" "
Više

    " "

    Probajte ih sve po redu: top sedam jela od balancana

     

    1. Pečene balancane

    Patlidžani, melancane, balancane, mogu se pripremati na razne načine, među najjednostavnijima je da se dobro operu, izrežu na ploške, stave u posudu, te zasole kako bi im se izvukla gorčina. Ploške potom dopola ispržiti na ulju, staviti ih u posudu, natapkati solju, paprom, petrusimulom, češnjakom. Vratiti opet u tavu, doliti vode i pustiti da se pirjaju dok ne omekšaju.

    2. Polpete od balanacana

    Balancane isjeći na ploške, posoliti da se izvuče gorčina, kratko skuhati, ocijediti i isjeći na sitne komadiće. Pomiješati ih s jajetom, raskvašenim komadićima starog kruha, petrusimulom, začinskim biljem. Dodati parmezan ili ribani meki sir. Posoliti, popapriti, dodati malo vegete i oblikovati polpete koje se frigaju u vrućem ulju. Ocijediti na papiru.

    3. Punjene balancane

    Balancane oprati, uzdužno prepoloviti tako da dobiju izgled lađice i izvaditi meso. Neki lađice potom malo prokuhaju da im se izvuče gorčina. Na ulju zažutiti kapulu i petrusimul, dodati usitnjeno meso balancana, začiniti solju, paprom, vegetom. Smjesom puniti lađice, posuti ih mekim sirom ili parmezanom i peći na 180 stupnjeva do 40-ak minuta. Patlidžani se mogu puniti i mljevenim mesom, sirom, rajčicama, rižom, pečenim paprikama, tunom…

    4. Pohovane balancane

    Balancane isjeći na ploške, posuti ih solju da puste gorčinu. Nakon toga kriške uvaljati u brašno, malo posoljena i popaprena zbaćena jaja i u prezle, i peći u dubokom vrućem ulju dok ne pozlate. Staviti na papir da se ocijedi suvišna masnoća.

    5. Umak od balancana i rajčica

    Balancane dobro oprati, malo izbosti čačkalicom, nakratko prokuhati, a potom ih staviti na kuhanje u pire od rajčica, ili kašu od smiksanih rajčica kojima se prethodno skinula kožica. Začiniti solju, paprom, vegetom, i kuhati sve dok balancane ne postanu dovoljno mekane. Poslužiti kao umak uz meso.

    6. Zapečene balancane s pomama i mozzarellom

    Balancane oprati, isjeći na ploške, posoliti, pustiti da izađe gorčina. Ispeći nakratko, potom pokriti ploškom rajčice i fetom mozarele, staviti u namašćenu posudu, posoliti, popapriti, dodati koju kap ulja i zapeći 15-ak minuta.

    7. Hladna salata od balancana, tikvica i paprika

    Povrće oprati i isjeći na komadiće, a balancane i tikvice potom posuti solju kako bi pustili vodu i gorčinu. Potom ih oprati, osušiti. Na vrućem ulju zažutiti češnjak i petrusimul, dodati sitno isječeno povrće, začiniti i popržiti dok ne omekša. Staviti u zdjelu, politi jogurtom u kojeg smo dodali malo kopra ili na sitno izrezane listiće bosiljka. Promiješati i ostaviti da se ohladi prije posluživanja.

    IZVOR: Slobodna Dalmacija 

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...