Više

    Okusi Europu

    Europe Directov tjedan europske hrane ušao u četvrti dan. Nina Mrvica danas priprema još jedno francusko jelo

     

    Četvrti dan Europskog tjedna u suradnji s Bake me Nine Mrvice, a danas je opet  Francuska u fokusi i njihovo poznato Coq au vin jelom.

    To jelo je jedno od poznatijih jela koje potječe iz Francuske. Iako vam može djelovati komplicirano, ovo jelo je zaista jednostavno i prepuno okusa.

    #FunFact

    Ideja o nastanku EU dolazi upravo iz Francuske, a temelji se na prijedlogu francuskog ministra vanjskih poslova, Roberta Schumanna, koji je prvi iznio ideju o jedinstvenoj Europi davne 1950. godine.

    Za Coq au vin vam je potrebno:

    • 1 kg pijetla na komade ili 4 batka i zabatka od pileta
    • 100 g slanine na kockice
    • 3 glavice luka
    • 4 mrkve
    • 4 češnja češnjaka
    • 200 g gljiva (šampinjoni)
    • lovor, 2 lista
    • peršin
    • sol, papar
    • 2 žlice koncentrata rajčice
    • 2 žlice brašna
    • 500 ml crnog vina (Pinot Noir)
    • 500 ml pilećeg temeljca.

    Priprema:

    1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
    2. U lonac koji može u pećnicu na malo masnoće prepržite kockice slanine. Izvadite vani te na istoj masnoći prepržite piletinu koju ste prethodno posolili i popaprili sa svih strana.
    3. Izvadite i piletinu te u lonac stavite usitnjen luk i mrkvu. Dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte češnjak (protisnut ili u komadu) te mrkvu narezanu na komadiće. Dodajte koncentrat rajčice i brašno. Kratko sve popržite, oko 2 minute te vratite piletinu i slaninu.
    4. Podlijte vinom i temeljcem tako da vam piletina bude pokrivena. Posolite, popaprite te dodajte lovorove listove.
    5. Poklopite te stavite u pećnicu na sat vremena.
    6. Zadnjih 20 minuta dodajte oprane i posušene gljive. Ako su gljive veče tada ih prvo prepolovite.

    7. Poslužite uz pire krumpir ili kuhani krumpir izrezan na kockice

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i...

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert...

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti...

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše...

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...

    NAJNOVIJE

    Glavna cesta u Čistoj Maloj u utorak i srijedu bez struje

    Zbog planiranih radova na elektroenergetskim postrojenjima, osim u slučaju odgode u utorak, 30. srpnja i srijedu, 31. srpnja od 8 do 15 sati bit...

    ‘Ljeto u Azimutu’: Pop up izložba i koncert povodom rođendana Arsena Dedića

    U okviru ljetnog programa šibenskog kluba Azimut 'Ljeto u Azimutu', Udruga likovnih amatera Tempera i Kolektiv 4B ponovno će i ove godine obilježiti rođendan...

    U Šibeniku mirni prosvjed podrške Palestini: ‘Želimo izraziti potporu palestinskom narodu u njihovoj borbi’

    Neformalna skupina građanki organizira mirni prosvjed u znak solidarnosti s Palestinom koji će biti održan u subotu, 27. srpnja u 11 sati, na križanju...

    U tučnjavi u ugostiteljskom objektu u Vodicama lakše ozlijeđena dvojica mladića, osumnjičeni 28-godišnjak u bijegu

    Unutar ugostiteljskog objekta u Vodicama danas u 3.05 sati došlo je do narušavanja javnog reda i mira tako što su 26-godišnjak i 28-godišnjak bacali...