Prije nego u pećnicu ubacite pečenje, dobro je zagrijte, a za to vrijeme zamijesite tijesto za domaći kruh ili pogaču. U nastavku ostavljamo čak četiri recepta, za kruh koji se ne mijesi Rajke Sunajko, lijevani kruh recept za koji smo dobili u zagrebačkom restoranu Skenderica te raženi kruh – piše Dobra hrana.
RECEPT ZA LIJEVANI KRUH
RECEPT ZA RAŽENI KRUH
Tu je i recept za pogaču s rajčicama i maslinama koju uvijek možete nadjenuti po svom ukusu i prilagoditi se sezoni. Dobar odabir bit će sušene ili polusušene rajčice, kapari, masline… Razmišljajte u blagdanskom duhu, birajte dodatke crvene ili zelene boje kako bi kruh bio još ljepši dodatak bogatom božićnom stolu.
KRUH KOJI SE NE MIJESI
Sastojci:
3 šalice brašna
1 1/2 šalica tople vode
na vrh žličice suhog kvasca
žličica soli
Priprema:
Sve sastojke miješajte žlicom dok se ne spoje. Nemojte miksati. Ostavite tijesto da se diže najmanje četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga istresite na pobrašnjenu podlogu i formirajte kuglu. Smjesa neka bude meka mekana, rijetka. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i u nju stavite zdjelu s poklopcem. Kruh premjestite na papir za pečenje i stavite u vruću pećnicu. Pecite pola sata. Nakon toga otklopite i pecite još deset minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.
Savjet!
Jedna šalica koja se navodi u receptu odnosi se na 2,2 decilitra. Ako koristite manju, prilagodite količine brašna i vode. Koristiti možete obično glatko brašno, ali ga možete kombinirati i s drugim vrstama brašna kao što su pirovo, raženo ili kukuruzno. Kruh je najbolji ako ostavite da se diže preko noći.