Obitelj Nevenke Bulat iz Skradina, od kada znaju za sebe, obrađuju žižule od kojih proizvode rakiju, liker, suše ih, prodaju, ali i koriste za osobne potrebe. Baki Nevenki u branju pomažu kćer, sin i unuka.
Žižula je sinonim za ovaj gradić na obali Krke. Skradinske žižule po kvaliteti i okusu ploda odskaču među ostalim dalmatinskim žižulama.
– Mi stalno beremo, ove godine su krupne i ima ih dosta. Nije lako ubrati jer ima dosta drače i visoko je. Malo je zamorno, ali se isplati – kažu.
Žižula je, tvrde nutricionisti, izuzetno korisna i preporučljiva za zdravu prehranu. Sadrži obilje vrijednih i hranjivih tvari – od vitamina C, minerala, kiselina, antioksidansa, do celuloza. Stoga je itekako dobra za sniženje krvnog tlaka, za liječenje želučanih i crijevnih tegoba, a pogotovo odlično djeluje na probavu. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.
Inače, domovina žižule je Kina pa je u svijetu poznata kao kineska datulja. Zanimljivo je da je ona najbrojnije voće u Kini. Uzgaja se širom Azije, a uz Kinu, najrasprostranjenija je u Indiji, Pakistanu i Indoziji.