1. Pečene balancane
Patlidžani, melancane, balancane, mogu se pripremati na razne načine, među najjednostavnijima je da se dobro operu, izrežu na ploške, stave u posudu, te zasole kako bi im se izvukla gorčina. Ploške potom dopola ispržiti na ulju, staviti ih u posudu, natapkati solju, paprom, petrusimulom, češnjakom. Vratiti opet u tavu, doliti vode i pustiti da se pirjaju dok ne omekšaju.
2. Polpete od balanacana
Balancane isjeći na ploške, posoliti da se izvuče gorčina, kratko skuhati, ocijediti i isjeći na sitne komadiće. Pomiješati ih s jajetom, raskvašenim komadićima starog kruha, petrusimulom, začinskim biljem. Dodati parmezan ili ribani meki sir. Posoliti, popapriti, dodati malo vegete i oblikovati polpete koje se frigaju u vrućem ulju. Ocijediti na papiru.
3. Punjene balancane
Balancane oprati, uzdužno prepoloviti tako da dobiju izgled lađice i izvaditi meso. Neki lađice potom malo prokuhaju da im se izvuče gorčina. Na ulju zažutiti kapulu i petrusimul, dodati usitnjeno meso balancana, začiniti solju, paprom, vegetom. Smjesom puniti lađice, posuti ih mekim sirom ili parmezanom i peći na 180 stupnjeva do 40-ak minuta. Patlidžani se mogu puniti i mljevenim mesom, sirom, rajčicama, rižom, pečenim paprikama, tunom…
4. Pohovane balancane
Balancane isjeći na ploške, posuti ih solju da puste gorčinu. Nakon toga kriške uvaljati u brašno, malo posoljena i popaprena zbaćena jaja i u prezle, i peći u dubokom vrućem ulju dok ne pozlate. Staviti na papir da se ocijedi suvišna masnoća.
5. Umak od balancana i rajčica
Balancane dobro oprati, malo izbosti čačkalicom, nakratko prokuhati, a potom ih staviti na kuhanje u pire od rajčica, ili kašu od smiksanih rajčica kojima se prethodno skinula kožica. Začiniti solju, paprom, vegetom, i kuhati sve dok balancane ne postanu dovoljno mekane. Poslužiti kao umak uz meso.
6. Zapečene balancane s pomama i mozzarellom
Balancane oprati, isjeći na ploške, posoliti, pustiti da izađe gorčina. Ispeći nakratko, potom pokriti ploškom rajčice i fetom mozarele, staviti u namašćenu posudu, posoliti, popapriti, dodati koju kap ulja i zapeći 15-ak minuta.
7. Hladna salata od balancana, tikvica i paprika
Povrće oprati i isjeći na komadiće, a balancane i tikvice potom posuti solju kako bi pustili vodu i gorčinu. Potom ih oprati, osušiti. Na vrućem ulju zažutiti češnjak i petrusimul, dodati sitno isječeno povrće, začiniti i popržiti dok ne omekša. Staviti u zdjelu, politi jogurtom u kojeg smo dodali malo kopra ili na sitno izrezane listiće bosiljka. Promiješati i ostaviti da se ohladi prije posluživanja.
IZVOR: Slobodna Dalmacija