Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim vlaknima koji snižavaju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i poboljšavaju probavu.
Kad se slanutak sljubi s jajetom – još jednim odličnim, a jeftinim izvorom bjelančevina, dobiva se proteinski ručak koji je podjednako ukusan i hranjiv.
Zadovoljna.hr donosi recept za slanutak u začinjenom umaku na bazi rajčice koji je najbolje poslužiti s kriškom domaćeg kruha.
Najjeftinije ćete proći ako namočite slanutak u vodi večer prije pripreme jela te ga ujutro sami skuhate.
Najbrži, pak, bit ćete ako upotrijebite već kuhani slanutak iz konzerve. Nemojte samo zaboraviti isprati slanutak i ocijediti ga od vode prije nego što ga dodate ovom jelu.
Sastojci:
- 250 g pirea od rajčice
- 240 g kuhanog slanutka
- 2 jaja
- 1 manji luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte oko dvije do tri minute.
- Dodajte kuhani slanutak i pire od rajčice, začinite sa solju, paprom, dimljenom paprikom u prahu i čili prahom. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok se okusi na sljube.
- Ispecite jaje na oko i poslužite ga sa slanutkom u umaku od rajčice i kriškom domaćeg kruha.