Kada, zašto i kako pretačemo vino tema je koja će okupiti vinare s područja Krke na 19. Susretu s lokalnim stanovništvom koji će biti održan u utorak, 9. travnja od 14 do 16 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa ‘Krka’ u Puljanima.
Javna ustanova NP ‘Krka’ zainteresiranim stanovnicima šireg područja Krke koji prerađuju grožđe omogućuje redovita okupljanja u cilju usvajanja novih znanja i praksi u izradi vina.
Predavač i voditelj radionice degustacije vina bit će Stipe Ivić, stručni suradnik za vinarstvo i vinogradarstvo u Zavodu za biljne znanosti Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.
Organoleptičko ocjenjivanje vina podrazumijeva ocjenjivanje vanjskog izgleda vina (boje i bistroće), mirisa, okusa, ukupnog dojma i prepoznatljivosti sorte od koje je vino proizvedeno.
Na Susretu će se okupiti lokalno stanovništvo koje živi i radi na širem području Krke.
– Svi koji prerađuju grožđe mogu donijeti uzorak svog vina, bijelog ili crnog, na individualizirano savjetovanje kako bi na temelju analize organoleptičkih svojstava vina dobili stručno mišljenje o njemu – poručuju iz NP ‘Krka’.
Za degustaciju treba donijeti 0,5 l vina u staklenoj ili plastičnoj boci.
Sudjelovanje na 19. Susretu slobodno je za sve zainteresirane.