Blažević neće koristiti povlasticu šest mjeseci pune plaće: ‘Preuzimam na sebe odgovornost za izborni rezultat’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nikola Blažević, bivši šibensko-kninski dožupan, neće aktivirati mogućnost dobivanja pune plaće idućih šest mjeseci, a svoje mjesto u kninskom gradskom vijeću odlučio je prepustiti mlađim ljudima, napisao je u objavi na Facebooku.

‘Iza mene je osam godina tijekom kojih sam obnašao niz javnih dužnosti (zamjenik gradonačelnika i vršitelj dužnosti gradonačelnika Knina te zamjenik župana Šibensko-kninske županije). Vrijeme uoči i oko blagdana sv. Ante bilo je vrijeme koje je označavalo početak obnašanja pojedinih dužnosti, a sad mi simbolički označava početak vremena u kojem opet postajem “svoj” čovjek. Dužnosti na koje ste birani puno vam daju, ali puno i uzimaju. Ulažete i žrtvujete sve svoje vrijeme, trud i energiju u posao, pa vam tako privatni život i opuštena svakodnevnica koju ima ostatak ljudi, kao i hobiji koje ste nekoć imali postanu nepoznanica. S pripisanom dužnosti obvezujete se na odgovornost, svaki vaš potez je pod povećalom, očekivanja su velika.

Usprkos tome, postajete bogatiji za puno poznanstava, a uz to vam se otvaraju brojni horizonti. Spoznajete o sebi puno toga što prije niste znali.
Danas, osam godina poslije, gledajući unatrag na jedan težak i trnovit put, možda nisam bolja, ali sam sigurno jača osoba nego prije.
Koliko god je put bio izazovan, bio je i lijep. Predivan je osjećaj predstavljati svoj grad diljem Hrvatske, a pogotovo diljem Europe. Posebno će mi ostati u sjećanju predstavljanje Knina u prijestolnicama poput Londona ili Bruxellesa.
Predivan je osjećaj kad znate da možete učiniti više za zajednicu u kojoj živite, biti karika u rješavanju njihovih problema, kao i biti čimbenik u cjelokupnom napretku grada u kojem živite, ma koliko to neki osporavali.
Kao i u svemu, u moru pozitivnih, bilo je tu i gorkih iskustava. Posebno u posljednje četiri godine. Gotovo svi udari išli su prema meni. Bilo je jako ružnih stvari. Laži, zlurade konstrukcije, spominjanje članova obitelji, kako živih tako i onih mrtvih. Ja se na tu razinu nisam spuštao i nije mi žao zbog toga. Nastojao sam u čovjeku prepoznati čovjeka.
Činjenica je da na tom putu, u razilaženju, drugačijim perspektivama i poimanjima, čak i neki ljudi koje ste smatrali prijateljima pokažu da to ipak nisu bili. Sada, kada je sve to prošlo, gledajući način na koji živim, mogu reći da je taj način uvijek bio i ostao isti.
Materijalno gledano, jednako sam bogat ili jednako siromašan. To mi je jako važno jer su me skromnosti učili moji roditelji, a u dogradnji iste pomogla mi je moja supruga.
I danas, kao i prije osam godina, vozim polovni automobil, živim skromnim obiteljskim životom (s najboljom suprugom i najboljim kćerima na svijetu) i nemam nikavih javnih ili tajnih računa na kojima nešto krijem. Zamjerali su mi u proteklom razdoblju kršenje epidemioloških mjera i činjenje prometnih prekršaja. Premda se to u medijima razvlačilo i predstavljalo na način koji bi me ljudski i politički diskreditiralo, dajući mogućnost pojedincima da me javno i skriveno napadaju na društvenim mrežama, sad je prošlo i siguran sam da svakoga mogu pogledati u oči, dok se puno njih time ne bi moglo podičiti. I opet, oko blagdana sv. Ante, vrijeme je da zatvorim jednu i otvorim drugu stranicu života. Naravno, još jednom zahvaljujem svima onima koji su me birali i podržavali svih ovih godina. Hvala i mojoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici kojoj sam se bezuvjetno davao, ali koja je i meni (zajedno s mojim bliskim suradnicima) pružila priliku da se iskažem i realiziram kao čovjek.
Na kraju, preuzimam na sebe odgovornost za recentni izborni rezultat. To sam uostalom zagovarao sve ovo vrijeme. Odgovornost je u politici iznad svega. Međutim, baš zbog prisustva osjećaja odgovornosti ostajem i dalje u HDZ-u i uz HDZ, ali mišljenja sam da treba otvoriti prostor ljudima koji su mlađi i energičniji od mene.
Ispred mene su neki drugi izazovi i neke nove životne situacije. Sukladno tome, svoje mjesto u Gradskom vijeću Grada Knina prepuštam mlađima. Zahvaljujem se i kolegici Vedrani Požar koja je učinila isto i time pokazala da je ovoj kampanji pristupila iskreno i bez kalkulacija. Isto tako, napominjem, da neću koristiti ni pravo iz Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika na naknadu plaće (šest + šest mjeseci) nakon prestanka obnašanja dužnosti.
Od mene toliko, a naravno viđat ćemo se i dalje’, stoji u objavi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.