim kriterijima.  Danas imamo jednu kaotičnu situaciju gdje u reizboru ravnatelja postoji niz manjkavosti – poručio je ministar dodajući kako svaki školski odbor mora na sebe preuzeti odgovornost u izboru ravnatelja kako se ne bi dogodilo da ministar mora prečesto intervenirati u sustav izbora. Jovanović je još jednom ponovio kako ima velike ambicije promijeniti sustava obrazovanja u Hrvatskoj, no one, naglasio je, ne mogu doći preko noći.

– Škola je danas prerigidna i zakržljala, djeca razmišljaju virtualno zbog čega škola mora postati škola 21. stoljeća. Nadam se da ćemo u zadnjoj godini mandata uvesti drugačiju školu, ali i potpuno drugačiji sadržaj u kojem će se promijeniti što se uči i kako se uči. Djecu treba naučiti da razmišljaju, da uče za život, a ne samo za ocjenu – poručio je ministar. U škole će se, nastavio je, već od 1. razreda uvesti informatika, zdravstveni i građanski odgoj.

– Do 10. ožujka radna skupina Ministarstva obrazovanja trebala bi predstaviti prvu verziju kratkoročnih i dugoročnih mjera uvođenja zdravstvenog odgoja u škole – zaključio je ministar. (dl)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.