Više

    Reakcije partnera na javni istup Stipe Petrine

    Jelićevi vijećnici Petrini zamjeraju istup protiv župana, ostali iznenađeni ali vjeruju u opstanak koalicije

     

    Stipe Petrina sinoć je u TV emisiji javno iznio svoju ocjenu prvih sto dana županijske vlasti te za razočaravajući rezultat prozvao župana Marka Jelića. Kazao je i kako ‘netko ima mesijanski kompleks te da je umislio da je neka veličina’, misleći pri tom na Jelića. Župan Jelić nije imao komentara na izrečeno i samo je rekao kako dozvoljava da svatko može imati svoje mišljenje.

    Marko Grubelić, načelnik Općine Tribunj i županijski vijećnik sa Nezavisne liste Marka Jelića nije gledao sinoćnju TV emisiju, ali se informirao i zna što je Petrina govorio.

    – Bit ću iskren. Po meni je neozbiljno da predsjednik Županijske skupštine o radu župana govori u medijima umjesto da o tome direktno razgovara sa županom Jelićem. Predsjednik je uvijek slobodan nazvati i dogovoriti radni sastanak, a prema onome što sam i više puta sa županom razgovarao na svaki telefonski poziv odgovara, na svaki upit se dogovara termin sastanka sa županom. Dakle, nije da nije bilo ikakve komunikacije među nama koji smo se okupili na programskoj suradnji – tvrdi Grubelić.

    Grubelić napominje kako bi Petrina, kao iskusni političar, trebao znati da se nagomilani problemi ne mogu riješiti u prvih sto dana mandata.

    – Mi, kao načelnici općina Pirovac, Murter i Tribunj i Jelić kao bivši gradonačelnik Knina, za Stipu ne znam, nismo ušli s mačetom u ruci preuzimajući izvršne funkcije u sustavu vlasti. Kidanje glava samo zato što su različite ‘boje’ od naše ne vodi ničemu. To je po meni više populistička izjava, nego realan posao – dodaje Grubelić.

    Postoji li neki posebni sporazum između Jelića i Petrine, za nepoštivanje kojeg ga Petrina proziva, Grubelić ne zna.

    – Mi jesmo potpisivali nekakav sporazum prije samih izbora i ne bih rekao da se nismo držali svega. Volim se odmaknuti i vidjeti širu sliku, a u njoj vidim da predsjednik Skupštine ima ured u prostorijama Županije, što nije imao ni jedan prije njega. Kako sam Petrina kaže, uredom se koristi nekoliko puta tjedno. Znači u istoj je zgradi sa županom Jelićem, a on mu je i omogućio taj ured. Dodatno, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac na izvoru je svih informacija jer Jelić po svim pitanjima dobro surađuje sa svojim zamjenicima kojima je dao sve ovlasti, kao što ih i on ima. Tako da što se tiče međusobnog odnosa svih nas partnera unutar programske suradnje mislim da je sve vrlo otvoreno i transparentno – pojašnjava Grubelić te napominje da mu je u najmanju ruku čudno i nelogično da se ovakve stvari žele riješiti putem medija javnim pritiskom na župana Jelića.

    Zaključuje Grubelić kako će Petrina, s iskustvom koje ima, i sam zaključiti da se u budućnosti treba ponašati zrelije i kao korektan partner. Na Petrininu tvrdnju kako je Jelić umišljena veličina s mesijanskim kompleksom, Grubelić odbacuje takvu karakterizaciju.

    – To je čovik koji uvažava tuđa mišljenja i u pravilu prašta. Da je tu rečenicu izgovorio netko drugi to bi se drugačije gledalo, ali znamo da Stipe Perina uvijek ima neke svoje zanimljive rečenične konstrukcije. Građane zanimaju rezultati, a mi smo im ih obećali. Ne zanima ih odnos Jelića i Petrine. Mislim da će Marko Jelić prijeći i preko svega ovoga, ali to je samo njegova odluka – zaključuje Grubelić.

    Vijećnik s Jelićeve liste, Toni Turčinov, načelnik Općine Murter-Kornati odgovara Petrini protupitanjem za dožupanicu.
    – S Markom Jelićem radi Iris Ukić Kotarac i moje protupitanje je da ona kaže kakva je suradnja sa županom. U Skupštini je 40 ljudi, svi imaju svoje glave bez obzira kojoj opciji pripadaju. Mislim da ćemo i dalje raditi kvalitetno i korektno za županiju bez obzira na ove ispade. Smatram da predsjednik Županijske skupštine mora biti bolji korektiv i ako je već tražio svoj ured u Uredu župana, da ga mora bolje koristiti, a ne preko medija riješavati svoje probleme. Gospodina Jelića znam dvije godine i puno puta mi je, prvenstveno kao čovjek, pomogao pravim savjetom i ispravio me na pravi put. S njim se može dobro surađivati, a ako Petrini nešto smeta neka sa svojim vijećnicima traži novu koaliciju ili će nova na neki drugi način nastati.
    Ivan Gulam, načelnik Općine Pirovac i vijećnik sa Jelićeve liste kratak je i jasan u poruci Stipi Petrini.
    – Ako postoje izazovi i problemi, oni se rješavaju direktno sa županom, a ne preko medija. Sto dana županijske vlasti opisao je kao razočaravajuće, a on bi kao iskusni političar trebao znati da se problemi ne mogu riješiti u tako kratkom vremenu.
    U Mostu nezavisnih lista nisu zadovolni brzinom promjena, ali su i svjesni da to ne ide preko noći.
    – Što se tiče nas u koaliciji, nismo zadovoljni dinamikom promjena zbog kojih smo podržali Marka Jelića. Mislimo da će trebati vremena za promjene pa nemamo nekih velikih komentara. Ipak, nadamo se da će ubrzo biti bolja transparentnost zbog čega smo dali povjerenje Marko Jeliću i njegovoj administraciji. Nadamo se da će i svi budući natječaji biti transparentniji, očekujemo novu sistematizaciju i da onda budu izabrani najbolji ljudi. Nema nekih utvrđenih rokova, ali nadamo se da će to biti uskoro. Ponavljam, naglasak je da inzistiramo na transparentnosti zbog čega smo poduprli župana, ali ipak mislimo da bi dinamika promjena mogla biti brža – kaže Ivica Ledenko, koji je svoj mandat u Skupštini stavio u mirovanje.
    U veliku koaliciju i dalje vjeruje oporbeni vijećnik Hrvatskih suverenista Florijan Žižić.
    – Iskreno, iznenađen sam ovim događajima, moramo to razraditi. Iako su svi otpočetka govorili da ova koalicija neće dugo trajati, mislim da će ipak opstati. Iznenađen sam jer jučer ujutro ničim se nije dalo naslutiti da će se dogoditi ovakvi istupi. Mislim da je još uvijek kratko vrijeme za veće promjene s obzirom da je bilo ljeto, ali ipak je možda sve skupa moglo biti brže – zaključuje Žižić.
    Predsjednik županijskog SDP-a i vijećnik u Skupštini Joško Šupe ne krije da je i on nezadovoljan načinom rada županijske uprave i komunikacijom sa županom Jelićem pa mu je reakcija Stipe Petrine potpuno očekivana.
    – Suradnja u županijskoj skupštini mora se temeljiti na programima i prijedlozima, a ne kao do sada na pukom dizanju ruku za prijeloge koje je netko pripremio, a večina ih nikad nije pročitala. Zato i jesmo tu di jesmo. Građani su na izborima uputili jasnu poruku da se stvari u županijskoj administraciji, a tako i u županiji, moraju mijenjati. Ključni problem u odnosu sa županom vidimo u nedostatku komunikacije. Pa bili smo protiv rebalansa iz jednostavnog razloga što ne želimo biti nečije lutke na koncu i dizati ruke za nešto s čim većina nije upoznata. Jedan od stupova našeg programa, koji je naš jedini uvjet podrške, jest i transparentnost, a to župan ima dvostruke kriterije. Ne možete s jedne strane inzistirati na natječajima i transparentnosti, a s druge strane zapošljavati dekretom. Stoga je i Stipina reakcija očekivana – komentirao je Šupe.
    Šupe je mišljenja da su promjene nužne te da s njima treba krenuti odmah.
    – SDP će uputiti prvi set prijedloga u proceduru među kojima su fond solidarnosti, fond izvrsnosti, izrada strategije razvoja Šibensko-kninske županije 2050. godine, izrada Prometne strategije županije i pripreme za izgradnju nove bolnice, te viziju samoodrživosti otoka, sve što je i pisalo u našem programu za izbore. Zatražili smo od predsjednika županijske skupštine i župana sazivanje dvije tematske sjednice. O brzoj cesti Šibenik-Drniš-Knin te o sanaciji zagađenih laguna na području Knina, jer smatramo da su to svije ključne stvari o kojima moramo što prije razgovarati. Očekujemo također uvođenje transparentnosti u županijsku administraciju koju je zatražila Nezavisna lista Stipe Petrine te ubrzavanje procedura. Ono što je izostalo to je širi dogovor svih uključenih aktera koji sačinjavaju većinu u županijskoj skupštini. Prvih 100 dana je prošlo i vrijeme je da se neke stvari ubrzaju, ali i da se postave temelji buduće suradnje, te način funkcioniranja, jer, nažalost, županija nema vremena za čekanje – poručuje Šupe.
    K. Bilan, A. Rak, M. Marotti

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Krkina mladost odradila odličan posao na hirovitoj...

    Veslačice i veslači šibenske Krke opet su odradili odličan posao u Kupu Dalmacije. Na trećoj ovogodišnjoj regati, održanoj na zahtjevnoj i hirovitoj stazi u...

    Rudar porazom u ‘Derbiju della Promina’ propustio preuzeti...

    Baš kao i u eltinom rangu hrvatskog nogometa, i u Županijskog ligi ŠKŽ-a bitka za prvaka spala je na dvije ekipe. U preostala četiri...

    SDP-ovci će na Krki 1. svibnja tradicionalno dijeliti...

    Županijska i Gradska organizacija SDP-a Šibenik i ove godine obilježavaju Međunarodni praznik rada. Tim povodom, predsjednik Županijske organizacije SDP Karlo Klarin i predsjednik šibenskog...

    NAJNOVIJE

    FOTO Krkina mladost odradila odličan posao na hirovitoj stazi u Dubrovniku, stariji kadeti odnijeli ukupno prvo mjesto

    Veslačice i veslači šibenske Krke opet su odradili odličan posao u Kupu Dalmacije. Na trećoj ovogodišnjoj regati, održanoj na zahtjevnoj i hirovitoj stazi u...

    Rudar porazom u ‘Derbiju della Promina’ propustio preuzeti vrh ljestvice uoči odlučujuće utakmice s Dinarom

    Baš kao i u eltinom rangu hrvatskog nogometa, i u Županijskog ligi ŠKŽ-a bitka za prvaka spala je na dvije ekipe. U preostala četiri...

    SDP-ovci će na Krki 1. svibnja tradicionalno dijeliti karanfile

    Županijska i Gradska organizacija SDP-a Šibenik i ove godine obilježavaju Međunarodni praznik rada. Tim povodom, predsjednik Županijske organizacije SDP Karlo Klarin i predsjednik šibenskog...