Krajnji trenutak za spašavanje sezone

Joso Smolić: ‘Uz Vladine mjere i cijepljenje turističkih djelatnika do statusa ‘zelene regije’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na stalni porast broja zaraženih korona virusom priopćenjem su reagirali iz Obrtničke komore Šibensko-kninske županije te naglasili kako očekuju da mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta produže sve do potpunog oporavka turističkog sektora, a predviđanja su da bi taj oporavak mogao biti u 2022. godini. Apeliraju i da se procjepljivanje turističkih djelatnika obavi do kraja svibnja.

– Samo sustavno i disciplinirano pridržavanje utvrđenih epidemioloških mjera može nas dovesti željenom cilju, a to je da se naša županija svrsta među zelene regije na epidemiološkoj karti Europske unije – apelira predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i predsjednik Ceha  ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić.

Obrtnička komora Šibensko-kninske županije sa više od 3.600 obrtnika od kojih je gotovo dvije trećine direktno ili indirektno vezano uz turizam, u ovom trenutku ima veliku obvezu pomoći svojim članovima u uspostavljanju uvjeta za njihov rad. Isto tako, oko 15.000 ugostitelja i turističkih djelatnika-obrtnika okupljenih u nacionalnom  Cehu u proteklih godinu dana iscrpljeno je ekonomskim posljedicama  koje je  izazvala pandemije korona virusa.

– Drugi preduvjet uspješnosti sezone koja je pred nama je procjepljivanje turističkih djelatnika koje bi trebalo obaviti najkasnije do kraja svibnja. Stoga dajem podršku  naporima koje ministrica Brnjac i ministarstvo turizma ulažu u organiziranje cijepljenja turističkih djelatnika, a mi u Hrvatskoj obrtničkoj  komori dajemo svoj doprinos kako bi ministarstvu u tome pomogli – ističe Smolić.

Smolić smatra da je sada prije svega važna dobra koordinacija svih relevantnih institucija na terenu, po županijama, kako bi svoju županiju doveli u status ‘zelene regije’.

– Osim toga, na županijama je da dobro organiziraju mrežu punktova za testiranje gostiju pri povratku u svoje matične zemlje  te da razmotre što mogu činiti da bi cijena testiranja bila prihvatljiva za turiste – kaže Smolić.

Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije donirala  je Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije ovog mjeseca 30.000 kuna za nabavu testova za bris.

Upravo zbog ozbiljnosti trenutačne epidemiološke situacije i važnosti dobre pripreme za nadolazeću sezonu predsjednik Smolić  još jednom poziva sve kolege ugostitelje na pridržavanje mjera  kako bi time pridonijeli boljoj ukupnoj  epidemiološkoj slici  ali i da se ne bi  doveli u situaciju da im budu uskraćene, toliko potrebne gospodarske mjere, prije svega mjere očuvanja radnih mjesta i fiksnih troškova.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.