Više

    Trikovi za savršenu pripremu

    Sezona šparoga: Sve što trebate znati o zelenoj kraljici proljeća

     

    Svestrane i zdrave, šparoge su vrlo jednostavne za pripremu, ali važno je znati nekoliko trikova kako bi svaki put ispale savršeno ukusne.

    Svake proljetne sezone, tržnice i trgovine preplavi prekrasna jarko zelena boja šparoga i svake godine ne možeš si pomoći, a da ne kupiš barem jednu vezicu, jer…proljeće je, one izgledaju apsolutno neodoljivo i znaš da su zdrave.

    Velike su šanse da neko vrijeme čame u kutu tvog hladnjaka, a onda kada shvatiš da je krajnje vrijeme da ih potrošiš – bjesomučno guglaš kako pripremati šparoge jer su zadnji put kad si ih kupila ispale gnjecave, gorke i čudne. Što je pošlo po zlu, pitaš se? Koji način kuhanja bi trebala isprobati ovaj put? I kako možeš napraviti šparoge koje su zapravo nevjerojatno ukusne?

    Prije svega, budi uvjerena: apsolutno si napravila ispravan potez ugrabivši svježe šparoge dok su u sezoni – one su jedne od najvećih zelenih blaga tijekom proljetnih dana. “Dok su šparoge u velikim trgovinama dostupne tijekom cijele godine, najbolje ih je kupiti u sezoni tijekom proljeća”, kaže za SELF Alexis deBoschnek, kuhar i autor knjige ‘To the Last Bite’. Tijekom sezone šparoga vjerojatnije je da ćeš pronaći stabljike koje su svježije, ukusnije i nježnije (za razliku od čvrstih i drvenastih tijekom ostalih godišnjih doba).

    Još nešto što trebaš znati o šparogama koje si upravo kupila? Tvoje će ti tijelo biti itekako zahvalno na njima. Uz to što sadrže mikronutrijente poput vitamina A, C i K, 125 grama sirovih šparoga sadrži gotovo tri grama vlakana, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Prepuna su vlakana zvanih prebiotici – prirodna vlakna koja pomažu u promicanju rasta dobrih bakterija u crijevima i povezana su s dobrim probavnim zdravljem, prema Akademiji prehrane i dijetetike.

    Cijeli članak pročitajte OVDJE.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Vodice otkinule dva boda Zadru i produljile Zagori...

    Nogometaši Vodica produljili su Zagori nadu u obranu naslova prvaka 3.NL jug. Naime, momčad Klaudia Vukovića u predzadnjem je kolu na Račicama otkinula dva...

    Evo me doma, bolje sam odma: Andrija Vlahović...

    Vaterpolski klub Solaris, iza kojeg je još jedna uspješna sezona, počeo je već slagati momčad za onu iduću. Naime, u Crnicu se, nakon četiri...

    Jeftin proteinski ručak koji se može složiti za...

    Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim...

    Poznat je plan Šibenika kako rivala za titulu...

    Pred nama su završna tri čina iznimno uzbudljive drugoligaške nogometne utrke. Plan Šibenika poznat je; dobiti sve tri utakmice do kraja, uzeti titulu, vratiti...

    NAJNOVIJE

    Vodice otkinule dva boda Zadru i produljile Zagori nadu u obranu naslova

    Nogometaši Vodica produljili su Zagori nadu u obranu naslova prvaka 3.NL jug. Naime, momčad Klaudia Vukovića u predzadnjem je kolu na Račicama otkinula dva...

    Evo me doma, bolje sam odma: Andrija Vlahović opet među Sunčanima

    Vaterpolski klub Solaris, iza kojeg je još jedna uspješna sezona, počeo je već slagati momčad za onu iduću. Naime, u Crnicu se, nakon četiri...

    Jeftin proteinski ručak koji se može složiti za desetak minuta

    Slanutak je sjajan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama kuhanog slanutka nalazi se oko 9 grama bjelančevina. On je bogat i prehrambenim...

    Poznat je plan Šibenika kako rivala za titulu ‘izuti iz papuča’. Završna tri čina počinju s Vukovarom

    Pred nama su završna tri čina iznimno uzbudljive drugoligaške nogometne utrke. Plan Šibenika poznat je; dobiti sve tri utakmice do kraja, uzeti titulu, vratiti...