Odličan za podizanje imuniteta

Idealna zimska namirnica bogata vitaminima: PZ Primošten Burni prerađuje kiseli kupus po tradicionalnoj recepturi

FOTO Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Poljoprivredna zadruga Primošten Burni ovih je dana započela sa sezonskom proizvodnjom tradicionalne i mnogima omiljene zimske namirnice bogate vitaminom C – kiselog kupusa već dobro poznatog po kvaliteti i preradi po tradicionalnoj recepturi. U primoštenskoj zadruzi proizvedu ga čak 500 tona godišnje.

Zimsko vrijeme idealno je za konzumaciju ove namirnice, a osim što pogodno djeluje na imunitet i probavu, prozvan je i antistresnim povrćem, bogat je vitaminima C, K, kalijem i kalcijem. Ljekovitost kupusa poznata je odavno, odlično se slaže uz kobasice, slaninu, a neizostavan je i u pripremi svima omiljene sarme. Također, rasol od kiselog kupusa preporučuje za pročiščavanje organizma, a može pomoći i kod mamurluka.

Odličan za podizanje imuniteta u pandemiji, kiseli kupus s lakoćom postaje sastojak ukusnih jela, a mi Vam predlažemo jednostavno varivo:

Varivo s kiselim kupusom 

Sastojci za 4 osobe:

  • maslinovo ulje,
  • glavica kelja,
  • luk,
  • mrkve,
  • 2 – 3 krumpira,
  • 400 dag kiselog kupusa,
  • nekoliko lovorovih listova,
  • sol,
  • papar,
  • kopar,
  • malo vode,
  • vrhnje (po želji).

Zagrijte maslinovo ulje u loncu za juhu. Dodajte svježi kupus. Dok se kupus pirja na laganoj vatri, sitno narežite luk i mrkvu pa ih dodajte u lonac i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.

Ubacite i krumpir narezan na manje kockice i podlijte s malo vode. Potom dodajte ispran i iscijeđen kiseli kupus te nekoliko lovorovih listova. Pirjajte dok se krumpir ne počne raspadati na dodir. Na kraju začinite koprom.

Poslužite u dubljim tanjurima te po želji na sredinu stavite žlicu kiselog vrhnja.

Recept: Krenizdravo.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.