Poljoprivredna zadruga Primošten Burni ovih je dana započela sa sezonskom proizvodnjom tradicionalne i mnogima omiljene zimske namirnice bogate vitaminom C – kiselog kupusa već dobro poznatog po kvaliteti i preradi po tradicionalnoj recepturi. U primoštenskoj zadruzi proizvedu ga čak 500 tona godišnje.
Zimsko vrijeme idealno je za konzumaciju ove namirnice, a osim što pogodno djeluje na imunitet i probavu, prozvan je i antistresnim povrćem, bogat je vitaminima C, K, kalijem i kalcijem. Ljekovitost kupusa poznata je odavno, odlično se slaže uz kobasice, slaninu, a neizostavan je i u pripremi svima omiljene sarme. Također, rasol od kiselog kupusa preporučuje za pročiščavanje organizma, a može pomoći i kod mamurluka.
Odličan za podizanje imuniteta u pandemiji, kiseli kupus s lakoćom postaje sastojak ukusnih jela, a mi Vam predlažemo jednostavno varivo:
Varivo s kiselim kupusom
Sastojci za 4 osobe:
- maslinovo ulje,
- 1 glavica kelja,
- 1 luk,
- 2 mrkve,
- 2 – 3 krumpira,
- 400 dag kiselog kupusa,
- nekoliko lovorovih listova,
- sol,
- papar,
- kopar,
- malo vode,
- vrhnje (po želji).
Zagrijte maslinovo ulje u loncu za juhu. Dodajte svježi kupus. Dok se kupus pirja na laganoj vatri, sitno narežite luk i mrkvu pa ih dodajte u lonac i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.
Ubacite i krumpir narezan na manje kockice i podlijte s malo vode. Potom dodajte ispran i iscijeđen kiseli kupus te nekoliko lovorovih listova. Pirjajte dok se krumpir ne počne raspadati na dodir. Na kraju začinite koprom.
Poslužite u dubljim tanjurima te po želji na sredinu stavite žlicu kiselog vrhnja.
Recept: Krenizdravo.com