'Zdravstveni djelatnici su heroji našeg doba'

INTERVJU Goran Pauk: Imam volju i želju za još jedan mandat, a kakva god bude 2021. iz nje ćemo izvuči najbolje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Još je samo sedam dana ostalo od ove čudne, posebne i ‘ne ponovila se’ godine pa smo sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom pretresli neke aktualne teme i napravili inventuru učinjenog, propuštenog i željenog.

Na kraju je jedna, za sve nas, teška i zahtjevna godina, a u novu ulazimo s puno neizvjesnosti. Nezaposlenost raste, ljudi nam i dalje odlaze. Što županijska uprava može učiniti i što čini kako bi se ti trendovi okrenuli?

Ova godina je zbilja bila zahtjevna i teška: borili smo se i još uvijek se borimo protiv nevidljivog neprijatelja koji nam je prouzročio gospodarsku krizu, ali i krizu društva u cjelini. Sve one male stvari koje su bile naša svakodnevica, koje smo uzimali zdravo za gotovo, postale su odjednom veliki luksuz. Nije tako samo kod nas, već u cijelom svijetu. Trudimo se pronaći što bolji način da kroz ovu krizu prođemo što bezbolnije.

U gospodarskim i zdravstvenim uvjetima u kojima se nalazimo, došlo je do pada izvornih županijskih prihoda u 2020. godini, a što je utjecalo i na projekciju prihoda i u narednom razdoblju.

U navedenim okolnostima, činimo maksimalne napore kako bi se osiguralo stabilno funkcioniranje kompletnog sustava javnih potreba u svim segmentima bitnim za građane. Za sada nam dobro ide. Na razini 2020. godine zadržane su potpore gospodarstvenicima, za koje smo ove godine samo za sufinanciranje marketinških aktivnosti, stručnog osposobljavanja i kupnju dugotrajne imovine osigurali 900.000 kuna, što je dvostruko više od planiranog iznosa.

Za subvencioniranje poljoprivrede u Proračunu Šibensko-kninske županije osigurano je ukupno 1,9 milijuna kuna. Osigurana su sredstva za provedbu projekta Pomoćnici u nastavi, obavljanje preuzetih poslova Ureda državne uprave, za potrebe u kulturi, u prostornom uređenju, sportu te posebno za potrebe socijalnog i zdravstvenog sustava.

U žiži zanimanja je stanje u zdravstvenim ustanovama. Hoće li naše bolnice i njihovi djelatnici izdržati pritisak pod kojim su već mjesecima?

Epidemija koronavirusa i okolnosti u kojima živimo, razumljivo, izuzetno su opteretile rad zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi Šibensko-kninske županije. Ipak, zahvaljujući sjajnoj organizaciji i vrhunskoj profesionalnosti čelnika i osoblja naših bolnica i svih ostalih zdravstvenih ustanova, odolijevamo svim izazovima i za sada nismo imali većih problema u njihovom funkcioniranju. Iako rade u izuzetno teškim uvjetima, naši zdravstveni djelatnici daju sve od sebe kako bi sustav funkcionirao i to im jako dobro ide. I ovom prilikom im na tome želim zahvaliti i poručiti da su oni heroji našeg doba.

Kolike su mogućnosti županije u spašavanju poduzetništva i radnih mjesta koja su u svim sektorima ugrožena?

Županija poduzetnicima pruža podršku u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima koje su, razumljivo, prilično limitirane. Rješavanjem problema poduzetništva i spašavanja radnih mjesta moraju se baviti sve razine vlasti: od lokalne i regionalne, do državne i europske razine.  Mislim da je Vlada Andreja Plenkovića u ovih, sad već desetak mjeseci, donijela niz jako dobrih odluka i mjera za spas gospodarstva i da se dosta dobro nosi sa situacijom.

Kroz potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronakrizom, prema stanju od konca lipnja ove godine, Vlada Republike Hrvatske je poslodavcima s područja Šibensko-kninske županije isplatila oko 100 milijuna kuna. Radi se o 2370 poslodavaca koji zapošljavaju 10.295 radnika.

Upravo prije nekoliko dana, kad je u posjetu Šibensko-kninskoj županiji bila ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak, objavljeno je da je Republika Hrvatska dobila mogućnost korištenja o 24,2 milijarde eura za razvoj i gospodarski oporavak od koronakrize u idućih 10 godina. Hrvatska je već započela s izradom Plana za oporavak, a izuzetno je važno da se diljem zemlje što prije pripreme razvojni projekti, i na lokalnoj i regionalnoj razini, koji bi se mogli na taj način financirati. Mi već imamo brojne projekte koji su u pripremi i vjerujem da ćemo uz pomoć Države, odnosno Europske unije uspjeti većinu toga realizirati.

Do sada smo, kao što sam već kazao, uspjeli zadržati potpore gospodarstvenicima i poljoprivrednicima na razini 2020. godine i osigurati sredstva za provedbu brojnih projekta. Donijeli smo i određene mjere za ublažavanje posljedica gospodarske krize; sredstva namijenjena za uskrsnice, božićnice i regres zaposlenika Županije i županijskih javnih ustanova rebalansom su preusmjerena za pomoć gospodarstvu. Izmijenili smo Program kreditiranja malog gospodarstva; povećan je  kreditni potencijal za 10.000.000 kuna, a osigurali smo dodatno sufinanciranje kamatne stope od strane Županije. Također, odobravamo odgode plaćanja i reprogramiranje postojećih kredita klijenata koje subvencionira Šibensko-kninske županija.

Novac je presudan za razvoj, a Europska unija i dalje ga nudi svima koji imaju projekte. Nedavno smo dobili maksimalan iznos za budući Purifikacijski centar. Koliki je to zamašnjak razvoju školjkarstva?

Izuzetno velik.  Radi se o  dugo i pomno pripremanom projektu Centra za razvoj marikulture,  a posebno smo zadovoljni što je za njega odobreno 100% iznosa kojeg smo prijavili. Razvoj marikulture u Šibensko kninskoj županiji jedan je od  strateških prioriteta razvoja regije te kao takav čini dio Razvojne strategije Šibensko-kninske županije do 2021. godine. Svrha uspostavljanja Centra jest na okolišno održiv način unaprijediti i poboljšati kvalitetu i količinu marikulturnih proizvoda; osnažiti znanje i profesionalnost uzgajivača školjaka i riba; razviti inovacijski potencijal proizvodnje te poboljšati plasman marikulturnih proizvoda, posebice šibenskih dagnji u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ukupan iznos projekta, odnosno 4.541.400 kuna, financira se iz Europske unije i nacionalnih sredstava, što znači da neće biti potrebno sufinanciranje od strane Županije. Ovim projektom izgradit će se i opremiti Purifikacijski centar u uvali sv. Petra u Šibeniku, kojim ćemo dobiti bolji standard u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, što je u školjkarstvu naročito važno. Koristim ovu priliku zahvaliti i čestitati svima koji su bili uključeni u rad na pripremi ovog projekta. Sada nas čeka njegova realizacija, čemu se posebno veselimo.

Godinu ste počeli preuzimanjem poslova Ureda državne uprave najavivši brže i učinkovitije usluge za građane. U čemu se to očituje? Što se promijenilo?

Tako je. Već prvoga dana ove godine Šibensko-kninska županija, kao uostalom i sve hrvatske županije, preuzela je poslove Ureda državne uprave. Napravljena je jaka decentralizacijska mjera koju smo mi kao Zajednica županija i svi župani priželjkivali. U djelokrugu Županije sada je puno veći obujam poslova koji su vezani za lokalno stanovništvo i bilo je sasvim prirodno da se takva jedna administracija vrati onome kome pripada. To je sada učinjeno i svi skupa možemo biti jako zadovoljni. S odmakom od godinu dana mogu slobodno kazati da je prilagodba na novo ustrojstvo i poslove bila jako brza i uspješna, a ova reformska mjera omogućila je učinkovitiji, brži i kvalitetniji sustav koji građanima omogućava ostvarivanje njihovih prava na jednostavniji i dostupniji način.

Usporedbe radi, iznijet ću podatak da je zahvaljujući boljoj organizaciji i nepreklapanju poslova, s manjim brojem službenika, jer je 27 službenika UDU otišlo iz službe, već u prvoj godini, samo u jednom upravnom odjelu riješeno otprilike 10% više predmeta. Siguran sam da će zahvaljujući digitalizaciji javne uprave te brojke biti i veće.

Županijska lučka uprava odbila je sufinancirati obnovu javne rasvjete na šibenskoj rivi kojom ona gospodari. Je li to današnja slika odnosa Županije i Grada?

Više puta sam isticao, a i sada ću ponoviti kako Županija i Grad imaju izuzetno kvalitetnu suradnju. Gradonačelnik Željko Burić i njegov tim, u ovih gotovo osam godina učinili su ogromne stvari za naš grad. Realizirani su brojni infrastrukturni, gospodarski, turistički i kulturni projekti koji Šibenik danas čine modernim mediteranskim gradom, nezaobilaznom turističkom destinacijom, ali što je i najvažnije, poželjnim mjestom za život.

Županijska lučka uprava s više od 13 milijuna i 200 tisuća kuna sufinancirala je izgradnju komunalne luke Vrnaža, kojom su građani grada Šibenika dobili komunalnu luku za siguran i adekvatan privez oko 600 brodica. Time je riješen veliki i dugogodišnji problem lokalnog stanovništva.

Šibensko-kninska županija nositelj je još jednog velikog i vrlo važnog projekta namijenjenog građanima, a to je turistička valorizacija kanala sv. Ante, čija šetnica je postala dnevni boravak Šibenčana.

Tu je i Regionalni centar kompetencija, projekt vrijedan preko 60 milijuna kuna, u sklopu kojega će se napokon urediti i staviti u funkciju zapušteni pothodnik, takozvani šibenski Importane, kao i brojni drugi projekti u kojima se očituje izuzetno kvalitetna suradnja između Županije i Grada.

U tijeku je izgradnja Veteranskog centra u Šibeniku. Plan je da taj centar bude u neposrednoj blizini nove bolnice. Koliko ćemo još čekati novu bolnicu?

Izuzetno mi je drago što će se jedan od četiri veteranska centra uskoro biti uspostavljen upravo u Šibeniku, u Šibensko-kninskoj županiji koja je dala veliki obol u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Naši će branitelji ovime dobiti iznimno kvalitetno, moderno i nadasve zasluženo mjesto za rehabilitaciju i podizanje kvalitete života.

Nova bolnica je neophodna i njena gradnja nije upitna. Čekat ćemo koliko god bude trebalo kako bismo dobili bolnicu po najvišim standardima. Za izgradnju takve bolnice treba nam otprilike 200 milijuna kuna, a očekujem da će ta sredstva biti osigurana u nekoj od sljedećih europskih omotnica.

Čekajući novu, obnovili smo gotovo sve odjele stare bolnice koji su sada postali zaista reprezentativni, a žiteljima Šibensko-kninske županije omogućili smo izuzetno kvalitetnu medicinsku skrb.

Pet je mjeseci do lokalnih izbora. Jeste li zainteresirani za još jedan mandat župana?

Nije nikakva tajna da imam volju i želju nastaviti raditi ovaj posao, ali, kao što ste kazali, do lokalnih izbora je još pet mjeseci. Prerano je već sad o njima početi govoriti, doći će vrijeme i za to.

Na svečanom blagdanskom domjenku na kraju 2019. godine bili ste veliki optimist i onda nas je u ožujku sustigla pandemija, a tada ste najavili posjetiteljski centar u Vodicama; regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu; energetsku obnovu doma za starije i nemoćne osobe u Šibeniku i Kninu i tako dalje. Ove godine, nema blagdanskog okupljanja, no kakva bi bila vaša poruka za 2021. godinu?

Unatoč ovoj nesretnoj pandemiji, realizacija većine projekata koje smo tada najavili, koje smo planirali ili započeli, teče bez većih poteškoća.

Uspješno smo priveli kraju projekt rekonstrukcije i opremanja poduzetničke poslovne infrastrukture – Adriatic Business Centra „ABC“, vrijednosti 20 milijuna kuna, kojim je rekonstruirana je  i opremljena stara poslovna zgrada u kompleksu bivše tvornice TLM. Izgradili smo Cikloturistički vidikovac s odmorištem Vrelo Cetine i uredili pješački put do vrela Cetine stepenicama. U protekloj godini je započeo, a u sljedećoj se nastavlja jedan od naših najvećih i najvažnijih projekata; sustav navodnjavanja Donjeg polja u Jadrtovcu, čija vrijednost iznosi 80,4 milijuna kuna i koji će značiti ogroman iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji naše županije. Nastavljamo s provedbom projekta Regionalnog centra kompetencija, obrazovanje stručnjaka u strojarstvu, vrijednog 61 milijun kuna, kojim će  Industrijska škola u Šibeniku dobiti najsuvremenije opremljene učionice, radionice i praktikume. U tijeku je energetska obnova domova za starije i nemoćne u Šibeniku i Kninu, a tu je i već spomenuti Purifikacijski centar… U svakom slučaju, u 2020. godini brojne projekte smo proveli, započeli ili završili i time možemo biti zadovoljni.

Ova je godina na neki način promijenila svakoga od nas. Uvidjeli smo koliko je malo potrebno da se naš svijet okrene naopako. Ali isto tako, uvidjeli smo kako se brzo možemo prilagoditi. Pred nama je nova godina, prilika za novi početak. Nadam se i vjerujem kako će 2021. biti puno bolja i blaža prema nama. Ali kakva god ona bila, mi ćemo se prilagoditi i dati sve od sebe da iz nje izvučemo ono najbolje.

Na kraju, iskoristit ću ovu priliku i svim žiteljima Šibensko-kninske županije i svim ljudima dobre volje poželjeti blagoslovljen Božić, puno zdravlja i sretnu i uspješnu novu godinu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: