FOTO ‘Halo, divlja svinja je na recepciji’: Šibenski osnovci upoznali se s radom Centra 112

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Učenici prvih razreda Katoličke osnove škole u Šibenik, njih četredesetak, posjetili su danas prostorije Županijskog centra 112 i upoznali se s radom službi povodom sutrašnjeg obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Otpjevali su dežurnima i prigodnu pjesmu povodom njihovog rođendana, a zatim im uputili niz zanimljivih pitanja.

‘Kako vi možete znati kad nešto treba obavljati i kako znate kad trebate poslati hitnu?’, pitao je Mateo operatora Željka Meštrovića i dobio odgovor.

– Kad netko traži pomoć od nas mi ga uputimo. Znači baku kad zaboli nešto, a sama je kući i nema joj tko pomoći, onda nazove nas, mi nazovemo hitnu, hitna dođe po nju i zbrine baku.

katolicka os ucenici 112 posjet (12)katolicka os ucenici 112 posjet (16)

Pitala su djeca operatore kako znaju kada trebaju poslati policiju na teren, a kada vatrogasce, i u glas nabrojali brojeve hitnih službi.

‘Jedna usta, jedan nos, dva oka’, slikovito su objasnili način na koji su zapamtili broj ‘112’.

– Prešli smo u fazu kad podižemo funkcionalne sposobnosti čitavog sustava 112, vatrogasnog sustava i sustava civilne zaštite na bolju razinu. To je stalni proces koji zahtjeva stalno usavršavanje ljudi, tehnike i opretativnih postupaka, zakona, svijesti građana, edukacije, da pokušamo postići takav nivo da građani budu svjesni značenja ovog broja i službi koje rade zajedno s nama. Ovisno od godine, prošle godine oko 46 tisuća poziva smo zaprimili, prijašnjih godina i više, ali proces uspostavljanja funkcionalnosti rezultira smanjenjem poziva, pa tako i onih bizarnih, istaknuo je Milovan Kević, pročelnik šibenskog područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

katolicka os ucenici 112 posjet (24)

Operater Ante Lelas smatra kako ljudi, ma koliko god razlog za poziv bio banalan, nikad ne zovu bezveze.

– Zvala je žena s recepcije u Solarisu da im je došla divlja svinja na recepciju. Dali smo joj par savjeta, između ostalog da ne otvara vrata i tako, pojasnio je Lelas.

katolicka os ucenici 112 posjet (3)

U Županijskom centru 112 vatrogasci su već pet i pol godina. Na godišnjoj razini obave između tisuću i dvije tisuće intervencija na prostoru županije. Takav model, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, funkcionira besprijekorno 24 sata dnevno 365 dana u godini.

– Planiramo dodatnu nadogradnju, a otkad se projekt Holistic koristi dosta požara otkrilo se bez dojave građana, poručio je između ostalog.

katolicka os ucenici 112 posjet (20) katolicka os ucenici 112 posjet (13) katolicka os ucenici 112 posjet (22)


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.