Etnografska zbirka NP Krka proglašena kulturnim dobrom: 190 predmeta svjedoči o životu stanovnika uz rijeku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Etnografsku zbirku Nacionalnog parka Krka, smještenu na Roškom slapu i Skradinskom buku, Ministarstvo kulture proglasilo je 5. ožujka kulturnim dobrom.

Zbirka se sastoji od 190 predmeta koji su podijeljeni u više kategorija kao što su sobni inventar, posuđe, mjere za žito, stvari za osobnu higijenu, tekstilna pomagala, tkanine, poljodjelski i kovački alat, drveno i zaprežno vozilo te oprema za magarce.

– Predmeti iz te etnografske zbirke skupljeni su ponajviše otkupom i donacijama stanovnika okolnih sela, a neki od njih nađeni su u napuštenim kućama. Inventar, iako je skroman, predstavlja način stanovanja i privređivanja stanovništva uz rijeku Krku do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Stoga je ta zbirka lokalnog značaja zaslužila upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske –  piše u rješenju Ministarstva kulture.

Na šest od sedam slapova NP Krka nalaze se vodenice i stupe koje govore o drevnoj čovjekovoj prisutnosti na tom prostoru i o načinima na koji je koristio vodenu snagu rijeke. Tijekom burne povijesti vodenice su često bile rušene i ponovno građene, a današnje su izgrađene krajem 19. stoljeća. Danas se one, s obzirom na kulturnopovijesno značenje, smatraju etnografskim spomenicima.

– JU NP Krka na takav ih način i valorizira. Najprije je sanirano i obnovljeno nekoliko vodenica na Skradinskom buku, koje su dobile novu namjenu, muzejsku i ugostiteljsko-posjetiteljsku. U vodenicama su također primijenjena nova svjetlosna rješenja koja njihov sadržaj i izložene primjerke prikazuju na nov i poseban način. Na Roškome slapu obnovljene su tzv. fratarska vodenica, vodenica franjevačkog samostana na Visovcu, i vodenica miljevačke obitelji Šostera. U potonjoj vodenici uređena je, iznad mlinova, kužina opremljena kompletnim tradicijskim namještajem i priborom vezanim za ognjište, miješenje i pečenje kruha, kuhanje jela, sjedenje i blagovanje. Tu je i ambar s trima pregradama, u koje je mlinar spremao ujam, koji je uključivao tri vrste brašna – ječmeno, pšenično i kukuruzno. Mlinareva soba također je opremljena potrebnim posobljem, tu su krevet, stol sa stolicama, manji sanduk za držanje hrane, škancija, umivaonik, ogledalo… Vodenice su otvorene za posjećivanje i gotovo uvijek izazivaju divljenje i oduševljenje. U njima ćete susresti mlinara, kovača i tkalju, koji će vam prenijeti svoje znanje i ljubav prema tradiciji i životu čovjeka uz rijeku – priopćeno je iz Nacionalnog parka.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.