Doktor Nino Brajković: 'Imam povjerenje u rad znanstvenika'

Cjepivo dobilo još 70 djelatnika u zdravstvu i socijali. Cijepio se i gradonačelnik Burić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije dobio je još 70 doza Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19 koje će danas biti distribuirano za potrebe cijepljenja zdravstvenih radnika te korisnika i djelatnika ustanova socijalne skrbi, potvrdila je za Šibenski portal Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

– Uz današnjih 12 bočica cjepiva, od kojih ćemo dobiti oko 70 doza cjepiva, sljedeći tjedan iz zadarskog Zavoda gdje se cjepivo čuva na minus 70 stupnjeva, stići će nam još 350 doza. S tom pošiljkom mislimo zadovoljiti sve potrebe zdravstvenih i socijalnih ustanova – kaže Dulibić.

Među onima koji su danas primili Pfizerovo cjepivo je i Nino Brajković, voditelj Objedinenog hitnog bolničkog prijema šibenske bolnice. Uz odobrenje ravnateljice bolnice odlučio je javno objaviti fotografiju svog cijepljenja te iznijeti svoje mišljenje o cijepljenju.

– Treći je dan cijepljenja u bolnici i danas je nas osmero primilo cjepivo. Vjerujem da će ta brojka već sljedećeg tjedna dodatno narasti , a kao županijski povjerenik Hrvatske liječničke komore pozivam sve liječnike da sami odluče i svojim primjerom otklone dvojbe koje još postoje u općem pučanstvu. Ja imam svo povjerenje u cjepivo i rad znanstvenika, podržavam cijepljenje, a evo već su dva sata prošla i osjećam se odlično. Ne bojim se nuspojava, proučili smo sve upute proizvođača i po njima se postupa, kako u transportu i čuvanju, tako u pripremi i primjeni cjepiva. Cijepljenje je bezbolno i pozivam sve građane da sudjeluju u ovom povijesnom događaju našeg doba. Cjepivima smo pobijedili neke pandemije u povijesti pa vjerujem da je to jedini put da se vratimo normalnom životu – poručio je Brajković naglašavajući kako ni trenutka nije dvojio jer iznimno cijeni rad znanstvenika koji su razvili cjepiva.

Kao liječnik koji, uz posao gradonačelnika Šibenika, obavlja i svoj primarni posao, danas se cijepio i Željko Burić.

– Cijepljenje protiv virusa COVID-19 put je ka stjecanju kolektivnog imuniteta u borbi protiv pandemije. Cijepljenjem štitimo svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko nas – objavio je gradonačelnik Burić.

Sljedeći krug cijepljenja odnosit će se na građane s prednošću za sve rizične skupine, a neki liječnici iz ordinacija obiteljske medicine već su javili Zavodu svoje potrebe, odnosno broj pacijenata koji su izrazili želju za cijepljenjem.

– U velikim sustavima, poput šibenske bolnice sa 350 do 400 zaposlenika koji se cijepe bilo je lakše organizirati postupak. Sada je bitno da i liječnici u obiteljskim ambulantama budu dobro organizirani i pripremljeni kako bi u roku od pet dana prihvatili cjepivo, pozvali i cijepili svoje pacijente dozama koje budu imali na raspolaganju – kaže Dulibić.

Svi oni koji su do sada primili prvu dozu Pfizerovog cjepiva za tri tjedna bi trebali biti docijepljeni, a u Zavodu vode brigu da druga doza za njih bude spremna na vrijeme.

– Od pošiljki koje će od sljedećeg tjedna pristizati u frižidere zadarskog Zavoda počet ćemo ostavljati dio doza za onih prvih 160 cijepljenih, a potom i za ovih današnjih osamdesetak. Računamo da bi docjepljivanje svih koji su u prvoj turi primili cjepivo bilo organizirano 18. i 19. siječnja, a za ove današnje 25. i 26. siječnja – najavljuje Dulibić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: