U smislu gastronomskih užitaka, za mnoge su upravo fritule jedan od simbola zimskog i adventskog razdoblja. Za uživanje u toj poslastici ne trebaju vam adventski štandovi, nego nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u kuhinji i malo vremena, piše Zadovoljna hr.
Fritule – sastojci:
25 dag mekog brašna
1 veliko jaje
1 jabuka
180 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
2 žlice šećera
1 žlica rakije
1 žlica ruma
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
1 litra ulja ili masti (za prženje)
Fritule – priprema:
U jednoj posudi pomiješajte jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte sitno naribanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo te ih potom dodajte u prvu smjesu.
Stavite ulje ili mast u dublju zdjelu za prženje. Zapamtite da fritule ne smiju dodirivati dno zdjele, nego moraju plivati u masnoći, pa regulirajte količinu ulja imajući to na umu.
Ulje zagrijte na srednjoj temperaturi. Ako je ono prevruće, fritule će brzo potamnjeti i zagorjeti te se neće napuhnuti.
Žličicom zagrabite malo smjese i s pomoću druge žličice polagano je spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se. Ako primijetite da se ne okreću, lagano ih sami okrenite vilicom.