Expperience Centar u Karlovcu

Evo kako je tvrtka Kocka povezala genija Nikolu Teslu i Šibenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenska tvrtka Kocka izradila je projekt likovnog postava za budući Nikola Tesla Experience Centar u Karlovcu, a na projektu su sudjelovali Joško Živković, Marko Barišić, Mirna Vulin, Mirjana Petrina i Ivan Jadrijević. Centar bi do kraja ove godine trebao otvoriti vrata posjetiteljima i poduzetnicima, a ukupna vrijednost projekta je 32 milijuna kuna, od kojih su 23 milijuna bespovratna EU sredstva osigurana iz mehanizma ITU Karlovac.

U tijeku su radovi na građevinskom opremanju prostora koji ima dvojnu funkciju – centar je namijenjen poduzetnicima, ali i općoj javnosti. Prostor ima multimedijalnu dvoranu za prezentacije, recepciju s info pultom i garderobom, info prostor, chill out prostor, prostor za coworking i brainstorming, za predah i sastanke kao i prostor za prezentaciju i motivaciju.

Prostor Nikola Tesla Experience Centra jučer je posjetila i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek.

– Ovo je nekako poseban projekt koji povezuje sve ono što i utjelovljuje lik Nikole Tesle, dakle, znanje, obrazovanje, poduzetništvo, inovacije, nove ideje, ali i kulturu, prezentaciju i njegovanje uspomene na tog našeg velikana – istaknula je tom prilikom.

Vodeći se spoznajom da je Nikola Tesla jedan od najvećih umova 20. stoljeća, direktor Kocke Joško Živković iskazao je veliku čast što su imali priliku raditi na ovom projektu te na poseban način ‘ući’ u Teslin um i približiti ga široj publici.

– Hvala Karlovačkoj županiji na iskazanom povjerenju, ovo je još jedan od naših  atraktivnih projekata u nizu za koji vjerujem da će privući veliki broj posjetitelja, baš kao i Muzej betinske drvene brodogradnje u Betini, Civitas sacra u Šibeniku ili Kuća Velebita u Krasnom čije smo interijere i likovne postave osmislili – rekao je Živković.

Iza šibenske Kocke već je niz uspješnih i atraktivnih projekata ali ovo je prvi put da su razvijali postav u objektu koji nije isključivo posjetiteljske prirode, već je namijenjen i poduzetnicima.

– Izazov je ovaj  puta bio veći jer smo se, osim ljudima koji dolaze doživjeti novo iskustvo kao obični posjetitelji, još više morali posvetiti interpretaciji koja će biti motivirajuća i inspirirajuća za one koji tamo dolaze raditi. U tom smislu, Nikola Tesla je iznimno zahvalna tema za interpretaciju jer njegov životni put i uspjesi motiviraju. Karlovčani će ovim projektom dobiti rijetko viđenu atrakciju, a posebna inspiracija korisnicima Nikola Tesla Experience Centra je činjenica da će stvarati na mjestu gdje je tesla prije 150 godina koračao na putu u gimnaziju, gdje je prvi put upoznao čari fizike i razvio fascinaciju koja ga je dovela to toga da postane jedan od najvećih znanstvenika uopće – rekla nam je Mirna Vulin, autorica koncepta izložbe i likovnog postava.

Naime, raster prostora namijenjen interpretaciji se preklapa s onim za rad mladih poduzetnika te funkcionira kao nadopuna inače sterilnom uredskom okruženju. Interaktivna rješenja stalnog postava pružaju novi pogleda na sve situacije, događanja i okolnosti koje je proživio mladi Nikola Tesla tokom svog života u Smiljanu i školovanja u Karlovcu, rada u nekoliko europskih metropola i finalno u New Yorku te interpretiraju način na koji okruženje u korelaciji sa talentom i upornosti može dovesti do vrhunskih rezultata.

– Sve to želimo prenijeti studentima i učenicima te budućim poduzetnicima i inovatorima, a ovaj objekt svojim polifunkcionalnim prostorom i opremom pruža izvrsnu platformu za uspjeh –  rekao nam je Marko Barišić, dizajner i projektant likovnog postava.


Pratite nas i na društvenim mrežama: