" "
Više

    " "

    Terensko istraživanje šumske vegetacije NP Krka

     

    Tijekom 2012. godine prof. dr. sc. Sven Jelaska s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka, obavio je intenzivno terensko uzorkovanje na području parka u cilju identifikacije šumskih tipova i njihove rasprostranjenosti.

    Kombinacijom izravne vizualne interpretacije, statističke obrade satelitskih snimaka i prikupljanjem podataka na terenuizrađena je karta rasprostranjenosti šumskih tipova na području parka. Pored šumskih vegetacijskih tipova obuhvaćeni su i stanišni tipovi koji pripadaju vegetaciji šikara kao prijelaznim stadijima u razvoju šumske vegetacije.

    STANIŠNI TIPOVI

    Šikara kao stanišni tip važna je upravo zbog intenzivnih procesa sukcesije, odnosno prelaska u šumsku vegetaciju. Proces sukcesije ponajprije ovisi o izostanku čovjekove djelatnosti (napuštanju stočarstva), požarima i erozivnim procesima. Izlučivanjem površina šikara dobiveni su relevantni podacikoji će u usporedbi s povijesnim podacima, kao i nekim budućim, pomoći da se preciznije odredi intenzitet njihova zaraštanja. Kontroliranje procesa sukcesije od velike je važnosti zbog gubitka travnjačkih površina kao najvećeg izvora biološke raznolikosti.

    Izlučivanjem stanišnih tipova razvidno je da šuma i šikara medunca i bjelograba predstavljaju najrasprostranjeniji tip pokrova na području Parka: gotovo 38% ukupne površine,odnosno 4.166,20 hektara.

    ALEPSKI BOR I CRNIKA

    Slijedi mješovita šuma alepskog bora i crnike, bilo kroz nasade alepskog bora ili u kombinaciji sa šumom i šikarom medunca i bjelograba, s udjelom od 13% ili 1.500 hektara površine Parka. Po udjelu površina slijede dračici, skupina submediteranske vegetacijske zone kao jedan od degradacijskih stadija šume medunca i bjelograba, dok mješovita šuma i makija crnike s crnim jasenom, kao druginajznačajniji stanišni tip eumediteranske zone, kojoj pripada južni dio Parka, zauzima površinu od svega 57 hektara ili 0,52%.Naposljetku, površinom je najmanji stanišni tip sastojina oštro igličaste borovice, sa svega 13,6 hektara ali je zbog ‘povratka’ travnjačkih površina vrlo važan.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...