Gradsko vijeće u povodu Dana grada

Burić na svečanoj sjednici širio optimizam i čitao brojke: ‘Nezaposlenost je u četiri godine smanjena za 34 posto’Foto: Ana Rak
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik ima i dalje tri temeljne odrednice svog razvoja; u sredini je gospodarstvo, a na bokovima su turizam i visoko obrazovni sustav. Moram reći i s ponosom kazati da smo uspjeli u sva tri smjera jer Šibenik je u ovom trenutku turistički ne samo prepoznatljiv grad, nego grad od kojeg se očekuje da svake godine iznjedri nešto novo. Poručio je to danas na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je nakon toga na Baroneu pročitao brojke zbog kojih je iznimno optimističan.

– U šibenskom gospodarstvu je, samo govorim o odnosima za 2017. i 2018. godinu, broj poduzetnika porastao za 13,2 posto. Prihod poduzetnika u jednoj godini viši je za 15 posto, prodaja u inozemstvu 6,6 posto, ostvarena dobit 11 posto, a investicije u dugotrajnoj imovini su 16,2 posto više. Broj zaposlenih porastao je za 13,3 posto. Šibenski turizam u jednoj godini, usprkos radovima, jači je za 4,1 posto. Pazite podatak gdje ću se osvrnuti na 2014. godinu jer 2013. u lipnju preuzimam odgovornost za ovaj grad, a 2019. još uvijek traje. Šibenski turizam je, dakle, narastao 39,2 posto, a broj noćenja 2014. – 2018. raste 21,8 posto. Stopa nezaposlenosti je u jednoj godini smanjena za 8,6 posto, a nezaposlenost u gradu Šibeniku od 2014. do 2018. godine smanjena je za 34 posto – istaknuo je Burić za govornicom.

Posebno je pozdravio Andru Krstulovića Oparu, gradonačelnika Splita, i Branka Dukića, gradonačelnika Zadra.

– Zašto ih posebno pozdravljam? Zato što je to snažna poruka da su ova tri dalmatinska grada, bit ću slobodan i kazati, najljepši dio Lijepe Naše, spremna biti zajedno i iznjedriti zajedničke projekte koje možemo ostvariti samo onda kad smo zajedno – smatra šibenski gradonačelnik.

Željko Burić: ‘Završili smo s onom pričom ‘bit će bolje’ kad vas tapšu po ramenima. Snašli smo se i snažno smo iskoračili’

Dodao je i kako je Šibenik za ovu sezonu iznjedrio dva snažna projekta. Riječ je o Civitas Sacri, interpretacijskom muzeju Šibenske biskupije, a drugo je tvrđava sv. Nikole jer je to novi iskorak za koji se Grad odlučio.

– Sve ono što je Grad baštinio odlučili smo valorizirati jednim putom koji može samo turizam napraviti. On je najsnažnija poruka koja se daleko čuje. Raskrčili smo put neprepoznatljivosti i stare teze da smo u rupi između dva snažna grada. Završili smo s onom pričom ‘bit će bolje’ kad vas tapšu po ramenima. Snašli smo se i snažno smo iskoračili – poručio je Burić.

Gospodarstvo je, gradonačelnik u svom govoru, stavio u središte gradske budućnosti. U ovom trenutku u financijskim prihodima Grada preko 36 posto čini upravo gospodarstvo.

– Šibenik je postao ponovno centar aluminijske industrije. Visokoobrazovni sustav, to je ono što ćemo snažno poticati zato što je Šibenik jedini veliki grad na obali Jadrana koji nema vlastito sveučilište. Uvjeravam vas da ćemo ga dobiti jer to mi zaslužujemo. Ali ne političkim odlukama. Napravit ćemo sve što možemo. U ovim trenucima na Veleučilištu je uz nove studije i novih 1600 kvadrata predavaonica, kabineta, učionica. Imamo i prekrasan studij energetike u kojima naša djeca u ovom trenutku mogu dobiti tri diplome, prvostupnika dislociranog studija, razlikovnog studija FER-a u Zagrebu i diplomu FSB-a u Zagrebu – podsjetio je Burić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović naglasio je da je Šibenik u posljednje vrijeme doživio znatan napredak, a o gradu je bitno promijenjena percepcija kao gradu prosperiteta. U rujnu se, dodao je, obilježava pobjeda u Rujanskom ratu, odnosno obrana grada u Domovinskom ratu.

– Kad smo već na Baroneu, podsjećam vas na nekoliko zanimljivih odrednica. U rujnu 1991. godine Šibenik je obranjen od ‘srbočetnika’ uz pomoć topništva sa Žirja. U rujnu 1647. godine Šibenik je obranjen ovdje na tvrđavi Barone, opet uz pomoć topništva iz luke. Znakovit je taj sraz mora i kopna, otoka, grada i zaleđa, stoga nije bilo boljeg mjesta za svečanu sjednicu od Baronea – objasnio je Zlatović.

U ovom sazivu Gradskog vijeća, nastavio je, održano je 15 sjednica, a u prethodnih godinu doneseno je preko 150 različitih akata, rješenja i odluka. Ne vlada kazališna atmosfera, a tome u godinu dana svjedoče i žustre rasprave, preko 100 vijećničkih pitanja, te u zadnje vrijeme, što je za pozdraviti, kako smatra Zlatović, i nakana za usuglašenim odlukama u što većoj mjeri. Dogode se i povišeni tonovi, ali može se reći o punom demokratskom ozračju rada Gradskog vijeća.

Dragan Zlatović: ‘U ovom sazivu Gradskog vijeća ne vlada kazališna atmosfera, a tome u godinu dana svjedoče i žustre rasprave, preko 100 vijećničkih pitanja, te u zadnje vrijeme, što je za pozdraviti, i nakana za usuglašenim odlukama u što većoj mjeri. Dogode se i povišeni tonovi, ali može se reći o punom demokratskom ozračju rada Gradskog vijeća’

Šibenski biskup Tomislav Rogić rekao je u svom govoru kako sveti Mihovil i Grad Šibenik veže duga tradicija, a bedemi su nosili i nose lik arhanđela Mihovila.

– Tko će proniknuti zašto su božjeg borca protiv zla izabrali naših stari za svog zaštitnika? Sigurno su pred raznim osvajačima tražili božju pomoć da se opstane, živi i raduje životu. Sveti Mihovi, taj borac protiv zla, donosi pobjedu dobra. I upućuje je na onoga od koga nam sve dolazi, Boga trojedinog. U proslavi svetog Mihovila oslikava se ona najvažnija borba u svijetu i u svakom čovjeku, borba dobra i zla, velikodušnosti i sebičnosti, ljubavi i mržnje, dobra svih i uskogrudnosti – kazao je biskup Rogić.

Tomislav Rogić: ‘U proslavi svetog Mihovila oslikava se ona najvažnija borba u svijetu i u svakom čovjeku, borba dobra i zla, velikodušnosti i sebičnosti, ljubavi i mržnje, dobra svih i uskogrudnosti’

Ivan Malenica, ministar uprave i bivši dekan Veleučilišta u Šibeniku, je kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, poručio da Grad u Vladi i njegovu Ministarstvu ima partnera koji želi jačati regionalnu i lokalnu samoupravu.

– Vlada RH prepoznala je razvoj i trud Grada Šibenika, a što se tiče suradnje istaknuo bih projekt Batižele koji je od krucijalne važnosti za daljnji razvoj Grada Šibenika gdje se može vidjeti dobra suradnja između lokalne samouprave i Vlade – dodao je Malenica.

Ivan Malenica: ‘Vlada RH prepoznala je razvoj i trud Grada Šibenika, a što se tiče suradnje istaknuo bih projekt Batižele koji je od krucijalne važnosti za daljnji razvoj grada Šibenika’

Župan šibensko-kninski Goran Pauk bio je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a poručio je kako je u 2019. godini napredak Šibenika uočljiv na svakom koraku. To sve skupa zadržava mlade ljude u Šibeniku, što je rezultat jako kvalitetnog i dobrog posla gradske uprave i imanja vizije.

– Istaknuo bih projekt energetske obnove ove naše bolnice vrijedan 60 milijuna kuna, zatim traje nam projekt izgradnje dnevne bolnice u vrijednosti skoro 50 milijuna kuna. Očekujemo i dovršetak projekta Vrnaže vrijednog 50-ak milijuna kuna. Ove godine smo otvorili i vrata velebne tvrđave sv. Nikole, UNESCO-ve baštine – kazao je, između ostalog, Pauk.

Goran Pauk: ‘U 2019. godini napredak Šibenika uočljiv je na svakom koraku. To sve skupa zadržava mlade ljude u Šibeniku, što je rezultat jako kvalitetnog i dobrog posla gradske uprave i imanja vizije’

Inače, dodijeljena je i Nagrada za životno djelo Grada Šibenika, a dobio ju je Ante Barbača, i to za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Nagradu Grada Šibenika dobili su i Šibenska biskupija za realizaciju projekta Civitas Sacra i valorizaciju kulturne baštine katedrale svetog Jakova te palače Galbiani, zatim Šibensko pjevačko društvo Kolo povodom 120. obljetnice djelovanja za iznimna postignuća u afirmaciji i očuvanju hrvatske zborske glazbe te Jedriličarski klub Val za dugogodišnja postignuća u sportu i organizaciji Svjetskog prvenstva u jedrenju po ORC-u.

Ivana Guberina dobila je Plaketu Grada Šibenika za dugogodišnji pedagoški rad i postignuća u promicanju stvaralaštva za djecu. Tu je i Udruga turističkih vodiča Mihovil za postignuća u promicanju kulturno-povijesnog turizma i Šibenika kao posebne turističke destinacije te Klapa Jadrija povodom 45. obljetnice djelovanja i za promicanje šibenske glazbene tradicije.

Grb Grada Šibenika dodijeljen je Marijani Borić za sveobuhvatna postignuća u istraživanju i afirmaciji šibenske znanstvene baštine i popularizaciji prirodoznanstvenog doprinosa grada Šibenika u zemlji i inozemstvu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.