Više

    Probajte ih sve po redu: top sedam jela od balancana

     

    1. Pečene balancane

    Patlidžani, melancane, balancane, mogu se pripremati na razne načine, među najjednostavnijima je da se dobro operu, izrežu na ploške, stave u posudu, te zasole kako bi im se izvukla gorčina. Ploške potom dopola ispržiti na ulju, staviti ih u posudu, natapkati solju, paprom, petrusimulom, češnjakom. Vratiti opet u tavu, doliti vode i pustiti da se pirjaju dok ne omekšaju.

    2. Polpete od balanacana

    Balancane isjeći na ploške, posoliti da se izvuče gorčina, kratko skuhati, ocijediti i isjeći na sitne komadiće. Pomiješati ih s jajetom, raskvašenim komadićima starog kruha, petrusimulom, začinskim biljem. Dodati parmezan ili ribani meki sir. Posoliti, popapriti, dodati malo vegete i oblikovati polpete koje se frigaju u vrućem ulju. Ocijediti na papiru.

    3. Punjene balancane

    Balancane oprati, uzdužno prepoloviti tako da dobiju izgled lađice i izvaditi meso. Neki lađice potom malo prokuhaju da im se izvuče gorčina. Na ulju zažutiti kapulu i petrusimul, dodati usitnjeno meso balancana, začiniti solju, paprom, vegetom. Smjesom puniti lađice, posuti ih mekim sirom ili parmezanom i peći na 180 stupnjeva do 40-ak minuta. Patlidžani se mogu puniti i mljevenim mesom, sirom, rajčicama, rižom, pečenim paprikama, tunom…

    4. Pohovane balancane

    Balancane isjeći na ploške, posuti ih solju da puste gorčinu. Nakon toga kriške uvaljati u brašno, malo posoljena i popaprena zbaćena jaja i u prezle, i peći u dubokom vrućem ulju dok ne pozlate. Staviti na papir da se ocijedi suvišna masnoća.

    5. Umak od balancana i rajčica

    Balancane dobro oprati, malo izbosti čačkalicom, nakratko prokuhati, a potom ih staviti na kuhanje u pire od rajčica, ili kašu od smiksanih rajčica kojima se prethodno skinula kožica. Začiniti solju, paprom, vegetom, i kuhati sve dok balancane ne postanu dovoljno mekane. Poslužiti kao umak uz meso.

    6. Zapečene balancane s pomama i mozzarellom

    Balancane oprati, isjeći na ploške, posoliti, pustiti da izađe gorčina. Ispeći nakratko, potom pokriti ploškom rajčice i fetom mozarele, staviti u namašćenu posudu, posoliti, popapriti, dodati koju kap ulja i zapeći 15-ak minuta.

    7. Hladna salata od balancana, tikvica i paprika

    Povrće oprati i isjeći na komadiće, a balancane i tikvice potom posuti solju kako bi pustili vodu i gorčinu. Potom ih oprati, osušiti. Na vrućem ulju zažutiti češnjak i petrusimul, dodati sitno isječeno povrće, začiniti i popržiti dok ne omekša. Staviti u zdjelu, politi jogurtom u kojeg smo dodali malo kopra ili na sitno izrezane listiće bosiljka. Promiješati i ostaviti da se ohladi prije posluživanja.

    IZVOR: Slobodna Dalmacija 

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo...

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u...

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih...

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...

    NAJNOVIJE

    Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura

    Obožavate tiramisu? Svake godine jedva čekate sezonu jagoda? Onda je vrijeme da ova dva zadovoljstva spojite u ukusan desert koji će za tren nestati...

    Bedem na poluotoku Oštrica intrigira turiste i istraživače

    Bedem na poluotoku Oštrica, jedan od simbola Grebaštice kod Šibenika - intrigira mnoge posjetitelje i turiste i istraživače, piše HRT. Iako se smatralo da je...

    Carević: ‘Nisam bahat, ali kada smo pravi u ovoj ligi ne može nam nitko ništa’

    Još šest utakmica do kraja je Prve NL. Šibenik bi se pobjedom u svih šest, čemu se svi nadamo, vratio u elitni rang. Gdje...

    U potrazi ste za poslom? Donosimo deset novih oglasa

    Počnite svoju potragu za poslom na posao.hr., vašem izvoru poslovnih prilika. Ovdje možete pregledati deset pozicija koje su posebno odabrane za vas ovaj tjedan! Hotel...